Τον Αλεξανδρινό ποιητή Νίκο Νομικό θα τιμήσουν στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, σε Συνέδριο για τον Καβάφη και τον Καζαντζάκη


Μία εξαίρετη αλεξανδρινή παρουσία στην ποίηση, του ποιητή και ζωγράφου Νίκου Νομικού, θα τιμηθεί στις 21 και 22 Νοεμβρίου στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, στο συνέδριο για τον Καβάφη και τονξ Καζαντζάκη, που διοργανώνουν το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ  

 

O Νίκος Νομικός γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1934. Φοίτησε στο γαλλικό γυμνάσιο του Αγίου Μάρκου, όπου σπούδασε και ζωγραφική, μαθητεύοντας κοντά στον Αλεξανδρινό ζωγράφο Γ. Γώγο και τον καθηγητή Καλών Τεχνών J. Rouvrier.

 

Στη συνέχεια, σπούδασε σχεδιαστής μηχανικός στην Τεχνική Σχολή Αλεξάνδρειας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε το 1960. Αποφοίτησε ως μηχανολόγος υπομηχανικός από τη Δημόσια Τεχνική Σχολή Αθηνών. Το 1965 μετανάστευσε στη Μελβούρνη όπου ζει μόνιμα με την οικογένειά του.

 

O Νίκος Νομικός ασχολήθηκε συστηματικά με την ποίηση, εκδίδοντας συνολικά επτά ποιητικές συλλογές. Τα περισσότερα έργα του εκδόθηκαν στη Μελβούρνη και Θεσσαλονίκη. Πολλά ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά. Το έργο του έχει ανθολογηθεί και συμπεριληφθεί σε διάφορες Ανθολογίες.

 

Εκτός από την ποίηση, Ο Νίκος Νομικός τιμήθηκε από διάφορους οργανισμούς για την προσφορά του. Πήρε το πρώτο βραβείο ζωγραφικής από την Art Union of Victoria (1968) και το πρώτο βραβείο ποίησης για το Παγκόσμιο Έτος Ειρήνης από τον πολυπολιτιστικό ραδιοφωνικό σταθμό SBS (1986).

 

Νίκος Νομικός: Ένας Αλεξανδρινός ποιητής στη Μελβούρνη 

 

Να σημειωθεί ότι σε παλαιότερη εκδήλωση του Ελληνο-αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης, η Πρέοδρος Καίτη Αλεξοπούλου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «ο Νίκος Νομικός είναι μια πολυσύνθετη πνευματική προσωπικότητα, ένα αναμφισβήτητο ταλέντο στην ποίηση και στη ζωγραφική, στην καλλιέργεια και προώθηση της Ελληνικής γλώσσας. Οι ποιητικές ευαισθησίες του, και το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, εκφράζονται στην ομορφιά των στίχων του και της απεικόνισης των έργων του. Η ποίησή του είναι γεμάτη συναισθήματα αγάπης και πόνου που απορρέουν από σκληρές εμπειρίες και κοινωνικές περιστάσεις που για τον Νίκο Νομικό είναι απαράδεκτες».

 

{…} «Πάντοτε συνεπής, προσιτός και συνεργάσιμος, μια ευχάριστη προσωπικότητα χαμηλών τόνων, που αγαπήθηκε από τους συνεργάτες του και από τα μέλη του Συνδέσμου. Πρόθυμος να προσφέρει τις γνώσεις του σε ό,τι χρειαστήκαμε, γρήγορα απέκτησε την εμπιστοσύνη,  σεβασμό και εκτίμηση από τα μέλη μας».

 

Μια γενική αναφορά στην ποίηση του Νίκου Νομικού έκανε τότε, στην ίδια εκδήλωση, ο πανεπιστημιακός Δρ Χρήστος Φίφης, με στόχο την επισήμανση των κύριων χαρακτηριστικών της και τη διερεύνηση τρόπων προσέγγισής της λόγω της ιδιομορφίας της, τονίζοντας πως «η ποίηση του Νίκου Νομικού χαρακτηρίζεται από κάποια προσωπική ιδιομορφία που απαιτεί εξοικείωση με την τεχνική και τα σύμβολά του, ακόμη και τον τρόπο έκφρασής του. Είναι ευχάριστη αλλά δεν είναι εύκολη η ανάγνωση των ποιημάτων του Νομικού. Χρειάζεται ένας τρόπος προσέγγισης». Σύμφωνα με τον Χ. Φίφη, οι εμπειρίες του Ν. Νομικού από τα παιδικά του χρόνια «αποτέλεσαν μέρος της προσωπικής μυθολογίας του ποιητή, επηρέασαν και απηχούνται στην ποιητική του έκφραση που, θα λέγαμε, τη χαρακτηρίζει η οδύνη μιας λυρικής τρυφερότητας».

 

Ο Δρ Χρήστος Φίφης συνόψισε ως ακολούθως την ομιλία του για την ποίηση του Νίκου Νομικού: «Η παιδική και η νεανική του Αλεξάνδρεια, η ζωγραφική του τέχνη μαζί με την ιερότητα των παραστάσεων και των εκκλησιαστικών του συνειρμών αποτελούν μέρος του μνημονιακού του εικονοστασίου. Η ποίησή του είναι λυρική και ενδοσκοπική και συνεχώς και περισσότερο γίνεται ερμητική καθώς εκφράζει την «ψυχοπνευματική αλλοτρίωση» μέσα στο «ψυχοφθόρο σκοτάδι που αποπνέει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας». Με την «ενδότερη βλέψη» του και τη χρήση μιας προσωπικής χρησμικής γλώσσας επιχειρεί μια υπέρβαση «του αισθησιακού και του νοητού» για να κατορθώσει για τον εαυτό του και για τον αναγνώστη του μια κατανόηση της “anima mundi” (της ψυχής του κόσμου) και της ουσίας της ζωής».

 

Αναφορικά με το εικαστικό έργο του Νίκου Νομικού, επισημάνθηκε τότε πως «οι εμπνεύσεις του Ν. Νομικού για τη ζωγραφική και την ποίηση φαίνονται να πηγάζουν από τον ίδιο πνευματικό χώρο. Οι μορφές και τα σχήματα που ζωγραφίζει είναι φορτισμένα με την ίδια ευαισθησία που έχουν οι στίχοι του. Πάρα πολλά από τα ζωγραφικά του έργα έχουν την λυρική ποιότητα των ποιημάτων του. Πολλά από τα ποιήματα του τα νιώθεις σαν να είναι ζωγραφικά έργα».

 

Για τα ποιητικά μέσα και σύμβολα που χρησιμοποιεί ο Ν. Νομικός η κ. Ηροδότου ανέφερε και τα ακόλουθα, μεταξύ άλλων:

 

«Σε μια παλαιότερη παρουσίαση που είχα κάνει για προηγούμενες συλλογές του Νίκου Νομικού είχα καταλήξει στη διαπίστωση ότι η ποίηση του Νίκου Νομικού βασίζεται στην επιλογή και δημιουργία των λέξεων, στην εικόνα, τον ήχο, τη μουσικότητα του στίχου και την ομορφιά των συμβόλων. Είναι μια ποίηση που έχει τα χαρακτηριστικά της μοντέρνας ποίησης, ενός νεωτερικού τρόπου γραφής, καταλήγοντας να είναι ερμητική. Αντιστέκεται σε ερμηνείες και αναλύσεις γι’ αυτό χρειαζόμαστε κάποιες λέξεις κλειδιά για να μπορέσουμε να την ξεκλειδώσουμε».

 

{…} «Η ποιητική συλλογή», παρατήρησε η κ. Μαρία Ηροδότου, «είναι μια παρακαταθήκη, ενός ανθρώπου που αφιερώνει τη ζωή του στην τέχνη και νιώθει ότι φτάνει στο τέλος. Η ψυχική του ευγένεια και ανωτερότητα δεν τον αφήνουν να κλάψει για το τέλος, γι’ αυτό ο τόνος του δεν γίνεται ελεγειακός. Αυτό που θέλει είναι ένα τέλος με αξιοπρέπεια…».

 

(Πηγές: ΑΠΕ_ΜΠΕ και κείμενα του Κυριάκος Αμανατίδης, B.A., B.Litt)

One response to “Τον Αλεξανδρινό ποιητή Νίκο Νομικό θα τιμήσουν στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, σε Συνέδριο για τον Καβάφη και τον Καζαντζάκη”

  1. iakovos says:

    Εγώ θέλω να γνωρίζω από πού πήρατε τη φωτογραφία του Νίκου Νομικού και δεν κάνατε αναφορά στην πηγή… κύριοι.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης