Το ιστορικό κτίριο του Αβερωφείου στην Αλεξάνδρεια θα περιέλθει στο Πατριαρχείο αλλά θα συνεχίσει να στεγάζει το Επιμελητήριο


Το Ε. Ε. Επιμελητήριο Αλεξάνδρειας θα συνεχίζει να στεγάζεται στο κτίριο του Αβερωφείου και μετά που το ιστορικό κτίριο θα περιέλθει στην κατοχή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κ. Βύρων Βαφειάδης στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΕΕΑ, που πραγματοποιήθηκε το προπερασμένο Σάββατο 30 Νοεμβρίου στους χώρους του Αβερωφείου.

 

Το θέμα της στέγης του Επιμελητηρίου ήταν το σημαντικότερο κομμάτι της παρέμβασης του Προέδρου κ. Βαφειάδη.

 

Είπε συγκεκριμένα:

 

«Το κτίριο είναι ιδιοκτησία της κρατικής Εταιρίας ΑΚΙΝΗΤΩΝ Δημόσιου γνωστού ως ΑΒΚ 35.

Το οικόπεδο έχει έκταση 2.370 τ.μ., το κτίριο καταλαμβάνει 986 τ.μ. αποτελούμενο από ισόγειο, 1ο και 2ο όροφο με συνολική επιφάνεια 2600 τ.μ.

Στο Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο χρησιμοποιούμε σταθερά 2 αίθουσες συνολικά 130 τ.μ.

Η Εταιρεία ΑΚΙΝΗΤΩΝ Δημοσίου είχε παραχωρήσει το 1990 ένα μέρος του κτιρίου προς τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών .

Σημειώσατε ότι το Ε.Ε.Ε.Α ήταν παρόν στο κτίριο αυτό από το 1984 δηλαδή πριν από την παραχώρηση του 1990. Η παρουσία μας εδώ συνέβαλε σταθερά στο να διατηρηθεί η κρατική ιδιοκτησία χωρίς κανένα πρόβλημα καταπάτησης από ξένους φορείς και σε καθαρά Ελληνικά χέρια. Το Επιμελητήριο συνέβαλε και οικονομικά να εκδοθούν σωστές δικαστικές αποφάσεις για την απομάκρυνση ξένων μην ελληνικών φορέων και να αποδοθεί η ολική  επιφάνεια του κτηρίου σε Ελληνικά χέρια.

Όταν ελήφθη η απόφαση να κλείσει το παράρτημα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών δεν υπήρξε η μερίμνα ότι ο ΟΠΕ είχε υποχρεώσεις έναντι του κτηρίου, μεταξύ των οποίων ήταν και η υποχρέωση να αναλάβει τα έξοδα κατεδάφισης και διαμόρφωσης του ελευθέρου χώρου μετά την απομάκρυνση του τυπογραφείου Καψάλη.

Η Πρεσβεία Καΐρου πήρε τα έπιπλα που υπήρχαν στο γραφείο του ΟΠΕ, όταν έκλεισε το γραφείο στην Αλεξάνδρεια.

Δεν μας έδωσαν ποτέ  εντολή  να ήμαστε οι κληρονόμοι των υποχρεώσεων του ΟΠΕ ως προς το κτήριο.  Εξ ‘άλλου ποτέ δεν λάβαμε καμιά επιχορήγηση από τον ΟΠΕ.

Θα τονίσομε ότι η συμβολή μας στην εποπτεία, συντήρηση, του κτιρίου γίνεται με την ευαισθησία για την προστασία ενός κτηρίου της ιστορικής κληρονομιάς του Ελληνισμού και με τα λίγα οικονομικά μέσα που διαθέτομε. Για αυτούς λόγους, οι φορείς που μας επιδοτούν πρέπει να έχουν την ανάλογη μεγαλύτερη ευθύνη έναντι του κτιρίου, και την αντίληψη του έργου προστασίας του κτιρίου που παρέχομε με την παρουσία μας όλα αυτά τα χρόνια.

Σας ρωτώ: αν το Επιμελητήριο διακόψει την λειτουργία του στην περίπτωση που δεν θα έχουμε άλλους πόρους να καλύπταμε τα έξοδα μας, ποιος φορέας τότε θα συντηρήσει το κτίριο; Το Ελληνικό κράτος θα δεχόταν να καταρεύσει και να καταπατηθεί το Αβερώφειο;

Είναι δυνατόν για έναν Οργανισμό που καταλαμβάνει 130 τ.μ. (η περίπτωση του Επιμελητηρίου) να έχει την ευθύνη για τα 2600 τ.μ.; Αυτή την απάντηση θα θέλαμε να είχαμε !

 

Πάντως να ξέρετε ότι φέτος το 2013 φροντίσαμε πολλά: Πρώτα να συντηρήσουμε την οροφή αυτής της αίθουσας για να την προστατεύσομε έναντι της βροχής και δεύτερον να ξανακτισθεί μέρος του εξωτερικού τείχους που είχε καταρεύσει. Το κόστος αυτών των επισκευών ανήλθε πέραν των 8.500 αιγυπτιακών λιρών.

Αυτά για την ιστορία!

 

Στην συνέχεια, θα θέλαμε να σάς πληροφορήσουμε  ότι ο Μακαριότατος, κατά την διάρκεια του 2013, είχε προτείνει στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου που είναι ο φορέας στον οποίο υπάγεται το κτίριο αυτό, την δημιουργία εκπαιδευτικού  κέντρου μελέτης και προβολής του Ελληνισμού.

 

Υπάρχει κατ’ αρχήν μια έγκριση από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου για την παραχώρηση του κτιρίου αυτού στο Πατριαρχείο.

 

Ο Μακαριότατος σε συνέχεια με την επιστολή που απηύθυνε στην Εταιρία Ακινήτων  Δημοσίου με αριθμό πρωτοκόλλου 114/2013 έδωσε την βεβαίωση ότι θα φιλοξενήσει   εντός του ίδιου χώρου τις δραστηριότητες του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητήριου,

 

Η βεβαίωση αυτή φαντάζομαι είναι μια μεγάλη ικανοποίηση για όλα τα Μέλη του Επιμελητηρίου. Και ευχαριστούμε με αυτήν την ευκαιρία τον Μακαριότατο για την βεβαίωση που εξέφρασε, ευελπιστώντας στην αέναη συνεργασία όλων των φορέων.

 

Η ευχή  μας θα είναι, και είμεθα βέβαιοι για αυτό, ότι σύντομα οι εργασίες αναπαλαίωσης που πρότεινε ο Πατριάρχης μας, θα  αρχίσουν, και με χαρά θα δούμε το κτίριο να ανακτήσει την αίγλη που του αξίζει».

 

Στην Συνέλευση παραβρέθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστος Καποδίστριας.

 

Στην Συνέλευση του Επιμελητηρίου, την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας αντιπροσώπευσε η Γενική Γραμματέας της ΕΚΑ κα Άρτεμις Γεροντάκη Ταμβάκη, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΕΚΑ κ. Γιάννη Σιόκα και όλης της Κοινοτικής Επιτροπής, συγχαίροντας για το έργο τους, τόσο τον Πρόεδρο του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας (ΕΕΕΑ) κ. Βαφειάδη, όσο και όλα τα μελή του, δηλώνοντας την συμπαράσταση της ΕΚΑ στο έργο τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Στέφανος Ταμβάκης. Ο κ. Ταμβάκης επικρότησε την «συγκατοίκηση» Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ΕΕΕΑ στο ίδιο κτίριο, επισημαίνοντας ότι «με αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται η ελληνικότητα του κτιρίου και η μακρόχρονη λειτουργία του ΕΕΕΑ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης