Με την γνωστή «πυρά έναρξης» ξεκίνησε επίσημα η χρονιά και για τους Έλληνες Προσκόπους της Αλεξάνδρειας


Αν και οι δραστηριότητες για τους Προσκόπους και του Οδηγούς της Αλεξάνδρειας ξεκίνησαν από τις αρχές του Οκτώβρη, εντούτοις η επίσημη έναρξη της νέας Προσκοπικής και Οδηγικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου με τον Αγιασμό και μια άρτια οργανωμένη «Πυρά Έναρξης», όπως οι Πρόσκοποι ξέρουν καλά να διοργανώνουν. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουμάνης, Ηγούμενος της Ι.Μ. του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας, εκπροσωπώντας και την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του για “Καλή Προσκοπική και Οδηγική χρονιά”.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Καποδίστριας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελεί ο Προσκοπισμός και ο Οδηγισμός στην Αλεξάνδρεια και πως οι προσπάθειες των ενηλίκων στελεχών είναι αξιοθαύμαστες και για αυτό το Γενικό Προξενείο θα είναι πάντα στο πλευρό τους, όπου και όποτε χρειαστεί. Ο Διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Τέρης Κυρίτσης μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Σιόκα, τονίζοντας την προσφορά των Προσκόπων και των Οδηγών προς τους νέους της Παροικίας. Ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Καΐρου κ. Καζαμίας, τόνισε και αυτός από την πλευρά του  το έργο του Προσκοπισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός της συνεργασίας ανάμεσα στους Προσκόπους Αλεξανδρείας και Καΐρου και στα σημαντικά αποτελέσματα που αυτή έχει και μπορεί να έχει προς όφελος των νέων της Παροικίας. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας κ. Ρομπέρτα Μακρή, γονείς και φίλοι του Προσκοπισμού και του Οδηγισμού.

 

proskopeio alex 02

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί τίμησαν για την προσφορά τους και τη στήριξη τους το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Καποδίστρια, την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, την Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης των Προσκόπων Καΐρου κα Στέλλα Κυριάζη για τη συνεχή ηθική και οικονομική στήριξη της, καθώς και τους τέσσερεις προσκόπους-εκπαιδευτές της Γενικής Εφορείας του ΣΕΠ που ταξίδεψαν από την Ελλάδα στα πλαίσια της διοργάνωσης εκπαίδευσης ενηλίκων στελεχών του Προσκοπισμού.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο εκπρόσωπος της Γενικής Εφορείας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Έφορος Κλάδου Λυκοπούλων της Γενικής Εφορείας του ΣΕΠ κ. Μπάζας απέδωσε τιμητική διάκριση στον Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Αλεξανδρείας κ. Μαρκοζάνη για την πολυετή παραγωγική και ακούραστη προσφορά του στην Προσκοπική κίνηση στην Αλεξάνδρεια και την Αίγυπτο.

 

proskopeio alex 03

 

5 ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΦΟΡΟΥΣ

Η “Πυρά Έναρξης” της νέας προσκοπικής χρονιάς ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθεί η 5ήμερη εκπαίδευση των ενηλίκων στελεχών του Προσκοπισμού και Οδηγισμού, που παρακολούθησαν Βασικές Σχολές Εκπαίδευσης Βαθμοφόρων Κλάδου Προσκόπων και Κλάδου Λυκοπούλων με Αρχηγούς την κα Μπονώρη και τον κ. Μπάζα αντίστοιχα. 35 ενηλίκα στελέχη από την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο μαζί με τους 4 εκπαιδευτές του ΣΕΠ που ταξίδεψαν από την Αθήνα και τον Έφορο Περιοχής Αποδήμων Προσκόπων κ. Μελαχρινούδη, συγκεντρώθηκαν στην Αλεξάνδρεια για να αποκτήσουν γνώσεις αλλά και να παίξουν το “Προσκοπικό Παιχνίδι” με τρόπο που θα πρέπει να το προσφέρουν και στα παιδιά των τμημάτων τους. Αυτές τις 5 ημέρες οι συμμετέχοντες μέσα από διαλέξεις και “παιχνίδια” εφάρμοσαν το προσκοπικό πρόγραμμα, αντάλλαξαν απόψεις, αλλά παράλληλα δημιούργησαν νέες φιλίες και ενδυνάμωσαν παλιότερες, εργαλεία που θα τους βοηθήσουν τα μέγιστα στο έργο τους μέσα στα τμήματα τους.

proskopeio alex 04

 

 

Ιδιαίτερης σπουδαιότητας ήταν η ανάγνωση, κατά τη διάρκεια των σχολών και συγκεκριμένα στην παρουσίαση του θέματος “Προσκοπισμός και Κοινωνικός περίγυρος”, των επιστολών των Προέδρων των δύο Κοινοτήτων Αλεξανδρείας κ. Σιόκα και Καΐρου κ. Καβαλή, οι οποίες έδωσαν το στίγμα της συνεργασίας ανάμεσα στις Κοινότητες και τους Προσκόπους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την 17η Οκτωβρίου, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα τους βαθμοφόρους των Προσκόπων και των Οδηγών που συμμετείχαν στις δύο σχολές, οι οποίοι πήραν την ευλογία του Μακ. Πατριάρχου και πληροφορήθηκαν για το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρική, ενώ μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, οι Πρόσκοποι και Οδηγοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους προσφάτως δημιουργηθέντες χώρους του Ελληνορωμαϊκού Μουσείου και του Πατριαρχικού Σκευοφυλακίου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ “ΣΠΙΤΙ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ” ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στη συνέχεια εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι επισκέφτηκαν το “Σπίτι-Μουσείο Καβάφη”, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του από το Διευθυντή του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξανδρείας κ. Μαραγκούλη. Έπειτα επισκέφτηκαν την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, όπου παρακολούθησαν οργανωμένοι ξενάγηση στους χώρους και τα μουσεία της.

(Πηγή: Αθανάσιος Κουτούπας, ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ)

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης