Είκοσι χρόνια ακριβώς σήμερα, που το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ζήτησε συγνώμη από τον Άγιο Νεκτάριο, για το διωγμό του από το Κάιρο (ΒΙΝΤΕΟ)


 

 

 

 

Συγκινητικός ήταν ο τρόπος που ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος αποκάλυψε χθες 14 Ιανουαρίου, στον Κοινοτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, το πώς το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο μας πήρε την θαρραλέα απόφαση να ζητήσει συγνώμη από τον Μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Νεκτάριο, για τον άδικο τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισε, ακριβώς είκοσι χρόνια πριν από σήμερα, στις 15 Ιανουαρίου του 1998.

 

 

 

«Ήταν 14 Ιανουαρίου του 1998, όπως εξιστορούσε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη, όταν τότε – σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια – ο μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος έφερε το θέμα στη Σύνοδο και το ιεραποστολικό Πατριαρχείο έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να δικαιώσει ενώπιον της εικόνος του και να ζητήσει εν Συνόδω συγνώμη για το διωγμό που υπέστη ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος του Καΐρου, ο Άγιος που ευλόγησε το Χαμζάουι και την Πατριαρχική Επιτροπεία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας που βρίσκεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, εκεί όπου ο Άγιος Νεκτάριος έζησε από το 1886 μέχρι το 1889 και ευλόγησε τον περικαλλή ναό του Αγίου Νικολάου αλλά και το σπίτι του που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο ναό, και όπου διατηρούνται μέχρι τις ημέρες μας πολλά κειμήλια και έγγραφα – ντοκουμέντα από τη ζωή του».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μάλιστα, με την ίδια συγκίνηση, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος αποκάλυψε στους Αλεξανδρινούς παροίκους όπου μιλούσε μετά την κυριακάτικη Θεία λειτουργία, ότι το Πατριαρχείο πήρε τη μεγάλη αυτή απόφαση για να ζητήσει τη συγνώμη από τον Άγιο Νεκτάριο την ημέρα της 15ης Ιανουαρίου του 1998, χωρίς να γνωρίζει μία φοβερή λεπτομέρεια: ότι την ίδια ακριβώς ημερομηνία συνέβησαν και άλλα τρία θαυμαστά γεγονότα στο θαυμαστό βίο του Αγίου: στις 15 Ιανουαρίου έλαβε το θείο Βάπτισμα, στις 15 Ιανουαρίου του 1877 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Χίου Γρηγόριο και στις 15 Ιανουαρίου του 1889 έλαβε την αρχιερωσύνη και έγινε Επίσκοπος διά χειρών του Πατριάρχου Σωφρονίου!

 

 

 

 

 

 

 

 

Βέβαια, ο ίδιος ο Πατριάρχης Σωφρόνιος ήταν που – εισακούγοντας και αποδεχόμενος τις συκοφαντίες εναντίον του Αγίου που κέρδιζε την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων πιστών εκείνης της εποχής, αποφάσισε να του αφαιρέσει τις αρμοδιότητες ως Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου και να τον εκδιώξει από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το 1889.

 

 

 

Να σημειωθεί ότι στην πατριαρχική ανακοίνωση συγνώμης προς τον Άγιο Νεκτάριο, με ημερομηνία την 15η Ιανουαρίου του 1998, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έγραφε εν Συνόδω:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Την Α.Θ.Μ. από μακρού απησχόλησε το θέμα της αδίκου ποινής αποπομπής εκ της δικαιοδοσίας και του κλίματος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Πενταπόλεως του Κεφαλά. Το γεγονός τούτο ήγαγεν Αυτήν να εισηγηθή εις την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον, όπως αυτή επιληφθή του σοβαρού τούτου θέματος. Μετά προσοχής πολλής η Αγία και Ιερά Σύνοδος διασκεψαμένη, εν φόβῳ Θεού, και της εικόνος του Αγίου ευρισκομένης εν τη Συνοδική Αιθούσῃ, απεφήνατο δια την αποκατάστασιν της διαλευθείσης κανονικής τάξεως και εξητήσατο την συγχώρησιν παρά του Αγίου Πατρός ημών Νεκταρίου διά τον διωγμόν και την αδικώτατην κατ᾿ αυτού μήνιν, επηρεία του πονηρού».

 

 

 

 

 

 

 

Ολοκληρώνοντας τα λόγια αυτά, μέσα στο Αρχονταρίκι του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια, ο Πατριάρχης Θεόδωρος έψαλλε μαζί με όλους τους παρεβρισκομένους το τροπάριο του Αγίου που συνδέει μάλιστα την παρουσία του σε Αίγυπτο αλλά και την νήσο της Αίγινας, ζητώντας τη χάρη του Αγίου για όλον τον κόσμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης