Μακάρι να τιμηθεί κάποτε επάξια η μνήμη του Σωκράτη Πατέρα, εκδότη του «ΦΩΤΟΣ», που «έφυγε» πριν από 20 ακριβώς χρόνια (+10.1.1998)


 

 

 

 

 

Ήταν 10 Ιανουαρίου του 1998, όταν στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου άφηνε την τελευταία του πνοή, ο πατέρας της καϊρινής δημοσιογραφίας, ο επί 35 και πλέον χρόνια εκδότης της εφημερίδας του «ΦΩΤΟΣ».

 

 

 

Ένας άνθρωπος, που ο γράφων δεν είχε την τύχη να γνωρίσει αλλά έχουν ακουστεί και γραφτεί τόσα πολλά για το έργο του, που δύσκολα θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε μία πλήρη εικόνα ενός πραγματικού αυτού Καϊρινού δημοσιογράφου που άφησε πραγματικά εποχή…

 

 

 

Ο Σωκράτης Πατέρας ήταν ο τελευταίος από τους τελευταίους μεγάλους Αιγυπτιώτες δημοσιογράφους, που έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα της καϊρινής παροικίας…

 

 

 

 

Και ήταν ο προπομπός του σημερινού «ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΣ» της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου…

 

 

 

Ποιος άραγε από την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα Καΐρου θυμήθηκε φέτος, ακριβώς 20 χρόνια μετά τον θάνατό του, τον αείμνηστο Σωκράτη Πατέρα, του οποίου το έργο ουσιαστικά συνεχίζει μέχρι τις ημέρες μας η ΕΚΚ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αμέτρητες οι βραδιές όπου βρισκόταν με τους ταγούς της παροικίας και οραματίζονταν όλοι μαζί για το μέλλον του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

 

 

 

Ο Σωκράτης Πατέρας ήταν ο ίδιος το «ΦΩΣ». Η εφημερίδα αυτή, που ήταν καθημερινή και διαβαζόταν από πολλές χιλιάδες Έλληνες της Αιγύπτου δε μπορεί σε τίποτε να συγκριθεί με το σημερινό «ΝΕΟ ΦΩΣ», που παρέλαβε τη σκυτάλη ο επίσης αείμνηστος Γιώργος Ξενουδάκης, τον οποίο διαδέχτηκε επί 14 περίπου χρόνια ο Νίκος Κάτσικας, για να φτάσουμε στις μέρες μας, όπου αρχισυντάκτης της εφημερίδας εδώ και λίγους μήνες είναι ο Γιώργος Πεχλιβανίδης.

 

 

 

Όπως θυμάται καλά η καϊρινή παροικία, μεγάλη αναφορά έγινε στο έργο του αξέχαστου Σωκράτη Πατέρα στις εκδηλώσεις του «ΠΥΡΑΜΙΣ» (πριν από δύο περίπου χρόνια, σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Αθήνα), για τα 150 χρόνια του Αιγυπτιώτικου Τύπου, όπου αναφέρθηκε αναλυτικά το έργο του μεγάλου Καϊρινού δημοσιογράφου.

 

 

 

Στις εκδηλώσεις που στήριξε τότε έμπρακτα αλλά και με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ελευθέριος Κρέτσος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής είχε ευγενικά ανταποκριθεί στο κάλεσμα του δημοσιογράφου και διοργανωτή και εμπνευστή των εκδηλώσεων Νίκου Κάτσικα και είχε αναφερθεί επί μακρόν στο «ΦΩΣ» και κυρίως στον αείμνηστο Σωκράτη Πατέρα.      

 

 

 

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Καβαλής, ο Σωκράτης Πατέρας είχε αναλάβει την ευθύνη της έκδοσης του «ΦΩΤΟΣ» από το 1963 έως το 1997!

 

 

 

Στο λόγο του, στις εκδηλώσεις του «ΠΥΡΑΜΙΣ», ο κ. Καβαλής είχε πει χαρακτηριστικά:

 

 

 

«Ο Σωκράτης Πατέρας αντιμετώπισε τη μεγάλη κρίση της παροικιακής διαρροής από το 1961 και μετά! Με απολύτως αντίστροφα επιχειρηματικά κριτήρια, συνέχισε τον δρόμο του «Φωτός» στο ορατό αδιέξοδο με καρτερία ιδεολόγου. Η σταδιοδρομία του «ΦΩΤΟΣ» είναι περγαμηνή στην ιστορία της Ελληνικής δημοσιογραφίας της Αιγύπτου και οι υπηρεσίες του στον Ελληνισμό της Αιγύπτου αποτελούν τα εύσημά του».

 

 

 

Μάλιστα, ο μεγάλος Καϊρινός δημοσιογράφος τιμήθηκε όπως το άξιζε και από την Ελληνική Πολιτεία.

 

 

 

«Στις 20 Νοεμβρίου του 1994, στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, ο τότε Πρέσβης Δ. Βιδούρης απένειμε εκ μέρους τους Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας τον ΧΡΥΣΟ ΣΤΑΥΡΟ του Τάγματος του Φοίνικα, ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης αυτού του τιτάνιου έργου, που συνέχισε μέχρι το 1997 με την στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και του πρώην Προέδρου της ΕΚΚ του αείμνηστου Χρήστου Αργυρίου».

 

 

 

Και ο νυν Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Καβαλής κατέληξε:

 

 

 

«Στις 10 Ιανουαρίου του 1998, στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, μάς άφησε για πάντα ο τελευταίος αυτός Αιγυπτιώτης Καϊρινός δημοσιογράφος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΝΕΑΡΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΑΤΕΡΑ,

ΤΟΥ ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΠΙΣΑΡΑ

 

 

 

 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η αναφορά που έκανε μέσα από τα κοινωνικά ιντερνετικά δίκτυα ένας Αιγυπτιώτης που πραγματικά αγάπησε τον Σωκράτη Πατέρα, σα δάσκαλό του: ο διακεκριμένος διερμηνέας και μεταφραστής Σαμουήλ Μπισάρα.

 

 

 

Έγραψε ο κ. Μπισάρα:

 

 

 

 

 

 

 

 

«Σαν σήμερα (χθες) ήταν το τελευταίο ταξίδι του αείμνηστου Σωκράτη Πατέρα.

 

 

 

Ο αξέχαστος Σωκράτης Πατέρας ήταν Αιγυπτιώτης δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης, εκδότης, για περίπου 50 χρόνια της ιστορικής εφημερίδας « ΦΩΣ», που κυκλοφορούσε στην Αίγυπτο (από το 1896 έως το 1996).

 

 

 

Είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί του ως διορθωτής και μεταφραστής στην εφημερίδα, κατά τη διάρκεια των σχολικών μου διακοπών …

 

 

 

Αιωνία του η μνήμη!

 

 

 

Εύχομαι η μνήμη του ΕΠΑΞΙΑ να τιμηθεί κάποια μέρα…»

 

 

 

Ευχή και του ΠΥΡΑΜΙΣ, η μνήμη του μεγάλου αυτού δασκάλου της Αιγυπτιώτικης δημοσιογραφίας, του Ανθρώπου του Τύπου, του «πατέρα» της πρόσφατης καϊρινής δημοσιογραφίας, του αείμνηστου Σωκράτη Πατέρα, να τιμηθεί ΕΠΑΞΙΑ…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης