3 χρόνια ΠΑΛΙΑτζούρες


Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

 

3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΙΑτζούρες. Γιορτάζουμε την τρίτη επέτειο λειτουργίας της σελίδας μας στο facebook που ήδη την ακολουθούν 1600 άτομα, το 2022 με 22 φωτογραφίες, μιας παλιάς Ελλάδας που ανασαίνει στα παλιατζίδικα της Αιγύπτου, ως αδιάψευστη μαρτυρία της ιστορίας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Αντικείμενα πάσης φύσεως και αξίας ,πολλές φορές στα αζήτητα, που κάποτε κρατήθηκαν από ελληνικά χέρια. Άλλα φτιάχτηκαν στην Ελλάδα και έφτασαν στην Αίγυπτο ως δώρα, αναμνηστικά ή προσωπικής χρήσης αντικείμενα κι άλλα παρασκευάστηκαν από Αιγυπτιώτες που πρόκοψαν στη δεύτερη πατρίδα τους. Εκτός απο τα αντικείμενα βέβαια το έντυπο υλικό που μπορεί να βρει κανείς αν επιμένει, μπορεί να του χαρίσει ένα πολύτιμο αρχείο, όπως συνέβη στην περίπτωση μας, μετά απο αναζητήσεις 15 ετών που δεν έπαψαν ποτέ και συνεχίζουμε.

 

 

Μαζί με τις δικές μας πηγές, πολύτιμες στην αρθρογραφία που παρουσιάζουμε και οι πηγές που προσφέρουν οι ψηφιακές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, οι αρχειακές συλλογές, αλλά και οι δημοπρασίες, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις , οι προσωπικές σελίδες των κοινωνικών δικτύων και οποιαδήποτε άλλη πηγή που μπορεί να δώσει το ελάχιστο φως για να φωτιστεί καλύτερα η ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Γιατί η μνήμη είναι μεγάλη δασκάλα και η ιστορία έδειξε πως όποιος δεν τιμά το παρελθόν του δεν έχει μέλλον.

 

 

Μακάρι κάποτε να γίνει ένα μουσείο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Μακάρι να μπορέσουν να διασωθούν όλα τα πολύτιμα αρχεία που βρίσκονται σε κλειστά παρατημένα σπίτια, αποθήκες και παλιατζίδικα, μακάρι να ψηφιοποιηθούν σύντομα όλες οι αρχειακές συλλογές των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αιγύπτου για να γίνουν άμεσα προσβάσιμες στους ερευνητές, μακάρι το ήδη ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό και όλες οι αρχειακές συλλογές να είναι πιο άμεσα προσβάσιμο σε όλους, χωρίς νομικά/οικονομικά/γραφειοκρατικά τερτίπια που δημιουργούν ένα άβατο αντί να προωθούν την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.

 

 

Η δική μας προσπάθεια θέλει να προσθέσει ένα χαλικάκι σ” αυτό το τεράστιο ψηφιδωτό των Αιγυπτιωτών και σας ευχαριστούμε για την προσοχή και την εμπιστοσύνη σας.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τις 22 φωτογραφίες της σειράς «Η Ελλάς στα παλιατζίδικα της Αιγύπτου»

 

η ελλας στα παλιατζίδικα.pdf

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης