Παρουσία των Προέδρων Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, ξεκινάει στις 30 Απριλίου στην Αλεξάνδρεια το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»


 

 

 

 

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, προς τους οποίους απέστειλε επίσημη πρόσκληση, θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», που εντάσσεται στις δράσεις της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

 

 

 

Το Πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ καθορίστηκε για τις ημερομηνίες 30 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2018, με τις κύριες εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στην Αλεξάνδρεια, με την παρουσία 70 Ελλήνων και 30 Κυπρίων Αιγυπτιωτών (ή απογόνων τους), που έφυγαν από την Αίγυπτο με τα γεγονότα του ’50.

 

 

 

Το πλήρες ακριβές πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και την ημερομηνία της παρουσίας των τριών Προέδρων στις εκδηλώσεις της Αλεξάνδρειας, θα ανακοινωθεί μετά την τριμερή συνάντηση των συναρμόδιων Υπουργών για τις Διασπορές των χωρών τους, κ. Τέρενς Κουΐκ, κ. Φώτη Φωτίου και κας Ναμπίλα Μάκραμ, η οποία συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12 Απριλίου.

 

 

 

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ:

 

 

 

«Το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», στοχεύει στο να αναδειχθεί η Αλεξάνδρεια ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά – πολιτιστικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, η πρόσκληση των 100 Ελλήνων Αιγυπτιωτών, είναι η απόδειξη του πόσο οι Αιγύπτιοι αγαπούν τον Ελληνισμό, αγαπούν Έλληνες και Κύπριους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο, που την αγαπούν την χώρα αυτήν, ανεξάρτητα με το αν κάποιοι αναγκάστηκαν στη δεκαετία του ’50 να φύγουν είτε για Ελλάδα και Κύπρο, είτε για άλλες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, όπως οι υποσαχάριες κλπ.

 

 

 

Εξάλλου, η Αίγυπτος δεν ξεχνά ότι παρά τα γεγονότα της δεκαετίας του ’50, αυτοί που έμειναν σχεδόν στο σύνολό τους, ήταν η Ομογένεια που δούλευε στο Σουέζ. Αυτή την επισήμανση μού την είχε κάνει και ο αείμνηστος Αιγύπτιος Πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ, όταν μού είχε δώσει συνέντευξη στο Κάιρο που τον συνάντησα, λίγους μήνες πριν τον δολοφονήσουν.

 

 

 

Να επισημάνω, τέλος, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλο το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου κ. Σίσι, ο οποίος, ο ίδιος μάλιστα, το είχε αναγγείλει στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στη Λευκωσία».

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης