Γ” ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ


Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

 

Τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κορυφαία στιγμή στη σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων του Καΐρου, τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις της τελετής των θυρανοιξίων του Κοινοτικού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2019. Ένα σπουδαίο έργο διάσωσης και αποκατάστασης του ναού που έχει συνδεθεί ιστορικά με τις ρίζες της Αιγυπτιώτικης ιστορίας και την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και συχνά αποκαλείται ως «διαμάντι της Ορθοδοξίας στην Αφρική»

 

 

Το έργο της εκ βάθρων ανακαίνισης , ύψους 700.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε γενναιόδωρα από την μεγάλη ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ. και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κ. Αικατερίνη -Σοφιανού Μπελεφάντη και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, υπό την προεδρία του κ. Χρήστου Καβαλή και εκτελέστηκε υπό την επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού κ. Μιχάλη Μπίσκου. Τα θυρανοίξια τελέστηκαν από τον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β’ παρουσία εκπροσώπων της Ελληνικής και της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, σύσσωμης της Κοινοτικής επιτροπής της Ε.Κ.Κ., πλήθους αρχιερέων , εκπροσώπων δογμάτων, επισήμων, δημοσιογράφων, Αιγυπτιωτών και Ελλήνων  επισκεπτών.

 

 

Την παραμονή των θυρανοιξίων δόθηκε συναυλία της Ελληνίδας συνθέτριας Ευανθίας Ρεμπούτσικα στο προαύλιο του Ιερού Ναού. Οι τελετές μεταδόθηκαν μέσω δορυφορικών συνδέσεων σε όλο τον κόσμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με την ευκαιρία αυτή στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε το ιστορικό του υπεραιωνόβιου ναού από την ίδρυση του και τα πρώτα του θυρανοίξια.
Log in or sign up to view
ως τα πιο πρόσφατα, μετά την πλήρη αποκαταστασή του , στο επίσημο βίντεο της Ε.Κ.Κ. :
 
https://www.youtube.com/watch?v=ZUFxccqdmcY&t=415s
καθώς και στο παρακάτω άρθρο από την επίσημη σελίδα της Ε.Κ.Κ.
 
Ένας χρόνος μετά τα θυρανοίξια του Αγ. Κωνσταντίνου – Ανασκόπηση (Videos / Photos)
Ένα ιστορικό μνημείο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην καρδιά της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας ατενίζει το μέλλον κάνοντας περήφανους τους Έλληνες του Καϊρου για το υπεραιωνόβιο «στολίδι» τους που συνεχίζει να λάμπει προς τιμήν όσων αγαπούν και νοιάζονται  τα χνάρια της αιγυπτιώτικης ιστορίας και τα διασώζουν.
ΥΓ οι περισσότερες από τις παραπάνω αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες προέρχονται απο την επίσημη σελίδα της Ε.Κ.Κ.

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης