Ενδιαφέρον από τέσσερις μεγάλους επενδυτές για τη χρηματοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου Κύπρου-Αίγυπτου


 

 

 

 

Τέσσερις  μεγάλοι επενδυτές  εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο, σύμφωνα  με δηλώσεις στο Bloomberg  του επικεφαλής των Eμπορικών Yποθέσεων στην κυπριακή Πρεσβεία στο Ισραήλ Σοφρώνη Παπαγεωργίου.

 

«Οι τράπεζες και  οι επενδυτικοί οίκοι  ζήτησαν από την Κυπριακή κυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο της  Αφροδίτης, τα αποθέματα της οποίας η  Royal Dutch Shell Plc σκέφτεται να αγοράσει  για την  εγκατάσταση της (σταθμό υγροποίησης ) στην Αίγυπτο, δήλωσε ο Κύπριος αξιωματούχος που αρνήθηκε ωστόσο  να αποκαλύψει τα ονόματα των επιχειρήσεων.

 

Το ενδιαφέρον των δυνητικών επενδυτών είναι «άλλο σημάδι ότι τα πράγματα κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση», ανέφερε ο Παπαγεωργίου σε συνέντευξή του στο Τελ Αβίβ. Ο αγωγός εκτιμάται ότι κοστίζει μεταξύ 800 και 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο Υπουργός  Πετρελαίου της Αιγύπτου  Ταρέκ Ελ Μόλλα τον Μάιο.

 

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα υπάρχουν ακόμα εμπόδια για να ξεκαθαρίσουμε πριν οι ενεργειακές εταιρείες υπογράψουν μια συμφωνία αφού οι εταίροι της Αφροδίτης επαναδιαπραγματεύονται τα ποσοστά εκμετάλλευσης με την Λευκωσία. Επιπλέον, το Ισραήλ και η Κύπρος προσπαθούν να επιλύσουν μια διαμάχη σχετικά επέκταση  της Αφροδίτης και σε γειτονικό οικόπεδο του Ισραήλ με άλλη εταιρεία.

 

Τα Υπουργεία Ενέργειας των χωρών προβαίνουν μεθοδικά για επίλυση της διαφωνίας, προσπαθώντας να αποφύγουν τη διεθνή διαιτησία που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη λύση, ανέφερε ο Παπαγεωργίου. «Υπάρχει ένα καλό κλίμα μεταξύ των πλευρών», είπε. «Οι συζητήσεις δεν είναι επιθετικές και όλοι έχουν καλές προθέσεις».

 

Από την άλλη εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε ότι η οριοθέτηση των  οικοπέδων  φυσικού αερίου βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.

 

Αγωγός Εast Med

 

«Η ανάπτυξη της Αφροδίτης είναι ένα κομμάτι της ενεργειακής βιομηχανίας στην Κύπρο, η οποία συμμετέχει επίσης σε ένα φιλόδοξο σχέδιο  (αγωγός Εast Med) για το συνδυασμό φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και τη διοχέτευσή του στη νότια Ευρώπη. Η πρόοδος αυτή σημειώνει αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς», ανέφερε ο Παπαγεωργίου.

 

Ο ίδιος  σημειώνει παράλληλα ότι πέραν από την τετραμερή που έγινε στην Ιερουσαλήμ μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Ιταλίας για προώθηση μιας διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό East Med , προετοιμάζεται ακόμη μια συνάντηση αυτή την φορά στην Ρώμη. «Είναι μια ταραχώδη και δύσκολη διαδικασία», ανέφερε ο Παπαγεωργίου προσθέτοντας «Όμως, ο καθένας έχει σαφή εντολή από τις κυβερνήσεις τους να το πράξουν μέχρι το τέλος του έτους».

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης