ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνάντηση του Πρύτανη του Ελ Άζχαρ με την Συντονίστρια Εκπαίδευσης και τον Δ/ντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ελ Άζχαρ, Δρ. Αμπντ Ελάχι Αζάμπ, στη νέα Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής Δρ Μαριέττα Κουμαριανού και τον Διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου Χρίστο Παπαδόπουλο, οι οποίοι επισκέφτηκαν το μεγάλο αυτό επιστημονικό ίδρυμα της Αιγύπτου, που αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Αιγύπτου και ολόκληρης της Αφρικής, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, αποδεχόμενοι πρόσκληση της Σχολής Γλωσσών και Μετάφρασης.

 

 

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις στενές διακρατικές σχέσεις και τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο του οποίου ηγείται, το μεγαλύτερο και παλαιότερο Πανεπιστήμιο του Ισλάμ, με τα προγράμματα σπουδών του και τις συνεργασίες του, προωθεί την ειρήνη , την μετριοπάθεια και την ανοχή στον άλλο,  ενώ αντιθέτως απορρίπτει τον εξτρεμισμό και το ρατσισμό . Ο Πρύτανης, όπως έκανε τις τελευταίες μέρες και ο Σεΐχης του Αλ Άζχαρ, ο μεγαλύτερος θρησκευτικός ηγέτης του Ισλάμ, αρνήθηκε τον επιθετικό προσδιορισμό «Ισλαμική» στην τρομοκρατική  οργάνωση του ISIS. Τέλος, ευχήθηκε η συνεργασία του Πανεπιστημίου με τους Ελληνικούς φορείς σε θέματα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης να αναπτυχτεί και με καινούργιες δράσεις.

 

 

 

episkepsi ellinon kathigiton sto al azhar 02

 

 

 

Παράλληλα, θερμή υποδοχή στους δύο Έλληνες εκπροσώπους Παιδείας και Πολιτισμού επεφύλαξαν επίσης ο Κοσμήτορας της Σχολής, Δρ Σαΐντ Αττία ,ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής και Ελληνικής Γλώσσας Δρ Ανουάρ Μπαχνάσι, καθώς και οι διδάσκοντες Δρ Τάρεκ Ραντουάν,  Καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγύπτου στην Αθήνα, ο Δρ Σάκερ Μούσα  επίκουρος καθηγητής, η Δρ Βασιλική Νικητοπούλου και ο Δρ Άγγελος Κάπελος, αποσπασμένοι Έλληνες καθηγητές για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας.

 

 

 

episkepsi ellinon kathigiton sto al azhar 04

 

 

 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπεύθυνοι του Τμήματος έθεσαν τα αιτήματά τους στην Ελληνική πλευρά και συζητήθηκαν επίσης τρόποι δράσης για στενότερη συνεργασία σε θέματα Παιδείας και  Πολιτισμού. Η συζήτηση έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα αφού Έλληνες κι Αιγύπτιοι συνεργάζονται από χρόνια αρμονικά στην ανάπτυξη των διαπολιτισμικών και εκπαιδευτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, αμφότερες οι πλευρές εκδήλωσαν την  ικανοποίησή τους, υποσχόμενες ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.

 

 

 

Από την πλευρά της, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Δρ Μαριέττα Κουμαριανού τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας με ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο. Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι μεγάλη τιμή η υποδοχή που επεφύλαξαν στους εκπροσώπους της Ελληνικής πλευράς και δεν παρέλειψε να ευχηθεί στο μέλλον ο Πρύτανης να επισκεφτεί την Ελλάδα.

 

 

 

Τέλος, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε κι εκείνος από την πλευρά του για τη θερμή υποδοχή και τη συνεργασία πολλών χρόνων σε κοινές διαπολιτισμικές δράσεις με το Πανεπιστήμιο.

 

 

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι πρώτη φορά που πραγματοποιείται ανάλογη συνάντηση, στην οποία  παραβρέθηκαν επίσης, πέραν του Κοσμήτορα και των καθηγητών της Σχολής Γλωσσών και μετάφρασης, ο Δρ Άσραφ Αττία, Αντιπρόεδρος Μεταπτυχιακών Σπουδών και ο Δρ Ταουφίκ Νουρεντίν, σύμβουλος του Πρύτανη.

 

 

 

episkepsi ellinon kathigiton sto al azhar 01

 

 

 

Οι μεγαλύτερες δημοσιογραφικές σελίδες της Αιγύπτου, όπως της εφημερίδας «Αλ Αχράμ», «Μάσρι αλ Γιούμ» και άλλες, δημοσίευσαν ανταποκρίσεις και φωτογραφίες από τη συνάντηση αυτή.

 

 

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο του Ελ Άζχαρ (που στην αραβική σημαίνει «Πανεπιστήμιο Λαμπρό») ιδρύθηκε το 970-972 μ.Χ. στο Κάιρο της Αιγύπτου. Είναι το κύριο κέντρο της λογοτεχνίας και της αραβικής σουνιτικής ισλαμικής μάθησης στον κόσμο και το δεύτερο παλαιότερο. Χορηγεί πτυχίο πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε από την Φατιμική (από την Φατίμα, κόρη του Προφήτη Μωάμεθ) δυναστεία της Αιγύπτου. Οι μελέτες ξεκίνησαν στο Έλ Άζχαρ στο μήνα του Ραμαζανίου το 975 μ.Χ. Σήμερα, Άζχαρ διαθέτει εξήντα έξι κολλέγια στις διάφορες επιστήμες και έχει καθιερωθεί για τη μελέτη του Ισλάμ ως θρησκείας, ιδεολογίας και ηθικής. (Πηγή: Βικιπαίδεια).

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *