Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου στην Αθήνα
Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν στην Αθήνα, το απόγευμα της 8ης Δεκεμβρίου έχει ως εξής:
Δηλώσεις στα ΜΜΕ του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αίγυπτου, κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Υποδέχομαι τον Πρόεδρο Αλ Σίσι , τον ηγέτη της φίλης χώρας της Αιγύπτου, με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και διαχρονικοί δεσμοί φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς μας. Είχαμε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, να πραγματοποιήσουμε μια ευρεία επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων, αλλά και των εξελίξεων στον ταραγμένο γεωπολιτικό μας περίγυρο.
Η διμερής μας συνεργασία στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη σφαιρική διεύρυνση και εμβάθυνσή της. Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η πολύπλευρη οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές.
Άλλωστε, τόσο η σταδιακή έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, που σημαίνει ταυτόχρονα και αυξημένο ενδιαφέρον και για επενδύσεις στη χώρα, όσο όμως και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή και στην Αίγυπτο ειδικότερα. Η διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ, αυτό το πολύ σημαντικό έργο που η αιγυπτιακή κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός λαός μπόρεσαν να ολοκληρώσουν σε τόσο σύντομο, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας την ενίσχυση της συνεργασίας των οικονομικών, εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το απόγευμα, θα χαιρετίσουμε από κοινού με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι το επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες επιχειρηματίες και θεσμικοί φορείς των δύο χωρών.
Παράλληλα, στο περιθώριο του Συνεδρίου, θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Διαμιέτης.
Η ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων, των μεταφορών, του εμπορίου και της διασυνδεσιμότητας Ελλάδας και Αιγύπτου είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση που δεν αφορά αποκλειστικά τις δύο χώρες μας. Ενδυναμώνει τις γέφυρες, ουσιαστικά, μεταξύ τριών ηπείρων , καθώς βεβαίως και την ευρω-μεσογειακή συνεργασία. Σε μια περίοδο και σε μια γειτονιά, εγώ θα έλεγα, στη γειτονιά μας που έχουμε προκλήσεις, σε μια περίοδο που η γειτονιά μας αποσταθεροποιείται, η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου μπορεί να δημιουργήσει ένα πεδίο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, ώστε η Μεσόγειος – και ειδικότερα η νοτιοανατολική Μεσόγειος – να ξαναγίνει μια θάλασσα ευημερίας, ειρήνης και σταθερότητας.
Βεβαίως, σήμερα βρισκόμαστε, όπως είπα και πιο πριν, μπροστά σε δραματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας. Δεδομένης της βαρύνουσας σημασίας της Αιγύπτου για την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και της πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης της περιοχής που έχει η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή, μεσογειακή χώρα, είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προοπτικές αυτής της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας και της δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας, ακριβώς για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και για την εξεύρεση λύσεων που θα επαναφέρουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Συζητήσαμε, παράλληλα, για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας μας σε διεθνείς οργανισμούς. Την αμοιβαία υποστήριξη τόσο της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και της Ελλάδας από την Αίγυπτο στον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών. Ιδίως, μιλήσαμε για την ανάγκη να εξευρεθεί ειρηνική λύση, μέσω της διπλωματικής οδού, στη Συρία και να τεθούν τα θεμέλια για τη συμφιλίωση και τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Την ανάγκη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη και στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας εκεί. Την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία που εξαπλώνεται, δυστυχώς, βασιζόμενη στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Την ανάγκη, επίσης, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Παλαιστινιακό, με στόχο τη λύση δύο κρατών, με μια Παλαιστίνη στη βάση των συνόρων του 1967.
Αύριο θα έχουμε τη χαρά να πραγματοποιήσουμε στην Αθήνα την 3η Σύνοδο Κορυφής της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι το τριμερές αυτό πλαίσιο ενισχύει και αξιοποιεί τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, αναβαθμίζει την ευρω-μεσογειακή σχέση και συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Κυρίως αναδεικνύει τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και της ολοένα και μεγαλύτερης ανάγκης για τη διεύρυνσή της επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε.
Ελλάδα και Αίγυπτος, δύο χώρες και δύο λαοί, δύο αρχαίοι πολιτισμοί της Μεσογείου που μπόλιασαν τον παγκόσμιο πολιτισμό. Δύο χώρες με σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο, σε μία εύθραυστη και αποσταθεροποιημένη περιοχή στο αντάμωμα τριών ηπείρων, ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ειρήνη και την ευημερία, με στόχο τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη.
Είμαι, λοιπόν, πολύ χαρούμενος που η επίσημη επίσκεψη του καλού μας φίλου Προέδρου Αλ Σίσι εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη σχέση των δύο χωρών μας. Μια σχέση που πιστεύω ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά ρόλο καταλύτη για θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
ΑΜΠΝΤΕΛ ΦΑΤΑΧ ΑΛ ΣΙΣΙ: Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, στο όνομα του ελεήμονος και οικτίρμονος Θεού, επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να εκφράσω την πλήρη εκτίμησή μου στο πρόσωπό σας και την υπερηφάνειά μου γι’ αυτή τη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών.
Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία που μας έχετε επιφυλάξει. Και με αυτή την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να απευθύνω προς τον ελληνικό λαό τη θερμή εκτίμησή μου, καθώς επίσης και προς τους Αιγυπτίους, οι οποίοι ήρθαν από παντού για να μας υποδεχθούν εδώ στην ελληνική πρωτεύουσα.
Επιπροσθέτως, θέλω να εκφράσω, εκ μέρους της αιγυπτιακής κυβέρνησης, τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου προς εσάς κύριε Πρωθυπουργέ, για την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προς εσάς, προκειμένου να συνεχίσετε την πορεία σας για να ξεπεράσετε τη δύσκολη φάση που διανύετε.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η συνετή σας πορεία θα είναι ο άμεσος συμπαραστάτης σε αυτόν τον δρόμο που έχετε χαράξει και που σας έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός.
Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι, οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου αναπτύσσονται με έναν πρωτοφανή τρόπο. Δεσμευόμαστε από κοινού να τις αναπτύξουμε έτι περαιτέρω, ανιχνεύοντας νέους τομείς συνεργασίας μεταξύ μας.
Κατά τις σημερινές συνομιλίες μας διαπιστώσαμε την ταύτιση των απόψεών μας σε διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων είναι η ενέργεια, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των αιγυπτιακών λιμένων, καθώς επίσης η συνεργασία στον τουρισμό. Επιπροσθέτως, οι επενδυτικές ευκαιρίες που εξασφαλίζονται από τα τεράστια έργα που αναλαμβάνει η Αίγυπτος με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις δύο χώρες. Και στο σημείο αυτό να αναφέρω το κορυφαίο έργο της νέας Διώρυγας του Σουέζ και της γύρω περιοχής.
Και με αφορμή τα έργα στη Διώρυγα του Σουέζ, θα ήταν παράλειψή μου να μην εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου, εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, για τη συμμετοχή σας στα εγκαίνια και τη χαρά του αιγυπτιακού λαού, στα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ τον περασμένο Αύγουστο.
Αδημονώ και προσβλέπω στη συνεχή συνεργασία μαζί σας, προκειμένου να αναπτύξουμε τους άξονες, στους οποίους επικεντρωθήκαμε σήμερα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, συνεργασία η οποία θα κορυφωθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στο άμεσο προσεχές διάστημα.
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα υπάρχουν νέοι ορίζοντες στο μέλλον για έτι περαιτέρω συνεργασία. Και θα ήθελα να εξάρω τον ρόλο της Ελλάδας, τον εποικοδομητικό ρόλο της χώρας σας στα εγχώρια, περιφερειακά και διεθνή fora. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα διακρίνεται για την αντικειμενική της άποψη σχετικά με τα θέματα της ασφάλειας.
Στις σημερινές συνομιλίες μας διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα, περιφερειακά και διεθνή, στα οποία υπεισήλθαμε, μεταξύ των οποίων η καταπολέμηση της απεχθούς τρομοκρατίας. Μιλήσαμε, επίσης, για τις πτυχές της συνεργασίας μας σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής φύσεως.
Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην πολιτική αντιμετώπιση της ρίζας των προβλημάτων, μεταξύ των οποίων είναι η τρομοκρατία και η διευθέτηση διενέξεων που υπάρχουν στην περιοχή με κορυφαία, φυσικά, τα θέματα του Παλαιστινιακού, της Συρίας, της Λιβύης και της Υεμένης. Εκφράσαμε, κατά τις σημερινές συνομιλίες μας, την απόλυτη δέσμευσή μας με τον εξοχότατο κύριο Πρωθυπουργό, καθώς επίσης και με τον εξοχότατο κύριο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, να συνεργαστούμε για να επαναφέρουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Θέλω να επισημάνω το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είτε είναι σε πολιτικό επίπεδο στα διάφορα fora είτε σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών. Το υψηλό αυτό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας μπορεί να θεωρηθεί υπόδειγμα προς μίμηση.
Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, ο αιγυπτιακός λαός έχει τελειώσει τον δικό του οδικό χάρτη προς το μέλλον, αναφορικά με την εδραίωση της δημοκρατικής διαδικασίας και των συνταγματικών θεσμών στη χώρα μας, οπότε μπορούμε να συζητήσουμε για την περαιτέρω ενίσχυση των κοινοβουλευτικών μας σχέσεων.
Η ταύτιση των απόψεών μας σχετικά με θέματα ασφάλειας, σταθερότητας, καλής γειτονίας συμβαίνει αυτή τη στιγμή που διανύουμε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις της Ιστορίας μας.
Σας ευχαριστώ πολύ εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ.
ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Μία ερώτηση για την ελληνική πλευρά και μία ερώτηση για την αιγυπτιακή.
Η ερώτηση έχει να κάνει με την υφιστάμενη διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Επίσης η ερώτησή μου αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έχετε συμφωνήσει για κάποιο μηχανισμό, για κάποιο τρόπο, προκειμένου να μην φτάσουν οι τρομοκράτες του ISIS στις ακτές της Λιβύης;
Για την αιγυπτιακή πλευρά: Πώς θα διασφαλίσουμε τα σύνορά μας από τη δυτική μας πλευρά;
Για την ελληνική πλευρά: Υπάρχουν τεράστια έργα που γίνονται στην Αίγυπτο, όπως είναι η Διώρυγα του Σουέζ και η αξιοποίηση της περιοχής γύρω από τη Διώρυγα. Πώς βλέπετε μια πρακτική συνεργασία, έχοντας υπόψη ότι έχετε μια μεγάλη κατασκευαστική εμπειρία.
ΑΜΠΝΤΕΛ ΦΑΤΑΧ ΑΛ ΣΙΣΙ: Θα απαντήσω στο πρώτο σκέλος της ερώτησης που τη θεωρώ πολύ καλή. Όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όσον αφορά τους πρόσφυγες και την παράτυπη μετανάστευση, είναι από τα ευαίσθητα θέματα τα οποία επηρεάζουν όχι μόνο από ανθρώπινη σκοπιά, αλλά επηρεάζουν, έχοντας υπόψη το πρίσμα της σταθερότητας.
Σχετικά με τα κοινά σύνορά μας με τη Λιβύη, καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες στα σύνορα τα οποία επεκτείνονται πάνω από 1.200 χιλιόμετρα, οπότε το βάρος που επωμιζόμαστε είναι τεράστιο όσο οι αδελφοί μας στη Λιβύη δεν μπορούν να αναλάβουν με καλό τρόπο αυτόν τον ρόλο που τους ανήκει. Έτσι, η Αίγυπτος ίσως χρειάζεται στήριξη από τους Ευρωπαίους και από τις ενδιαφερόμενες χώρες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Όσον αφορά την αποτροπή διακίνησης όπλων στη Λιβύη, αυτό δεν μπορεί να το αναλάβει μία ή ακόμη και δύο χώρες. Πρέπει να το αναλάβουν πολλές χώρες τη στιγμή που μιλάμε για σύνορα τα οποία εκτείνονται πάνω από 2.000 χιλιόμετρα στη Μεσόγειο. Σχεδόν δεν υπάρχει έλεγχος εκ μέρους των αδελφών Λιβύων γι’ αυτές τις ακτές, οπότε επιβάλλεται μία τεράστια προσπάθεια. Η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν μπορούν να το κάνουν από μόνες τους. Θα πρέπει να υπάρξει μία διεθνής κινητοποίηση, προκειμένου να σταματήσει αυτή η λαθραία διακίνηση των όπλων. Επομένως, πρέπει να διασφαλιστούν τα θαλάσσια σύνορα, καθώς και τα χερσαία σύνορα είτε αυτά είναι ανατολικά είτε είναι δυτικά. Αυτό, λοιπόν, δεν θα είναι μία προσπάθεια τριμερής, αλλά επιβάλλεται μία διεθνής κινητοποίηση.
Σχετικά με τη Λιβύη, είχα προειδοποιήσει στο παρελθόν για τις αναμενόμενες εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ. Αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Επί του παρόντος προειδοποιώ εκ νέου ότι η μη αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη θα οδηγήσει σε περαιτέρω κινδύνους, εάν δεν κινητοποιηθούμε στην κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, αντιλαμβάνεστε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος διαδραματίζουν έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή που θα έλεγα ότι η Αίγυπτος ως το τελευταίο οχυρό σταθερότητας στην περιοχή και η Ελλάδα ως η χώρα που μπορεί να βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης και να διαδραματίζει έναν ουσιαστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις ροές προσφύγων και μεταναστών.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που πρωτίστως μας αφορά είναι το πώς θα συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κοινή απειλή που είναι η άνοδος του ακραίου θρησκευτικού φονταμενταλισμού, του ISIS και των ενεργειών που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, με στόχο την τρομοκράτηση των κρατών, των λαών, των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή και σε όλον τον κόσμο.
Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε ήδη αποφασίσει την καλύτερη, διαρκή και μόνιμη συνεργασία, τον καλύτερο, μόνιμο και διαρκή συντονισμό για την ανταλλαγή πληροφοριών στους τομείς της ασφάλειας και ειδικότερα των υπουργείων Άμυνας, και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Η συνεργασία μας ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και αυτή η συνεργασία σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη αποτρέψει κινδύνους. Και θα ήθελα να πω ότι, για εμάς, έχει ιδιαίτερη σημασία το επόμενο διάστημα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μία πρόκληση και μία απειλή.
Η πρόκληση είναι αυτή η τεράστια προσφυγική κρίση με τις μετακινήσεις πληθυσμών που δεν έχουμε ξαναδεί τόσο μεγάλες μετακινήσεις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Να την αντιμετωπίσουμε, βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Και αυτή την πρόκληση την αντιμετωπίζουμε -πιστεύω- με μεγάλη επιτυχία σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των ελληνικών αρχών και των πολιτών μας στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της μεταναστευτικής ροής.
Και από την άλλη πλευρά, όμως, να αντιμετωπίσουμε την απειλή της τρομοκρατίας και γι’ αυτόν τον λόγο, όπως σας είπα, έχουμε ήδη αποφασίσει τον μόνιμο και διαρκή συντονισμό μέσα από αντίστοιχες επιτροπές στα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, ήδη από τον Αύγουστο που βρέθηκα στα εγκαίνια ενός πολύ μεγάλου έργου, όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά ενός έργου που πολύ σωστά το διαφημιστικό σλόγκαν ήταν ότι είναι ένα δώρο προς την παγκοσμιότητα, προς τον κόσμο ολόκληρο. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο Σίσι και ακολούθως να προχωρήσουμε τη διμερή συνεργασία, μέσα από την ανταλλαγή ιδεών, σκέψεων, αλλά και μιας αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών που βρέθηκε στην Αίγυπτο και συζήτησε συγκεκριμένες ενέργειες για τη συνεργασία των δύο χωρών. Και πιο συγκεκριμένα τη δυνατότητα ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών να συμμετέχουν στα μεγάλα έργα που διεξάγονται στην Αίγυπτο πέριξ του μεγάλου έργου του Σουέζ, έργα που θα δώσουν μια πνοή στο εμπόριο, στην επικοινωνία, στις συγκοινωνίες, ένα συνολικό έργο το οποίο ενώνει τις τρεις ηπείρους και δίνει μία διαφορετική πνοή στην ευρύτερη περιοχή.
Υπ’ αυτή την έννοια πιστεύω ότι αυτή ήταν μόνο μία καλή αρχή που κάναμε. Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, σε μια σειρά από τομείς θα έχουμε τη δυνατότητα να συντονίσουμε τα βήματά μας. Ο τομέας των κατασκευών είναι ένας μόνο τομέας. Πιστεύω ότι τα πιο σημαντικά και αποφασιστικά βήματα θα γίνουν από εδώ και στο εξής, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, αλλά και της διαλιμενικής συνεργασίας που θα ενώσει εμπορικά, οικονομικά, εγώ θα έλεγα όμως και πολιτιστικά τις δύο χώρες. Διότι τα λιμάνια μας πάντοτε ήσαν πόλοι εμπορίου, αλλά και πόλοι πολιτιστικών ανταλλαγών. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι οι αρχαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο, μάλλον ο ελληνικός και ο αιγυπτιακός πολιτισμός είναι οι αρχαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο και οι πολιτισμοί που επηρέασαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου.
ΑΛΕΞΙΑ ΤΑΣΟΥΛΗ (MEGA): Θα ήθελα να υποβάλω την ίδια ερώτηση και στις δύο πλευρές και αφορά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί υπάρχει καθυστέρηση στο να καταλήξουμε σε συμφωνία από την στιγμή που σε κάθε δημόσια τοποθέτηση σας οι δύο χώρες λένε ότι είναι σημαντική για τα συμφέροντα μας. Γιατί λοιπόν υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και μήπως ο λόγος της καθυστέρησης αφορά ενδεχόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η συνεργασία των δύο χωρών καθώς και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών στην περιοχή. Αντιθέτως, είναι συνεργασία που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε άλλες χώρες στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε προκειμένου, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όλες τις δυνατότητες που έχουμε να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο, αλλά και μέσα από συνέργειες να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες συνανάπτυξης οικονομικής, εμπορικής συνεργασίας. Υπό αυτή την έννοια, θα έλεγα ότι δεν είναι καθόλου σωστό το να συσχετίζουμε την πετυχημένη ήδη συνεργασία μας αλλά και την ανάγκη να προχωρήσουμε, με πιο γοργά βήματα, με τις σχέσεις μας με τρίτες χώρες στην περιοχή, που θέλουμε να είναι επίσης σχέσεις συνεργασίας, καλής γειτονίας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που έχουμε. Από κοινού να καταστήσουμε την ευρύτερη περιοχή ως μια περιοχή σταθερότητας, ευημερίας και ανάπτυξης. Θα σας έλεγα, λοιπόν, ότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε καθυστερήσει. Άλλωστε, αντιλαμβάνεστε, ότι προκειμένου κανείς να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα και σε κάποιες συμφωνίες , είναι αναγκαίο να υπάρξει και το στάδιο το διερευνητικό. Το στάδιο εκείνο, όπου θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία ώστε τα αποτελέσματα αυτά να είναι τα καλύτερα δυνατά. Και εγώ θα ήθελα να επισημάνω, με ιδιαίτερη χαρά, το γεγονός ότι η φίλη χώρα της Αιγύπτου, όχι μόνον έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στο εσωτερικό της, αλλά μέσα από την ανακάλυψη του καινούργιου κοιτάσματος στην περιοχή Ζορ, έχει τη δυνατότητα της αξιοποίησής του. Μια αξιοποίηση, που και για τον αιγυπτιακό λαό, αλλά και για όλη την περιοχή, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Και αντιλαμβάνεστε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα, όπου αποτελεί – αν θέλετε- το έδαφος, μέσα από το οποίο θα περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος για την αξιοποίηση όλων των κοιτασμάτων της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, μέσα από αγωγούς που θα αξιοποιούν αυτά τα κοιτάσματα περνώντας τα προς την Ευρώπη, έχει ιδιαίτερο συμφέρον για την αξιοποίηση, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι όλες αυτές οι συζητήσεις διεξάγονται με έναν ιδιαίτερα συντονισμένο και συντεταγμένο τρόπο, Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώ τον Πρόεδρο Σίσι. Από τη 2η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που έγινε στην Κύπρο την περασμένη άνοιξη, μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα και θα σας πρότεινα να κάνετε λίγη υπομονή ώστε να δείτε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα αυτής της συντονισμένης προσπάθειας. Το κυριότερο είναι πως είναι μια προσπάθεια που προχωράει μέσα από ένα πνεύμα ειλικρινούς και αληθινής φιλίας, αλληλεγγύης και διάθεσης συνεργασίας.
ΑΜΠΝΤΕΛ ΦΑΤΑΧ ΑΛ ΣΙΣΙ: Εγώ δεν θα μπορέσω να πω καλύτερα λόγια από αυτά που είπε ο Εξοχότατος κύριος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Συνεργαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί αυτή η συνεργασία σε διάφορα θέματα, όπως αυτό που θίξατε για το θέμα οριοθέτησης των συνόρων. Εμείς κινητοποιούμαστε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και όχι με κάτι άλλο.
ΑΙΓΥΠΤΙAΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ερώτηση απευθύνεται στον εξοχότατο Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Υπάρχουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν προβαίνουν σε σοβαρή καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι προβαίνουν σε πολιτικοποίηση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Και αυτό διαφαίνεται από το θέμα προσέγγισης κάποιων ομάδων εξτρεμιστών στο Ιράκ και τη Λιβύη. Και βέβαια η Ελλάδα υποφέρει από τις παρενέργειες της τρομοκρατίας, οι οποίες έγκεινται στο προσφυγικό κύμα, οπότε η Ελλάδα θα μπορεί να εξηγήσει στην ευρωπαϊκή πλευρά την κατάσταση
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Με συγχωρείτε, αλλά το ερώτημά σας ποιο είναι; Εγώ κατάλαβα ότι κάνατε κάποια ανάλυση, αλλά το ερώτημά σας δεν καταλαβαίνω.
ΑΙΓΥΠΤΙAΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα στους κόλπους της Ε.Ε. ούτως ώστε να περιοριστεί η πολιτικοποίηση στην οποία προβαίνουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όταν μιλούν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπου μερικές φορές έχουν μία στάση έναντι κάποιων εξτρεμιστών αλλά δεν τηρούν την ίδια στάση σε παρόμοιες εξτρεμιστικές καταστάσεις.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ρόλος της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι ο ρόλος της λογικής. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που παραδοσιακά έχει εξαιρετικά καλές σχέσεις τόσο με τις αραβικές χώρες, αλλά ταυτόχρονα έχει –για παράδειγμα- πολύ καλές σχέσεις ειλικρινούς συνεργασίας με το Ισραήλ. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που θέλει την λύση του παλαιστινιακού προβλήματος, διότι πιστεύει στον διάλογο και την συνεργασία. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που υποφέρει χρόνια από την κατοχή του βόρειου μέρους της Κύπρου και θέλει διακαώς τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που βρίσκεται στο αντάμωμα τριών ηπείρων, μια χώρα που παίζει καθοριστικό γεωπολιτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα μια χώρα της Ε.Ε. Άρα λοιπόν δεν μπορούμε παρά να παίξουμε τον ρόλο της λογικής, αλλά ταυτόχρονα και τον εποικοδομητικό, τον θετικό ρόλο μιας χώρας που θέλει να συμβάλλει ακόμα και να διαμεσολαβεί σε κρίσεις, προκειμένου να προωθείται πάντοτε η λογική της συνεργασίας, η λογική του διαλόγου, της διπλωματικής διεξόδου στις κρίσεις. Στην Ε.Ε., βεβαίως, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές χώρες με πολλές και διαφορετικές απόψεις. Θέλω όμως να σας πω ότι απέναντι στον ακραίο θρησκευτικό φονταμενταλισμό, απέναντι στον νέο αυτόν αναδυόμενο φασισμό μιας τυφλής τρομοκρατίας, οφείλουμε όλοι να ενώσουμε δυνάμεις, οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε, οφείλουμε όλοι να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Πρώτον, για να απομονώσουμε αυτά τα στοιχεία, για να μην αφήσουμε να διεισδύσουν και να μολύνουν τις κοινωνίες μας. Δεύτερον, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες μας, διότι και η ασφάλεια είναι ένα δικαίωμα το οποίο αξίζουν όλοι οι πολίτες, όπου και αν βρίσκονται, και βεβαίως ιδιαίτερα οι πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε.
ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ (ΑΠΕ-ΜΠΕ): Μία ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο της γέφυρας, μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Σε τι επίπεδο μπορεί να γεφυρώσει τις δύο ηπείρους; Εάν μιλήσουμε μεταφορικά, ποια μπορεί να είναι τα στηρίγματα μιας τέτοιας γέφυρας; Εάν, δηλαδή, η σημερινή συζήτηση προχώρησε σε κάποια επιτάχυνση αυτής της σχέσης Αιγύπτου-Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ευχαριστώ.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Αίγυπτος δεν χρειάζεται κάποια γέφυρα για να επικοινωνήσει με την Ευρώπη, διότι είναι μία χώρα που έχει εξαιρετικά καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι δύο χώρες που παραδοσιακά έχουν στενές σχέσεις, είμαστε γείτονες. Όπως είπα και πιο πριν, τις ρίζες μας τις έχουμε βαθιά μέσα στους αιώνες, στους αρχαιότερους πολιτισμούς της Μεσογείου, από τις οποίες κατάγονται τα έθνη μας. Με αυτή την έννοια, ο ένας καταλαβαίνει τον άλλον πολύ καλύτερα και γι’ αυτό μπορεί να στηρίζει ό ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές. Και δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα στάθηκε στον αιγυπτιακό λαό στις δύσκολες στιγμές που περνούσε πριν από λίγα χρόνια. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι και την περίοδο της κρίσης η Αίγυπτος στέκεται δίπλα στον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα, λοιπόν, υποστηρίζει δίκαια αιτήματα της Αιγύπτου στα ευρωπαϊκά φόρα, όπου συμμετέχει. Η Αίγυπτος, από την άλλη πλευρά, στον πολύ εποικοδομητικό και ουσιαστικό ρόλο που παίζει στον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών, υποστηρίζει ελληνικά αιτήματα και βεβαίως αυτή είναι μια σχέση αμοιβαιότητας.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω όσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι η Αίγυπτος ξεπερνά αυτήν την κρίση αστάθειας, αποσταθεροποίησης εσωτερικής, που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Φανταστείτε τι θα σήμαινε για την Ευρώπη, αλλά και συνολικά για την περιοχή, εάν τώρα που έχουμε αυτήν την έξαρση του ακραίου θρησκευτικού φανατισμού, την έξαρση της τρομοκρατίας από την πλευρά των ακραίων του Ισλαμικού Κράτους, του ISIS, είχαμε μια Αίγυπτο ασταθή, αποσταθεροποιημένη, μια Αίγυπτο που δεν θα μπορούσε, όπως τώρα προσπαθεί και τα καταφέρνει, να παίζει έναν ρόλο σταθεροποιητικό στην ευρύτερη περιοχή.
Με αυτήν την έννοια, θεωρώ ότι η συνεργασία μας μπορεί να είναι και μια συνεργασία παράδειγμα, αλλά, ταυτόχρονα, και μια συνεργασία που θα συμβάλει ουσιαστικά στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Και, ταυτόχρονα, μία συνεργασία που μπορεί να αναδεικνύει και λύσεις στα μεγάλα διαρκή προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Και ένα από αυτά τα προβλήματα είναι το Παλαιστινιακό, όπου και η Ελλάδα, αλλά και η Αίγυπτος, έχουμε όραμα και στόχο την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος και γι’ αυτό πιστεύουμε πως πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του διαλόγου και της πειθούς απέναντι στους συνομιλητές μας, ότι μόνο μέσα από τον διάλογο και από την λογική της συνύπαρξης μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.
ΑΜΠΝΤΕΛ ΦΑΤΑΧ ΑΛ ΣΙΣΙ: Θα απαντήσω στην ίδια ερώτηση με κάθε ειλικρίνεια. Πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά αυτό το πρόβλημα και τη διαφορά των απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Υπήρχε μια οπτική όχι πολύ σοβαρή, σχετικά με το τι έγινε στην Αίγυπτο. Οι φίλοι μας, λοιπόν, στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, όπως η Ελλάδα, ίσως δεν είχαν δει από την αρχή τη σοβαρότητα των προβλημάτων στην Αίγυπτο, γι’ αυτό δεν υπήρξε από την αρχή κατανόηση, εκ μέρους των Ευρωπαίων, του προβλήματος στην Αίγυπτο. Έπειτα από δύο χρόνια, το πρόβλημα ξεκαθάρισε στην Ευρώπη και φάνηκε η κατάσταση στην Αίγυπτο.
Η έλλειψη σταθερότητας είναι σημαντικό πρόβλημα σε μία χώρα, ο πληθυσμός της οποίας είναι 90 εκατομμύρια. Επίσης, στο πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, που αναζητούν σταθερότητα και ασφάλεια στην Ευρώπη, με τη βοήθεια του Θεού, τι θα μπορούσε να κάνει ένας κράτος μόνο 90 εκατομμυρίων. Ο πολιτισμός μας και η κατανόησή μας, σαν χώρα της Μεσογείου, στη σύγχρονη εποχή, μετά από χιλιάδες χρόνια, αυτή είναι η πραγματική γέφυρα και οπωσδήποτε καταλαβαίνουμε καλά τον πολιτισμό της Ελλάδας, ο οποίος μοιάζει με τον πολιτισμό της Αιγύπτου, και εμείς σαν Αιγύπτιοι πρέπει να μιλάμε καθαρά, όσον αφορά τις θέσεις μας. Και οπωσδήποτε ο ρόλος της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας, για παράδειγμα, είναι αρκετά σημαντικός στο να καταλάβουν ίσως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τα πραγματικά προβλήματα της εποχής. Διαδραματίζουν τέτοιον ρόλο, εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.