Στην Κύπρο, το Υπουργείο Παιδείας αναδεικνύει την Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική γλώσσα
Τη σημασία της καταγραφής και αναβίωσης της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής γλώσσας τόνισε σε χαιρετισμό του στην Λευκωσία, ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στη διατήρηση της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο των Μαρωνιτών, όσο και των Αρμενίων και των Λατίνων. Η γλώσσα είναι ο βασικότερος κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ταυτότητας ενός λαού. Τα μέλη μιας εθνικής ομάδας ενώνονται μέσω της γλώσσας και μέσω αυτής διαφοροποιούνται από τα μέλη άλλων ομάδων. Με τη διάσωση της γλώσσας, επιτυγχάνεται η διάσωση των ηθών, των εθίμων, των παραδόσεων και της ιστορίας.
Η Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική γλώσσα κινδυνεύει με εξαφάνιση μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και την αναγκαστική προσφυγοποίηση των Μαρωνιτών από τις πατρογονικές τους εστίες. Αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Μαρωνίτικη Αραβική Γλώσσα χρησιμοποιείται μόνο στο χωριό Κορμακίτης, από κάτοικους μεγάλης ηλικίας, ως επί το πλείστον.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράφοντας τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες και τη Σύμβαση Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση για την προστασία της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής.
Το ερευνητικό έργο, υπεύθυνη του οποίου είναι η κα Μαριλένα Καρυολαίμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ξεκίνησε με τη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική γλώσσα και μέλη πανεπιστημιακούς και διακεκριμένα μέλη της μαρωνιτικής κοινότητας. Η έρευνα στηρίχθηκε, μέχρι στιγμής, στη λήψη συνεντεύξεων από φυσικούς ομιλητές της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής που είναι είτε εγκλωβισμένοι στον Κορμακίτη, είτε πρόσφυγες Μαρωνίτες του χωριού. Η διαδικασία που είναι μακρά και επίπονη, στηρίζεται από ερευνητές, φυσικούς ομιλητές της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής, γλωσσολόγους και άλλους ειδικούς. Εντός του 2016, αναμένεται να ολοκληρωθεί η τέταρτη φάση της έρευνας.
Στην εκδήλωση, απεύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, καθώς και ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Αντώνης Χατζηρούσος. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης δρ Κυπριανός Δ. Λούης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και αρκετά μέλη της μαρωνιτικής κοινότητας.