ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Αμπέτειος επιβεβαιώνει το ΠΥΡΑΜΙΣ για το θέμα της εκδρομής των μαθητών. Ωστόσο, μιλά για «πιθανές δικαστικές συνέπειες». Τα σχόλια δικά σας…

 

 

 

 

 

 

ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ για το ρεπορτάζ του ΠΥΡΑΜΙΣ σχετικά με την απροθυμία της Αμπετείου Σχολής να ενισχύσει οικονομικά τους μαθητές στην εκδρομή της Γ” Λυκείου του εν λόγω σχολείου, αποτελεί η μακροσκελής επιστολή που το Ίδρυμα Αμπετείου Σχολής απέστειλε, καταμεσίς της Μεγάλης Εβδομάδας στο ΠΥΡΑΜΙΣ και διένειμε ηλεκτρονικά ως δελτίο τύπου σε όλους τους αποδέκτες του, το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης (!!!).

 

 

 

 

Σύμφωνα με την επιστολή του Ιδρύματος Αμπετείου Σχολής, βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:

 

 

 

1.- Πρώτον, υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ότι η Αμπέτειος Σχολή δε βοήθησε οικονομικά τους μαθητές της στην πάγια πραγματοποιούμενη στην Ελλάδα εκπαιδευτική εκδρομή της Γ” Λυκείου, εκτός βεβαίως των δύο αεροπορικών εισιτηρίων που παρείχε για τους καθηγητές συνοδούς, όπως ακριβώς έγραψε το ΠΥΡΑΜΙΣ και το επιβεβαιώνει το Ίδρυμα.

 

 

 

2.- Βεβαίως, η Αμπέτειος διοργάνωσε τις επισκέψεις των μαθητών σε σημαντικούς χώρους της Αθήνας και της Αττικής, όπως με πολύ φυσικό τρόπο, όλοι σχεδιάζουμε το πρόγραμμα των εκδρομών μας, με τις επαφές μας, τα τηλέφωνα, κλπ. γεγονός πολύ σημαντικό, που πάντως δεν έχει να κάνει με καμία ουσιαστική οικονομική στήριξη, χωρίς την οποία, οι εν λόγω συμβουλές δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν αποτελεσματικά ή μάλλον δε θα μπορούσαν να αποδώσουν καθόλου.

 

 

 

3.- Το Ίδρυμα Αμπετείου Σχολής θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν τελικά η εκδρομή των μαθητών της Γ΄Λυκείου είναι «εκπαιδευτική» ή «τουριστική». Διότι, στην περίπτωση που είναι «εκπαιδευτική», καλώς επιμένουμε ότι το Ίδρυμα θα έπρεπε να ενισχύσει οικονομικά τους μαθητές. Αν ωστόσο, το Ίδρυμα θεωρεί την εκδρομή «τουριστική», τότε πώς θα πρέπει να χαρακτηριστούν οι οικονομικές ενισχύσεις τόσο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, όσο της Στέλλας Κυριάζη, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Κυπριακής Πρεσβείας και του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου; Άραγε – σύμφωνα πάντα με τις απόψεις του Ιδρύματος Αμπετείου Σχολής – οι εν λόγω σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις των μαθητών θα έπρεπε να θεωρηθούν ως συμβολή στην προώθηση μίας τουριστικής ή μίας εκπαιδευτικής δραστηριότητας, που θα συνοδεύει όλα τα παιδιά – σαν ανάμνηση – σε όλη τους τη ζωή; 

 

 

4.- Και αν τελικά το Ίδρυμα θεωρεί την εκδρομή «τουριστική», γιατί χρηματοδότησε το ταξίδι των δύο εκπαιδευτικών; Και εκείνοι για τουρισμό πήγανε; (Εμείς, φυσικά, δεν το δεχόμαστε αυτό ως ΠΥΡΑΜΙΣ). Και μία ακόμη σκέψη επ” αυτού: Το Ίδρυμα είχε χρήματα να χρηματοδοτήσει τους καθηγητές και όχι τους μαθητές;

 

 

5.- Μέσα στα τόσα καλά που – ευτυχώς λόγω του άρθρου μας – μάς γνωστοποίησε το Ίδρυμα Αμπετείου Σχολής ότι έπραξαν για την εκδρομή, καλό θα ήταν να μάθουν τα παιδιά και άλλο ένα! Και αυτό είναι ότι θα πρέπει να αντέχουν στην καλόβουλη κριτική και να μην απειλούν τρίτους για «πιθανές δικαστικές συνέπειες», μέσα τον πανικό που προκαλεί η αλήθεια όταν εκφράζεται, όσο δυσάρεστη και αν είναι.

 

 

 

Τέλος, όπως υποσχεθήκαμε ότι θα κάναμε, δημοσιεύουμε αυτούσια την απάντηση του Ιδρύματος προς το ΠΥΡΑΜΙΣ, μετά και από κάποια φωτογραφικά αποσπάσματα της επιστολής τους.

 

 

 

Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε να τα λάβει ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός.

 

 

 

 

 

 

1a
2

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου:

 

 

 

 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΑΜΠΕΤΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ           

Δελτίο Τύπου 

 

 

Κάιρο, 28 Απριλίου 2016 

 

 

 

Ο Φορέας Διαχείρισης της Αμπετείου Σχολής, με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκε το άρθρο που δημοσίευσε την Τρίτη 19 Απριλίου,2016 ο κ. Νίκος Κάτσικας στη προσωπική του ιστοσελίδα http://pyramisnews.gr/ «http://pyramisnews.gr/giati-denvoithise-i-ampeteios-toyw-mathites-tis-stin-ekdromi-toys/» με τον αδιανόητο τίτλο «Ποιος είναι ο λόγος που οι τελειόφοιτοι της Αμπετείου δεν είχαν ούτε μια λέξη να πουν για …. την Αμπέτειο στην ευχαριστήρια επιστολή για την εκδρομή τους;». Ο συντάκτης του άρθρου φαίνεται ότι δεν έχει μεγάλη σχέση με την εκπαίδευση και την Ελληνική Παιδεία γενικά, αλλιώς θα κατανοούσε από μόνος του μερικά βασικά πράγματα:  

 

 

 

Πρώτον, η Αμπέτειος Σχολή ποτέ δεν έχει, ούτε πρόκειται να διοργανώσει μαθητική εκδρομή διασκέδασης (το απαγορεύει εξάλλου ο νόμος). Αντίθετα, κάθε εκδρομή πρέπει να έχει ένα σαφέστατο παιδαγωγικό και μορφωτικό στόχο. Γιαυτό και δεν είναι μια απλοϊκή διαδικασία που αφορά τουριστικά γραφεία και οικονομικούς υπολογισμούς, όπως νομίζει ο συντάκτης κρίνοντας μάλλον εξ ιδίων, αλλά μια σοβαρή εκπαιδευτική δράση με πολύμηνο σχεδιασμό και μεγάλο κόπο.  

Για να αρκεστούμε εδώ στην φετινή διοργάνωση της εκδρομής, ήδη από τον Μάιο του 2015 σχεδιάστηκε το πλαίσιό της μετά μάλιστα από δίμηνη έρευνα. Θεωρήθηκε λοιπόν εξαιρετικά ενδιαφέρων στόχος η φιλοξενία των μαθητών μας σε μια σπουδαία δομή του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου, όπου πράγματι οι μαθητές θα είχαν τη σπουδαία και μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουν σε βάθος τα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας και τις προτεινόμενες λύσεις μέσα από ένα εξειδικευμένο τριήμερο σεμινάριο, οι Βεβαιώσεις του οποίου θα εμπλούτιζαν το Βιογραφικό τους Σημείωμα. Και πράγματι ετούτες τις μέρες αυτά συμβαίνουν στο Λαύριο. Έπρεπε όμως πρώτα ο Φορέας να έλθει στις δέουσες συνεννοήσεις και επαφές, ώστε έγκαιρα να κλείσει θέσεις για τους μαθητές μας την κρίσιμη εβδομάδα της πολυήμερης εκδρομής τους (η λίστα αναμονής για τέτοιες δράσεις από σχολεία είναι από πολύμηνη έως και υπερ-ετήσια).  

 

 

 

Δεύτερον, σχεδιάστηκε μια ολόκληρη σειρά από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας με βάση ένα μελετημένο σχέδιο δράσης

για το οποίο εργάστηκαν εντατικά οι καθηγητές τους. Και όλα αυτά απαίτησαν μια πολύμηνη προετοιμασία.  

 

 

 

Τρίτον, εκτός από τα παραπάνω και πολύ σημαντικά, συστρατεύτηκαν σε διοικητικό επίπεδο για την διαχείριση μιας σειράς σύνθετων διαδικαστικών ζητημάτων, τόσο ο  Φορέας, όσο και το Ελληνικό Προξενείο και προσωπικά η αξιότιμη Πρόξενος κα Λαμπρινή Κομίνη, όσο και η Υποπρόξενος κα Βασιλική Παπανικολάου, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής κα Μαριέττα Κουμαριανού, όσο και Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Πολλοί άνθρωποι λοιπόν εργάστηκαν επί πάρα πολλές ώρες αθόρυβα και εντατικά για να επιλυθούν όλες οι λεπτομέρειες και τους ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας.  

 

 

 

 

Τέταρτον, ουδέποτε ο Φορέας υποσχέθηκε οικονομική ενίσχυση των μαθητών στην εκδρομή τους. Αντίθετα, και εντελώς αθόρυβα, όπως ταιριάζει σε μια εκπαιδευτική οικογένεια, φρόντισε να δαπανήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους όχι μόνο για την υποστήριξη των ενεργειών προετοιμασίας, αλλά κυρίως για την χρηματοδότηση της αποστολής των συνοδών-καθηγητών της εκδρομής (έξοδα τα οποία στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα ιδιωτικά σχολεία της Αιγύπτου πληρώνονται από τους μαθητές). Φυσικά οι συνοδοί – καθηγητές εργάστηκαν και συνοδεύουν εθελοντικά τους μαθητές τους για την επίτευξη του προσδοκώμενου υψηλού παιδαγωγικού στόχου. Για την εκπαιδευτική μας κοινότητα η εθελοντική τους δράση είναι άξια κάθε σεβασμού.  

 

 

 

 

Βεβαίως, ανήκει κάθε αναγνώριση και ευχαριστία στους φορείς και τους μεμονωμένους χορηγούς της Ελληνικής Παροικίας, τους οποίους και με δημόσια επιστολή ευχαρίστησαν οι μαθητές μας, όπως τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Χάρη Μορίτση, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου και εξόχως την κα Κυριάζη. Επιπλέον, ο Σύλλογος Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής στην Αθήνα τους έκανε περιήγηση στην Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και το Ίδρυμα Αμπετείου Σχολής προσέφερε γεύμα στους μαθητές και συνοδούς-καθηγητές στην Πλάκα. Και αυτή η δημόσια αναγνώριση είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα που πάντα θέλουμε να διδάξουμε τους μαθητές μας. Ευχαριστίες όχι προς το Σχολείο, το οποίο κάνει και θα κάνει πάντα ό,τι μπορεί καλύτερο για τους μαθητές του, αλλά προς τους τρίτους, φορείς και ανθρώπους, που αγκαλιάζουν τις ανάγκες τους και έρχονται από μόνοι τους να συνδράμουν όπως μπορούν. Όπως ακριβώς δεν είναι λογικό ένα παιδί να ευχαριστεί τους γονείς γιατί το τρέφουν και το αγαπούν.  

 

 

 

 

Φαίνεται όμως ότι και η αναγνωστική ικανότητα του συντάκτη του άρθρου είναι λίγο αμφίβολη, και γιαυτό δεν κατανοεί καν το πνεύμα και το γράμμα της επιστολής των μαθητών μας. Τις ευχαριστίες τους προς τους καθηγητές τους που μόχθησαν μαζί τους μας αρκεί να τις βλέπουμε στα μάτια τους, όταν γυρίσουν με το καλό και δεν τις αναζητούμε στον Τύπο.  

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί εδώ ότι συναισθανόμενος ο Φορέας τις οικονομικές δυσκολίες των μαθητών, έθεσε ως σημαντική προτεραιότητα στον σχεδιασμό της εκδρομής και την δυνατότητα φιλοξενίας των μαθητών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, πράγμα το οποίο μείωσε αυτόματα τις δαπάνες ξενοδοχείου κατά 62%(!).

 

 

 

 

Όμως, πράγματι ο Φορέας στον σχεδιασμό της δράσης του για το επόμενο σχολικό έτος, θα λάβει σοβαρά υπόψη τις δημιουργούμενες από ορισμένους εντάσεις και θα επανεξετάσει το συνολικό πλαίσιο των πολυήμερων εκδρομών των μαθητών του, καθώς δεν είναι υποχρεωτικό να γίνονται με τόσο δαπανηρό τρόπο.  

 

 

 

 

Φυσικά, ο Φορέας θα συνεχίσει αγόγγυστα να υποστηρίζει πλήρως οικονομικά κάθε εκπαιδευτική δράση στο σχολείο μας με τη συνεργασία φορέων της Ελληνικής Εκπαίδευσης, όπως κάναμε και φέτος, (όπως την πρόσκληση της υπεύθυνης του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Αθήνας επί μία εβδομάδα και τη συμμετοχή στα τελικά του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ρομποτικής 2016, διαλέξεις κ.ά.).  

 

 

 

 

Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες χρειάζεται συστράτευση όλων, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί. Γιαυτό ευχόμαστε τις Άγιες ετούτες ημέρες τα Πάθη του Θεανθρώπου, να φωτίσουν τον κ. Νίκο  Κάτσικα, τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή της ιστοσελίδας http://pyramisnews.gr/ για τις προσεχείς δημοσιεύσεις του σχετικά με το Φορέα μας καθώς και για μια αυτοκριτική, η οποία βέβαια θα τον προστατεύει από την δημόσια αποδοκιμασία της μικρόψυχης κριτικής του όχι όμως και από τις πιθανές δικαστικές συνέπειες, οι οποίες θα εκτιμηθούν από τους νομικούς μας συμβούλους.  

 

 

 

 

Θα θέλαμε επίσης να τον πληροφορήσουμε ότι δεν αγαπάει τα παιδιά μόνο όποιος τους δίνει χρήματα. Αλλά, όπως είπαμε, δε φαίνεται να έχει και μεγάλη σχέση με την εκπαίδευση ο συντάκτης του άρθρου… Φυσικά, ο Φορέας διατηρεί πλήρως όλα τα νόμιμα δικαιώματά του απέναντι σε μια τέτοια δημοσίευση.  

 

 

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Του Ιδρύματος Αμπετείου Σχολής

Κάιρο – Αίγυπτος 

One thought on “Η Αμπέτειος επιβεβαιώνει το ΠΥΡΑΜΙΣ για το θέμα της εκδρομής των μαθητών. Ωστόσο, μιλά για «πιθανές δικαστικές συνέπειες». Τα σχόλια δικά σας…

  1. Ειμαι γεννημα και θρεμα του Αιγυπτιωτικου Ελληνισμου, και τα τελευταια 50 χρονια κατοικος Αυστραλιας.
    Οι προσφατες ανταλλαγες στις ελληνοφωνες εφημεριδες αναφορικα με την εκδρομη των μαθητων της Αχελλοπουλιου Σχολης στην Αλεξανδρεια,με στεναχωρησαν καθ οτι, κατα την ταπηνη μου γνωμη,
    ως φαινεται, ορισμενοι αρεσκονται να ακουν την φωνη τους, οπω λεει η παρημεια.

    Συνιστω , προς χαρην προσωπικης φιλοδοξιας των, να παψουν τους ακαρπους διαξυφισφους εναντια της Πυραμιδος με δικαστικες αγωγες και σαχλα σχολια, και να ευρουν κατι ποιο θετικο να δημοσιογραφησουν. Π.Χ. Την παρουσα παγκοσια κριση.

    Με αδελφικους χαιρετισμους

    Σολων

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *