ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μεγάλο αφιέρωμα στον Αλέκο Καζαμία, τον ΣΕΑΑΣ και το Ελληνικό Προσκοπείο στο Κάιρο, από την αιγυπτιακή εφημερίδα «Ελ Μάσρι Ελ Γιουμ»

 

 

 

 

Για τα Ελληνικά Σωματεία, που αποτελούν «σημαντικούς χώρους για τους εορτασμούς, τις εκδηλώσεις και τις προσκοπικές συναντήσεις των Ελλήνων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα», κάνει λόγο η μεγάλης κυκλοφορίας έγκυρη και έγκριτη καθημερινή εφημερίδα της Αιγύπτου «Ελ Μάσρι Ελ Γιουμ».

 

 

 

 

Τίτλος του εξαιρετικού ρεπορτάζ, η παρουσία του οποίου καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος μίας έγχρωμης σελίδας της εφημερίδας, είναι:

 

«Η ελληνική παροικία, δίπλα στις καρδιές των Αιγυπτίων

Άνοιξε τις πόρτες των Σωματείων της, ως Πρεσβείες για το λαό»

 

 

 

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «στα μέσα του 19ου αιώνα, Έλληνες επιχειρηματίες δραστηριοποιήθηκαν στην Αίγυπτο. Κάποιοι από αυτούς έκαναν φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως η Αμπέτειος Σχολή, που ιδρύθηκε στα χρόνια του 1860 από τους Αδελφούς Γεώργιο, Ανανία και Ραφαήλ Αμπέτ.

 

 

 

 

Μετά από κάποια χρόνια, αποφάσισαν κάποιοι απόφοιτοι της Σχολής να ιδρύσουν ένα Σύλλογο στις 12 Ιουνίου 1932, με έδρα την οδό: 1, οδός Φουάντ, στο κέντρο της πόλεως.

 

 

 

 

Πρώτος Πρόεδρος εξελέγη ο αείμνηστος Χρήστος Αυγερινός, ενώ σήμερα, όπως επισημαίνει η αιγυπτιακή εφημερίδα, Πρόεδρος του ΣΕΑΑΣ είναι ο κ. Αλέξανδρος Καζαμίας.

 

 

 

 

Σήμερα, ο Σύλλογος στεγάζεται σε μία από τις ωραιότερες πολυκατοικίες της πόλεως στην Εμάντ Ελ Ντιν, δίπλα στον κινηματογράφο «Καρίμ».

 

 

 

 

Και όπως αναφέρει ο κ. Αλέκος Καζαμίας: «Οι απόφοιτοι είχαν πάντοτε σκοπό να κάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, να δίδουν βοηθήματα, να πραγματοποιούν εκδρομές, να βοηθούν Έλληνες του εξωτερικού, κλπ.

 

 

 

 

Ο ΣΕΑΑΣ έχει 165 τακτικά μέλη και όλοι τους είναι απόφοιτοι της Αμπετείου Σχολής και ελληνικής καταγωγής. Έχει επίσης και 40 αρωγά μέλη που αποτελούν φίλους της Αμπετείου, για τους οποίους έχει αποφασίσει το ΔΣ, καθώς επίσης και 12 μέλη «τιμής ένεκεν».

 

 

 

 

Μάλιστα, για να κρατηθούν αυτά τα σωματεία, χρειάστηκαν κάποιοι υποστηρικτές, που ήταν πρώτον η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και η Στέλλα Κυριάζη (μία από τους μεγάλους οικονομικούς παράγοντες για τα ελληνικά φιλανθρωπικά σωματεία), που παίξανε μεγάλο ρόλο.

 

 

 

 

Ο ΣΕΑΑΣ περιέχει και μία μεγάλη βιβλιοθήκη, με πολλά βιβλία στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

 

 

 

 

Έχει χωρητικότητα για 100 άτομα και δύο μεγάλα εκθέματα για τα μεγάλες γυάλινες προθήκες για τα κειμήλια από την ημέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

 

 

 

 

Η εφημερίδα παράλληλα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο Ελληνικό Προσκοπείο, στην οδό Γκαλά, δίπλα στο κτίριο της Αλ Αχράμ, τονίζοντας ότι η η ιδέα του προσκοπισμού ιδρύθηκε από τον Λόρδο Μπέιντεν Πάουελ.

 

 

 

 

Η πρώτη ελληνική ομάδα προσκόπων ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910.

 

 

 

 

Τον Σεπτέμβριο του 1912 ιδρύθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

 

 

 

 

Και τον Οκτώβριο του 1913, ιδρύθηκε στο Κάιρο, με αρχηγό συστήματος Προσκόπων τον αείμνηστο Μάρκο Λιούφη.

 

 

 

 

Και μάλιστα, ο κ. Καζαμίας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους Έλληνες Προσκόπους της Αιγύπτου, μιλάει στην εφημερίδα για τις πολλαπλές δραστηριότητες του Σώματος, όπου διοργανώνουν εκδρομές εντός και εκτός Αιγύπτου και συμμετέχουν στα Τζάμπορι και τα μεγάλα προσκοπικά συνέδρια σε όλον τον κόσμο.

 

 

 

 

Μέσα στο χώρο του Προσκοπείου, υπάρχει ένα μεγάλο ιστορικό Μουσείο, το οποίο καταγράφει εκατό (100) χρόνια γα τον Ελληνικό Προσκοπισμό στην Αίγυπτο, καθώς επίσης παρουσιάζει στο κοινό φωτογραφίες που εξιστορούν σημαντικές επισκέψεις προσωπικοτήτων στους Καϊρινούς προσκόπους, όπως η επίσκεψη του ιδρυτή του Παγκοσμίου Προσκοπισμού, του Λόρδου Πάουελ, στις 21 Μαρτίου του 1921, καθώς επίσης και την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, στις 22 Δεκεμβρίου του 1996 και άλλες πολλές επισκέψεις.

.

 

 

 

 

 

image-0-02-01-b8df0189b572c8ccf7c4cd28d9cc976240215c954f8ea6379d28e3585cac36de-V

 

 

 

 

 

 

 

image-0-02-01-f351e77df99b41b5c8587bf820a5bb14443fcec5b06fc4d7c44a1a01f926a0dd-V

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *