Ο σπουδαίος ρόλος των Ελλήνων επιχειρηματιών στη βιομηχανία βαμβακιού κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αίγυπτο
Ο ρόλος Ελλήνων επιχειρηματιών στην ανάπτυξη της βιομηχανίας βαμβακιού της Οθωμανικής Αυγύπτου, είναι το θέμα μιας ενδιαφέρουσας διάλεξης, που θα δώσει ο Δρ Νίκος Ντάλλας, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης τα τελευταία έξι χρόνια.
Δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί στο όνομα του Ιωάννη Σακελλαρίδη και την εξαιρετικής ποιότητας ποικιλία που δημιούργησε, το Sakel. Ήταν η ποικιλία βαμβακιού που κυριάρχησε στο Δέλτα του Νείλου μεταξύ 1911 έως 1935. Οι γερές και μακριές ίνες του, όχι μόνο απέφεραν υψηλότερη τιμή, αλλά και τα ευρωπαϊκά υφαντουργεία τροποποίησαν ανάλογα τα μηχανήματά τους για να το χρησιμοποιήσουν.
Ωστόσο ο Σακελλαρίδης απλώς συνεχίζει το έργο άλλων εφευρετών της εποχής που είχαν εισάγει νέες βελτιωμένες ποικιλίες βαμβακιού. Επιχειρηματίες βαμβακιού, όπως οι Καρτάλης, Καναβάς, Ψύχαs, Βόλτος, Παπαχειμώνας και πολλοί άλλοι είχαν ήδη κάνει εμφανή την παρουσία τους. Οι Έλληνες συμμετείχαν και κυράρχησαν σχεδόν σε κάθε τομέα του εμπορίου βάμβακος στην οθωμανική Αίγυπτο του 190υ αιώνα.
Παρείχαν δάνεια σε Αιγύπτιους αγρότες, είχαν στην ιδιοκτησία τους το 90% των εκκοκιστηρίων και ήλεγχαν το 25% του συνόλου των εξαγωγών βαμβακιού. Πώς άρχισε αυτό; Σύμφωνα με μια παρατήρηση του Γάλλο-Ελβετού μηχανικού Alexis Jumel, στον κήπο του Mako Bey, ενός συνταξιούχου Οθωμανού αξιωματούχου. Ο Mako Bey καλλιεργούσε ένα καλωπιστικό φυτό από σπόρους που είχε φέρει από την Αιθιοπία.
Ο Alexis Jumel έπεισε τον γεννημένο στην Καβάλα κυβερνήτη της Αιγύπτου, Μωχάμετ Αλη, να επενδύσει στην καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας βαμβακιού. Στο υπόλοιπο της θητείας του ο Μωχάμετ Αλη, επικεντρώθηκε στην εκτεταμένη παραγωγή του βαμβακιού για την αύξηση των οικονομικών πόρων και τον εκσυγχρονισμό της αιγυπτιακής οικονομίας και για να θλοποιήσει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του. Αν και το εγχείρημα αυτό αντιμετώπισε πολυάριθμες προκλήσεις και εξαρτιώταν πάντα από τις παγκόσμιες διακυμάνσεις των τιμών, οι διάδοχοί του το συνέχισαν.
Το εμπόριο βαμβακιού της Αυγύπτου απογειώθηκε στην κυριολεξία όταν ξέσπασε ο Αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος και η παραγωγή κατέρρευσε στις βαμβακοφυτείες των Νότιων Πολιτειών. Η τιμή του στην παγκόσμια αγορά τριπλασιάστηκε και η αιγυπτιακή παραγωγή τετραπλασιάστηκε σε διάστημα λίγων ετών. Πολλοί Έλληνες έκαναν μεγάλες περιουσίες, έγιναν σημαντικοί ευεργέτες και διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στο αιγυπτιακό εμπόριο.
Στο θέμα αυτό πρόκειται να αναφερθεί ο Δρ Νίκος Ντάλλας σε διάλεξη που θα δώσει στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού (Mezzanine Level, 168 Lonsdale Street), στις 7.00μμ, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Ο Δρ Ντάλλας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας και επικεφαλής της οργανωτικής Επιτροπής των Σεμιναρίων.
Oι πανεπιστημιακές σπουδές του Δρ Νίκου Ντάλα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα, από χημεία, πολιτικές επιστήμες ως και οικονομικά. Τα πολυάριθμα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την οικονομική ιστορία, τα ζητήματα της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής επιστήμης. Επί του παρόντος, αυτός είναι διευθυντής πωλήσεων Αυστραλίας των Επαγγελματικών και Τεχνικών εκδόσεων του μεγάλου εκδοτικού οίκου McGraw-Hill Australia. Είναι επίσης μέλος του Δικοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας από το 2012 με ιδιαίτερη δραστηριότητα και πρωτοβουλίες στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κοινότητας.
Πότε: Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016, 7.00μμ
Πού: Ελληνικό Κέντρο (Mezzanine, 168 Lonsdale Street, Melbourne)