ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΛΛΑΔΑ

Με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, στη Ρόδο, από τις 8 Σεπτεμβρίου, η Διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα – Δηλώσεις Ν. Κοτζιά

 

 

 

 

 

Με βασικά θέματα τις περιφερειακές προκλήσεις για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη Ρόδο.

 

 

 

 

Κατά την άφιξή του στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε:

 

 

 

 

«Καλημέρα σε όλους και στην όμορφη Ρόδο, το σταυροδρόμι πολιτισμών που συνδέει τη Νοτιανατολική Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο. Σήμερα κάνουμε την πρώτη Διάσκεψη της Ρόδου με σκοπό να αναπτύξουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες του νότου και στον αραβικό κόσμο, με τους οποίους μάς συνδέουν αιώνες φιλίας, συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών».

 

 

 

 

Στη Διάσκεψη της Ρόδου θα συμμετάσχουν Υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχων από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Κροατία, τη Σλοβακία και την Αίγυπτο, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Λιβύη και την Τυνησία.

 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε την σημασία των ασύμμετρων απειλών, της μετανάστευσης και των τρομοκρατικών απειλών. Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

 

 

 

 

«[… ] Οι οργανωμένοι θεσμοί, ΕΕ και ο διάλογος της με τον Αραβικό Σύνδεσμο ή με το Συμβούλιο των χωρών του κόσμου ή η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, όλοι αυτοί οι οργανισμοί περιέχουν σχεδόν όλες τις χώρες των μελών, εκείνο που λείπει είναι μια πολυμερής άτυπη συνεργασία στην οποία θα έχει περισσότερη σημασία η ουσία και λιγότερο οι δομές, όπου οι χώρες, οι άμεσα εμπλεκόμενες της Μεσογείου, και απο την μια πλευρά και από την άλλη της όχθης της Μεσογείου, θα χρειάζεται να συνεργάζονται και να συζητούν για τα θέματα που αφορά κυρίως τις ίδιες.

 

 

 

 

Η πρώτη γραμμή της μετανάστευσης πρέπει να έχει και πρώτο λόγο αντίστοιχα στις χώρες της ΕΕ, όπως και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η ασφάλεια για τις κλιματικές αλλαγές.»

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *