ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Ελληνισμός στο πλευρό της Αιγύπτου – Παγκόσμιος αποτροπιασμός για την πολύνεκρη επίθεση

 

 

 

 

Μαύρη Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, που μάλιστα έτυχε σήμερα να συμπίπτει με την Ημέρα της Γέννησης του Προφήτη Μωάμεθ και αποτελεί ημέρα εθνικής αργίας για πολλά αραβικά κράτη, αποτελεί η σημερινή ημέρα πένθους για την Αίγυπτο, με την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην περιοχή Αμπασέια, πολύ κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καΐρου, και το κυριότερο, σε μία εκκλησία συνορεύει με την έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο.

 

 

 

 

Έτσι, η είδηση για την αιγυπτιακή κοινωνία που κανονικά θα εόρταζε τη μεγάλη μουσουλμανική εορτή, παγώνει την ατμόσφαιρα και δημιουργεί συναισθήματα μεγάλης οδύνης, από τα 25 άτομα που ήδη έχασαν τη ζωή τους και τα υπόλοιπα 31 άτομα που έχουν τραυματιστεί, με τις αρχές να μην αποκλείουν ότι ο αριθμός των θυμάτων ίσως αυξηθεί, από την ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε το θάνατο αθώων πολιτών.

 

 

 

 

Τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο γυναικονίτη μίας μικρής εκκλησίας των Αγίων Πέτρου και Παύλου («Ελ Μποτροσέια») που σχεδόν εφάπτεται με την έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, που είναι η Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου και η οποία έμεινε ανέπαφη από την έκρηξη.

 

 

 

 

Σύμφωνα με δηλώσεις των αρχών ασφαλείας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ, στο χώρο βρέθηκαν υπολείμματα βόμβας βάρους 12 κιλών τρινιτροτολουόλης (ΤΝΤ).

 

 

 

 

Η «Αλ Αχράμ» επισημαίνει ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά έκρηξη βόμβας στο Κάιρο μέσα σε μί μόλις εβδομάδα, καθώς την Παρασκευή μία βόμβα σκότωσε έξι αστυνομικούς στην περιοχή της Γκίζας, τραυματίζοντας παράλληλα τρεις ακόμη, ενώ την ίδια ημέρα μία άλλη έκρηξη στο δρόμο για το Καφρ Ελ Σέιχ προκάλεσε το θάνατο ενός πολίτη, τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς.

 

 

 

 

Η ίδια εφημερίδα καταλήγει ότι η σημερινή έκρηξη αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη επίθεση με βόμβα που δέχεται η Κοπτική Εκκλησία, από την Πρωτοχρονιά 2011, τότε που είχαν σκοτωθεί 23 άνθρωποι σε έκρηξη που είχε σημειωθεί στην Εκκλησία των Δύο Αγίων στην Αλεξάνδρεια.   

 

 

 

 

ΤΟ ΕΛ ΑΖΧΑΡ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ

ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

 

 

 

 

Κατηγορηματικά καταδίκασε το Ελ ΄Αζχαρ, το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, τη σημερινή τρομοκρατική ενέργεια δίπλα από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου και έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, στην περιοχή Αμπασέια του Καΐρου.

 

 

 

 

Σε μία δήλωση του παλαιότερου στον κόσμο θρησκευτικού μουσουλμανικού κέντρου της Αιγύπτου, υπογραμμίζεται ότι «οι επιθέσεις στους χώρους λατρείας και η δολοφονία αθώων πολιτών αποτελούν εγκληματικές ενέργειες που παραβιάζουν τις μουσουλμανικές αρχές».

 

 

 

 

Στο ίδιο ανακοινωθέν, εκφράζονται τα θερμά συλλυπητήρια προς τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας, τον Πάπα και Πατριάρχη Ταουάντρος (Θεόδωρο) Β΄, καθώς επίσης και στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλον τον αιγυπτιακό λαό, με την ευχή να μπορέσουν να γιατρευτούν γρήγορα όσοι έχουν τραυματιστεί. 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΟΔΥΝΗ

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

Τη θλίψη όλης της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, και όλων των Χριστιανών της Αφρικής εξέφρασε με προφορική δήλωσή του προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Παλαίφατου Πατριαρχείου, Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β.

 

 

 

 

Στο άκουσμα του θλιβερού γεγονότος της τρομοκρατικής επίθεσης που είχε σα συνέπεια το θάνατο μέχρι τώρα 25 αθώων πολιτών και τον τραυματισμό 31 ατόμων δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, τονίζοντας ότι η επίθεση αυτή αποτελεί έργο εξτρεμιστικών στοιχείων και μόνο.

 

 

 

 

«Εμείς εδώ στην Αίγυπτο, ζούμε ειρηνικά, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, επισημαίνοντας ότι η συνύπαρξη αυτή των δύο θρησκειών αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλον τον κόσμο και καταδίκασε τους υπαίτιους αυτού του τυφλού κτυπήματος εναντίον ανθρώπων πιστών προς τον Θεό.

 

 

 

 

Τέλος, ζήτησε να μεταφερθούν τα πιο θερμά συλλυπητήριά του και όλου του ελληνορθόδοξου Δευτερόθρονου Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς τον Πάπα και Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ.κ. Ταουάντρος Β΄.     

 

 

 

 

 

 

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ

Ο ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡ.ΚΑΒΑΛΗ ΣΤΟ ΑΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

Την πεποίθησή του ότι «η δύναμη που διαθέτει ο Αιγυπτιακός λαός θα τόν βοηθήσει να ξεπεράσει τις δύσκολες αυτές ώρες και να βγει νικητής, υπό τη σοφή ηγεσία του», εκφράζει προς τους Αιγυπτίους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, με δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη σημερινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

 

 

 

 

«Για άλλη μία φορά, η τρομοκρατία προσπαθεί να επιβιώσει στη Αίγυπτο, αλλά δεν θα το καταφέρει. Ο Αιγυπτιακός λαός, υπό την σοφή ηγεσία του, έχει καταλάβει πλέον καλά το σχέδιο των απάνθρωπων, και η κάθε τους προσπάθεια πέφτει στο κενό», τονίζει ο Πρόεδρος της «Μητέρας των εν Καΐρω Ελληνικών Σωματείων».

 

 

 

 

Και ο κ. Καβαλής παρατηρεί εύστοχα ότι:

 

 

 

«Την Παρασκευή (ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων) κτύπησαν κοντά σε τζαμί, σήμερα Κυριακή (ημέρα προσευχής των Χριστιανών) κτύπησαν εκκλησία, όλα αυτά μοιάζουν για εμάς που ζούμε εδώ, πράξεις απελπισίας, καθώς βλέπουν το τέλος τους να έρχεται.

 

 

 

Μπορεί να θρηνούμε θύματα, αλλά είναι προφανές πως, βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου διεθνώς με την τρομοκρατία και φυσικά θα υπάρχουν θύματα, μόνο που έτσι ο πόνος που μάς προκαλούν μετατρέπεται σε πείσμα να είμαστε ενωμένοι για να τούς αντιμετωπίσουμε.

 

 

 

Με πολύ λοιπόν πόνο, η Ελληνική παροικία στο Κάιρο και ολόκληρη την Αίγυπτο, εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα φονικά κτυπήματα των δολοφόνων, στέκεται μαζί με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήριά μας αλλά και την εμπιστοσύνη μας στην δύναμη του ιστορικού Αιγυπτιακού λαού να ξεπερνά τις δύσκολες στιγμές και να βγαίνει νικητής», καταλήγει η δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή.  

 

 

 

 

 

 

Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛ ΣΙΣΙ

ΚΗΡΥΞΕ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
 

 

 

Τριήμερο πένθος για την Αίγυπτο κήρυξε ο Πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου στο παρεκκλήσι του Πέτρου και Παύλου, ακριβώς δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο, αφήνοντας 25 τουλάχιστιν νεκρούς αθώους πολίτες και με τους τραυματίες να ανέρχονται σε 49, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας.

 

 

 

 

«Η τρομοκρατία στοχεύει στους Κόπτες Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους της Αιγύπτου. Αλλά, η Αίγυπτος μπορεί να προκύψει ακόμη πιο δυνατή και ενωμένη, κάτω από τέτοιες συνθήκες», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου.

 

 

 

 

Χαρακτηρίζοντας την αποτρόπαια αυτή πράξη της βομβιστικής ενέργειας ως «ένα πόλεμο εναντίον του σπουδαίου αιγυπτιακού λαού», ο Αλ Σίσι ότι όσοι ευθύνονται για την επίθεση θα αντιμετωπίσουν το βαρύ πέλεκυ της δικαιοσύνης.

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι ακριβώς αυτό το μήνυμα της ενότητας των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες της χώρας, που συγκεντρώθηκαν αρκετοί σήμερα από τις δύο θρησκείες στο χώρο δίπλα από τη πολύνεκρη έκρηξη και θέλησαν να διαδηλώσουν εναντίον της τρομοκρατίας.

 

 

 

 

Από την πλευρά της, και η Αγγλικανική Εκκλησία στην Αίγυπτο καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, καθώς επίσης και ο Βρετανός Πρέσβης στη χώρα Τζον Κάσσον, η Αμερικανική Πρεσβεία στο Κάιρο, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Αυρό και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντάλλα Μπιν Ζάγιεντ.   

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *