ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Υπό την αιγίδα του Έλληνα Προέδρου Πρ. Παυλόπουλου, διεθνές συνέδριο για Ελλάδα και Αίγυπτο, μετά από πρόταση του Δ/ντή της Biblioteca Alexandrina

 

 

 

 

 

Ένα ειδικό συνέδριο, για τους δεσμούς και τη διττή φύση της σχέσης της Αλεξάνδρειας με την Ελλάδα, θα γίνει εντός του έτους. Θα είναι «διφυές», ένα σκέλος θα γίνει στην Αίγυπτο και ένα στην Ελλάδα. Αυτή την επιθυμία εξέφρασε στις 7 Φεβρουαρίου ο Ισμαήλ Σεραγκελντίν, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, στον Πρόεδρο της Ελληνικής  Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος τόν δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για δεύτερη φορά ύστερα από ένα χρόνο.

 

 

 

Ο κ. Ισμαήλ Σεραγκελντίν, άνθρωπος πνευματικής ακτινοβολίας, κοσμοπολίτης και γνώστης των πολιτιστικών δικτύων, ζήτησε από τον Πρόεδρο να θέσει το συνέδριο υπό την αιγίδα του, αίτημα που έγινε αμέσως αποδεκτό.

 

 

 

Τον κ. Ισμαήλ Σεραγκελντίν συνόδευαν στην επίσκεψή του η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μέλος του Advisory Board της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και ιδρύτρια του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της βιβλιοθήκης, καθώς και ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών.

 

 

 

 

Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία από όσα είπε ο κ. Ισμαήλ Σεραγκελντίν, εκφράζοντας και τις θέσεις του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, είναι ότι το συνέδριο που θα διοργανωθεί εντός του 2017 θα εστιάσει στην υπογράμμιση των ουμανιστικών αξιών και των αρχών του Διαφωτισμού (και συνεπώς της ανοικτής κοινωνίας). «Χρειάζεται να επαναφέρουμε αυτές τις αξίες», είπε στον Πρόεδρο. «Και ειλικρινά ευελπιστούμε ότι αυτή θα είναι η συμβολή του εν λόγω συνεδρίου. Θα επαναφέρει τις παγκόσμιες αξίες που όλοι συμμεριζόμαστε».
 

 

 

Το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξανδρείας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2009 με τη σύμπραξη της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη. «Πρόκειται για μία μεγάλη μέρα», είπε ο κ. Χρ. Ζερεφός, «γιατί ο κ. Σεραγκελντίν και η κυρία Βαρδινογιάννη υπέγραψαν επέκταση του μνημονίου συνεργασίας για άλλα πέντε χρόνια. Έτσι, αυτός ο φάρος που ενώνει τις ψυχές της γνώσης και τις αναμνήσεις από την Αλεξάνδρεια, την ελληνιστική μέχρι σήμερα, ελπίζουμε ότι συνεχίζεται στο μέλλον».
 

 

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε πως στο πλαίσιο του συνεδρίου «θα μπορούσε να υπάρξει μία έκκληση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ξεκινήσαμε μία νέα εκστρατεία, στο πλαίσιο που είχε ξεκινήσει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, θεωρώντας ότι τα Γλυπτά πρέπει να γυρίσουν γιατί ο Παρθενώνας είναι ένα μοναδικό μνημείο για την ανθρωπότητα (…) Η φωνή σας και η συμπαράστασή σας θα ήταν πολύ σημαντικές σ’ αυτή την προσπάθεια που αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά πλέον». Η πρόταση έγινε αποδεκτή μετά χαράς από τον κ. Ισμαήλ Σεραγκελντίν.

 

 

 

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *