ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Αιγυπτιακός Τύπος για την εκδήλωση των παλίμψηστων χειρογράφων της Ι. Μονής Σινά, στο Κάιρο, παρουσία του Ν. Παππά και πολλών Αιγυπτίων Υπουργών

 

 

 

 

 

Μεγάλη έκταση έδωσε ο Αιγυπτιακός Τύπος στην εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες η Ιερά Μονή Σινά, όπου στην κατάμεστη Κεντρική Αίθουσα του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, παρουσιάστηκαν άγνωστα παλίμψηστα μοναδικά χειρόγραφα, παρουσία τόσο του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκου Παππά και πολλών Υπουργών της κυβέρνησης της Αιγύπτου.    

 

 

 

 

Έτσι, μεταξύ άλλων, η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Αλ Γιουμ Αλ Σάμπαα» αναφέρεται στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Υπουργός κ. Νίκος Παππάς, με τον Υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Δρα Khaled Al Anani, στην έδρα του υπουργείου στο Κάιρο, στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά.

 

 

 

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην τελετή ανακοίνωσης της ανακάλυψης, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αιγύπτιος Υπουργός Πολιτισμού, Helmi El-Namnam, o Υπουργός Τηλεπικοινωνιών, Yasser El-Qadi, o Υπουργός Τουρισμού, Yahya Rashed, ο Κυβερνήτης του Νότιου Σινά, Υποστράτηγος Khaled Fouda, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, αρχαιολογικών ινστιτούτων και άλλων οργανισμών.

 

 

 

 

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Δρα Mohamed Abdul-Latif, Βοηθού Υπουργού Αρχαιοτήτων, ο οποίος περιέγραψε και αναφέρθηκε στην ιστορική αξία του χειρογράφου που χρονολογείται από τον 5ο  ή 6ο αιώνα μ.Χ. και περιέχει δύο κείμενα, το ένα γραμμένο πάνω στο άλλο. Φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις του ειδικού επιστήμονα, κ. Ahmed Al-Nemr, για τα χειρόγραφα από περγαμηνή και τον τρόπο χρήσης τους.

 

 

 

 

Τέλος, γίνεται αναφορά στην πλουσιότατη βιβλιοθήκη της Μονής της Αγίας Αικατερίνης που περιέχει έξι χιλιάδες χειρόγραφα σε διάφορες γλώσσες, με θέματα θρησκευτικά, ιστορικά, γεωγραφικά και φιλοσοφικά, τα παλαιότερα των οποίων χρονολογούνται από τον 4ο αι. μ.Χ.

 

 

 

 

Αντίστοιχες αναφορές έχουν τόσο η μεγάλη αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Μασρ Αλ Γιουμ» αλλά και πολλές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *