Στον πλανήτη Άρη σκοπεύουν να στείλουν σκάφος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 2021, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια ανεξαρτησίας τους
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκοπεύουν σύντομα να στείλουν ένα σκάφος στον Άρη. Η διαστημική υπηρεσία των Εμιράτων ονομάζει αυτή την αποστολή «Αλ Αμάλ», δηλαδή Ελπίδα. Μάλιστα, μέσα από μια σειρά από εργαστήρια και εκθέσεις, προσπαθεί να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους τουρίστες να ρίξουν μια ματιά στο διαστημικό της πρόγραμμα.
Η ελπίδα των αράβων επιστημόνων είναι το σκάφος να μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το 2021, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα 50 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.
Είναι η πρώτη διαστημική αποστολή εξερεύνησης που οργανώνεται από ένα αραβικό κράτος και αυτό αποκαλύπτει τον μύχιο πόθο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αποκτήσουν ηγετική θέση στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας στην περιοχή. Στο πλευρό τους βρίσκονται σ’ αυτό το πρότζεκτ ειδικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι οποίοι θα βοηθήσουν στη κατασκευή του σκάφους, ενώ πρόσφατα υπογράφηκε συνεργασία και με την γαλλική υπηρεσία διαστήματος. Στόχος της αποστολής είναι η συγκέντρωση δεδομένων από την ατμόσφαιρά του πλανήτη σε βάθος δύο χρόνων.
Ο Σαλέμ Χουμεϊντ Άλ Μάρι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Επιστήμης και Τεχνολογίας εξηγεί:
«Αυτή η αποστολή θα μάς οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο, βοηθώντας μας να συλλέξουμε επιστημονικά δεδομένα για τον Άρη και την ατμόσφαιρά του, που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την επιστημονική κοινότητα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε σχέση με αυτό το πρότζεκτ, είναι αυτά που θα μάς αποφέρει. Προφανώς, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει μεγάλη εμπειρία στις αποστολές στον Άρη και πολλούς εξειδικευμένους επιστήμονες σ’ αυτόν τον τομέα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα που θα βρούμε θα τούς μεταβιβαστούν και ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στο μέλλον».
Όταν το σκάφος μπει σε τροχιά θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του πλανήτη από κάθε δυνατή σκοπιά σε ημερήσια, εβδομαδιαία και ετήσια βάση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία του πλανήτη, το νερό που υπήρχε εξατμίστηκε και τα μόριά του, μέσω της ατμόσφαιρας διαλύθηκαν στο διάστημα.
Το να κατανοήσουμε τι συνέβη στον Άρη, μπορεί να μάς βοηθήσει να καταλάβουμε τί συμβαίνει και στο δικό μας πλανήτη, τη Γη, και ποιοι είναι οι τρόποι προστασίας της ατμόσφαιρας από την κλιματική αλλαγή.
«Κάτι άλλο εντυπωσιακό και παρόμοιο με αυτό που έχουμε στη Γη, είναι οι ανεμοθύελλες που συμβαίνουν στον Άρη. Δεν είναι βέβαια ακριβώς οι ίδιες. Οι δικές μας κρατούν λιγότερο από μία μέρα, ενώ εκεί κρατούν όλο το 24ωρο και καλύπτουν όλο τον πλανήτη. Ξεκινούν από μία περιοχή και μετά επεκτείνονται σε όλον τον πλανήτη, σα μία συνολική ανεμοθύελλα που μερικές φορές κρατά μέρες ακόμη και εβδομάδες» επισημαίνει η Σάρα Αμίρι, υποδιευθύντρια του πρότζεκτ.
Η ομάδα που αποτελεί την Αποστολή στον Άρη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων περιλαμβάνει 75 άτομα. Ο στόχος είναι να φτάσει τους 150. Θα προέρχονται όλοι από την περιοχή και οι μισές θα είναι γυναίκες. Η επένδυση στο διαστημικό πρόγραμμα έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 5,5 δις δολάρια. Το θέμα δεν είναι τα λεφτά, αλλά ο χρόνος που χρειάζεται.
«Η περιοχή θέλει αισιόδοξα νέα, όπως αυτή την αποστολή. Για να ενθαρρυνθεί η νεολαία. Οι Άραβες και οι Μουσουλμάνοι μπορούν να στήσουν καινοτόμα προγράμματα, συναρπαστικά πρότζεκτ και μπορούν να συμβάλλουν στην παγκόσμια εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτή η αποστολή είναι ένα δώρο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον υπόλοιπο κόσμο» υπογραμμίζει ο Σαλέμ Χουμεϊντ Άλ Μάρι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Επιστήμης και Τεχνολογίας .
Η δημοσιογράφος του Euronews, Ρίτα ντελ Πρέτε μεταδίδει:
«Η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι νεοσύστατη. Ο μέσος όρος των μηχανικών που δουλεύουν είναι κάτω από τα 40. Το να στείλουν ένα διαστημικό σκάφος στην τροχιά του Άρη θα προσθέσει τη χώρα στη μικρή λίστα με τις χώρες που θέλουν να φτάσουν στον Κόκκινο Πλανήτη».
Πηγή: Euronews