Οι αλήθειες για την παροικιακή συνάντηση της 24ης Οκτωβρίου, όπως τίς αποκαλύπτει με επιστολή του το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου
Στο κάλεσμα του ΠΥΡΑΜΙΣ για την παρουσίαση απόψεων σχετικά με τα τεκταινόμενα στην καϊρινή παροικία, το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου μας απέστειλε πριν από λίγο μία επιστολή σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν στις 24 Οκτωβρίου, στην άτυπη παροικιακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, που υπογράφει ο Πρόεδρος κ. Νικόλας Βαδής, έχει ως εξής:
Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 έγινε στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου η πολυαναμενόμενη Ανοικτή Συνάντηση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, με κεντρικό θέμα συζήτησης την παροχή εξηγήσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για τα σοβαρά καταγγελλόμενα από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Πρόνοιας της Αιγύπτου που έχουν συγκλονίσει τους τελευταίους μήνες την παροικία.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Ν. Βαδής, καλωσορίζοντας τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος Θεόδωρο, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο, το Δ.Σ της Ε.Κ.Κ και όλους τους παρισταμένους. Ο κ. Βαδής μάλιστα προσέθεσε ότι μετά την ακύρωση εκ μέρους της ΕΚΚ της προσφοράς δεξίωσης στους καλεσμένους, όπως είχε γραφεί στις προσκλήσεις συμμετοχής, το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου ανέλαβε να προσφέρει το ίδιο ένα δείπνο στους καλεσμένους, μετά το τέλος της εκδήλωσης.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ πήρε το λόγο και ξεκίνησε μια αναλυτική παρουσίαση των απόψεων του ΔΣ της ΕΚΚ για τα καταγγελλόμενα στα Πορίσματα της Επιτροπής του Υπουργείου που έκανε έλεγχο για τις ενέργειες του ΔΣ τους τελευταίους 5 μήνες του 2014.
Αυτός ο μονόλογος του ΔΣ διακόπηκε σύντομα, γιατί από το ακροατήριο ξέσπασαν ενστάσεις και διαμαρτυρίες για τον τρόπο που ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Χ. Καβαλής παρουσίαζε τα γεγονότα, αναλύοντας διεξοδικά τις απόψεις του ΔΣ για κάθε μία από τις 32 συνολικά παρανομίες (23 οικονομικές και 8 διοικητικές) που κατέγραψε η Επιτροπή του Υπουργείου στα τρία Πορίσματά της, αλλά χωρίς να αναφέρει καθόλου στους ακροατές ποια ήταν τα σχόλια της Επιτροπής πάνω στις εξηγήσεις που έδωσε η Κοινότητα. Αυτό είναι κάτι που επεσήμανε αμέσως ο άμισθος εκλεγμένος Οικονομικός Ελεγκτής των πεπραγμένων της Κοινότητας για το διάστημα 2014-2016 κ. Αντώνης Καζαμίας, ο οποίος πήρε το λόγο και διαμαρτυρήθηκε για δύο πράγματα:
Πρώτον, γιατί ο Πρόεδρος της Κοινότητας, αφού πρώτα απαίτησε από τον ίδιο να υπογράψει χωρίς έλεγχο τα πεπραγμένα της Κοινότητας για το οικονομικό έτος 2016, ύστερα και για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στο Αιγυπτιακό κράτος που τον ελέγχει, δεν δίστασε να διαβάλει στην Υπουργό Πρόνοιας ότι τα κίνητρα του εκλεγμένου ελεγκτή κ. Α. Καζαμία είναι προσωπικά και ιδιοτελή, ότι δηλαδή τάχα τα κάνει όλα αυτά επειδή ο αδελφός του κ. Αλέκος Καζαμίας απέτυχε στις τελευταίες εκλογές της Κοινότητας.
Ο κ. Καβαλής διέψευσε αρχικά ότι είπε κάτι τέτοιο αλλά μετά την έντονη επιμονή του κ. Α. Καζαμία που τον αποκάλεσε ευθέως ψεύτη ενώπιον της παροικίας, ανασκεύασε και παραδέχτηκε ότι το είπε πράγματι, αλλά στον Γενικό Διευθυντή του γραφείου της Υπουργού και όχι στην ίδια, και ότι πράγματι δεν πιστεύει ότι αυτό είναι το κίνητρο του κ. Α. Καζαμία. Ο κ. Καζαμίας είπε ότι με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος της Κοινότητας προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αιγυπτιακές αρχές προσπαθώντας να απαξιώσει ηθικά τον εκλεγμένο οικονομικό ελεγκτή της Κοινότητας.
Δεύτερον, ο κ. Α. Καζαμίας κάλεσε τον Πρόεδρο όχι απλά να αναλύει τις απαντήσεις της Κοινότητας σε όσα καταγγέλλονται στο πρώτο Πόρισμα της Επιτροπής αλλά να διαβάσει και όσα ανταπάντησε η Επιτροπή στο δεύτερο και τρίτο Πόρισμά της στις απόψεις της Κοινότητας. Γιατί, το πιο σημαντικό τελικά είναι ότι η Επιτροπή του Υπουργείου καταλήγει στο τρίτο Πόρισμά της ότι «όλες οι απαντήσεις της Ε.Κ.Κ είναι αβάσιμες» και για αυτό το λόγο η Επιτροπή εισηγείται στο Υπουργείο την εφαρμογή του νόμου 70 του 2017 περί ευθύνης των Δ.Σ των σωματείων που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο και την παραπομπή του Δ.Σ της Ε.Κ.Κ στο αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 42 του ίδιου νόμου. Και ότι επομένως ο ίδιος είχε απόλυτο δίκιο τελικά όταν αρνήθηκε να προσυπογράψει χωρίς έλεγχο κανένα τα πεπραγμένα της Κοινότητας, καθώς τώρα θα βρισκόταν και ο ίδιος ένοχος ενώπιον των Αιγυπτιακών αρχών.
Ακολούθως ο Πρόεδρος, ισχυρίστηκε ότι δε διαβάζει τις απόψεις της Επιτροπής, γιατί εν τω μεταξύ όλοι οι πάροικοι τις έχουν πληροφορηθεί μέσα από φωτοτυπίες των Πορισμάτων που κυκλοφόρησαν στην παροικία, πράγμα όμως που διαψεύστηκε από πολλούς παριστάμενους και τού ζητήθηκε να διαβάζονται και οι απόψεις της Επιτροπής. Ακολούθησε μία ένταση, γιατί ο Πρόεδρος της Κοινότητας αμφισβήτησε τα κίνητρα και την αμεροληψία της Επιτροπής του Υπουργείου, ισχυριζόμενος ότι η Κοινότητα με τις απαντήσεις της κατάφερε να ανασκευάσει τα λάθη της Επιτροπής, και ισχυριζόμενος τελικά ότι «το Κράτος δεν είναι Θεός να μάς λέει τί να κάνουμε κάθε φορά αλλά κι αυτό κάνει λάθη». Και κατέληξε ότι για αυτό το λόγο η Ε.Κ.Κ προσέφυγε στο ανώτερο επίπεδο του ίδιου του Υπουργείου, όπου πιστεύει ότι θα βρει δικαίωση.
Στην εξέλιξη της συζήτησης, και καθώς ο Πρόεδρος της Κοινότητας αναφερόταν σε ένα προς ένα τα σημεία των Πορισμάτων, ξέσπασαν μια σειρά από διαμαρτυρίες για πάρα πολλά θέματα και ενέργειες της Κοινότητας, με:
Τον κ. Σ. Αργυρίου να απορεί για τον μεγάλο αριθμό παραβάσεων του Δ.Σ της Κοινότητας μέσα σε μόλις πέντε μήνες, και για την προνομιακή ενοικίαση κοινοτικών διαμερισμάτων σε κοινοτικούς Επιτρόπους και τις οικογένειές τους και τελευταία σε σκανδαλώδη υπενοικίαση διαμερίσματος.
Τον κ. Α. Αθανασούλη, να απορεί για την διαδικασία πώλησης του ναού του Αγ. Σπυρίδωνα με μετρητά αντί για επιταγή τραπεζική
Τον κ. Α. Διαμαντίδη να διευκρινίζει την πλήρη αντίθεσή του σε αυτή την διαδικασία πώλησης με μετρητά και τον εξαναγκασμό του να δεχτεί την άποψη της πλειοψηφίας ως Ταμίας της Κοινότητας τότε.
Επίσης, κατόπιν ερωτήσεως για την μέθοδο που εφήρμοζε η Ε.Κ.Κ στα οικονομικά της ( Credit Line ) ο κ. Α.Διαμαντίδης διευκρίνισε ότι είχε διατυπώσει την αντίθεσή του με αυτή την πολιτική σαν μέλος του Δ.Σ αλλά σεβάστηκε την αρχή της πλειοψηφίας και υπέγραψε σαν Ταμίας, γεγονός που δεν το αρνήθηκε ο Πρόεδρος της ΕΚΚ και το επιβεβαίωσε στους παρισταμένους.
Και τον κ. Βαδή να αναφέρει ότι 5 Κοινοτικοί Επίτροποι (Καλλίδης Γιώργος, Αργυρίου Στέφανος, Οικονόμου Πάρις, Διαμαντίδης Αντώνης και Βαδής Νικόλας) ήταν υπέρ του να γίνει η πληρωμή με επιταγή και όχι με μετρητά, όπως εξάλλου γινόταν με κάθε πώληση εκκλησίας στους κόπτες, και ότι δεν ισχύει ότι οι Κόπτες δεν δέχονταν συναλλαγή με επιταγή παρά μόνο με μετρητά. Ο κίνδυνος ήταν ότι τα χρήματα θα πήγαινε να τα πάρει ο ίδιος ο Πρόεδρος μαζί με τον κ. Δαμουλάκη σε μια μακρινή απόσταση 120 χιλιόμετρα μακριά στο Σιμπίν Ελ Κομ και υπήρχαν ειδικά εκείνη την περίοδο των ταραχών σοβαροί κίνδυνοι κατά τη μεταφορά των χρημάτων, με αποτέλεσμα ο τότε Ταμίας κ. Α. Διαμαντίδης να αρνηθεί μεν να πάει μαζί τους διαφωνώντας με τη διαδικασία, να ενοικιάσει δε ειδικό όχημα (χρηματαποστολής) με έναν υπάλληλο από την Εθνική Τράπεζα για τη μεταφορά των χρημάτων από το Σιμπίν Ελ Κόμ στην Εθνική Τράπεζα στο Κάϊρο, από όπου και τα παρέλαβε ως Ταμίας και ευθύς τα κατέθεσε στην Τράπεζα.
Τέλος, και αφού συζητήθηκαν συνοπτικά τα τελευταία πέντε σημεία του Πορίσματος της Επιτροπής λόγω προχωρημένου της ώρας, ακολούθησαν κάποιες τελικές τοποθετήσεις με:
Τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Ν. Βαδή να ζητά από τη μία διαφάνεια για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της παροικίας, και να αναγγέλλει ότι σύντομα (ίσως μέσα στο Νοέμβριο) θα γίνει Ανοικτή Συζήτηση του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου με τα μέλη του για θέματα του Ελληνικού Κέντρου και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί εναντίον του με καταγγελίες ο πρώην Πρόεδρος του Κέντρου κ. Δαμουλάκης μέσω του προσωπικού του λογιστή (πρόταση που συμφώνησε και ο κ. Δαμουλάκης) και για προβλήματα που εκκρεμούν για τον κ. Ιορδανίδη από όταν ο τελευταίος θήτευσε ως Διαχειριστικός Διευθυντής του Κέντρου.
Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος Θεόδωρο να καλεί εκ μέρους του Πατριάρχη σε συναίνεση και ομόνοια της παροικίας.
Τον Πρόξενο της Ελλάδας κ. Δασκαλόπουλο να τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη διαφύλαξης των θεσμών του Ελληνισμού και από την άλλη να καλεί τους πάντες σε διαφάνεια.
Τον Οικονομικό Ελεγκτή της ΕΚΚ για 2015-2016 κ. Α. Καζαμία, να διερωτάται προς τον κ. Πρόξενο αν ο σεβασμός προς τους θεσμούς μεταφράζεται και σε πλήρη σεβασμό προς το πρόσωπο που ηγείται της Ε.Κ.Κ.
Τον κ. Αλέκο Καζαμία, ως Διευθυντή του Ε.ΚΕ.Κ να διαμαρτύρεται για τις ενέργειες του κ. Δαμουλάκη και να καλεί όλους σε ενότητα.
Ακολούθησε δείπνο που πρόσφερε, όπως ειπώθηκε παραπάνω, το Κέντρο.
Ο Πρόεδρος
Νικόλας Βαδής