Τους πρώτους καρπούς αποδίδει ήδη η συνεργασία των Πανεπιστημίου Καΐρου και Παντείου Αθήνας, που ενισχύεται με το κοινό τους Μνημόνιο Κατανόησης
Τους δεσμούς μεταξύ δύο αδελφικών λαών αλλά πάνω από όλα της φοιτιώσας νεολαίας της Αιγύποτυ και της Ελλάδας, ενισχύει πλέον δυναμικά με τις δράσεις του το Πάντειο πανεπιστήμιο των Αθηνών με το Πανεπιστήμιο Καΐρου, μία συνεργασία που ήδη ξεκίνησε με την πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπρύτανη του ελληνικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος κ. Νίκου Λέανδρου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, και ολοκληρώνεται με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.
Όποιος επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, εκπλήσσεται πράγματι από την αγάπη που τρέφουν οι Αιγύπτιοι φοιτητές του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών, που λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από τους αυριανούς Αιγυπτίους επιστήμονες, που θα αποτελέσουν τους Πρεβευτές της Ελλάδας στη φίλη και αδελφή Χώρα του Νείλου.
Από αυτούς τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Καΐρου έγινε πολύ θερμά δεκτός ο Αντιπρύτανις Οικονομικών του Παντείου κ. Νίκος Λέανδρος, συνοδευόμενος από την Καθηγήτρια του ίδιου πανεπιστημιακού ιδρύματος κα Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη, που έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια από τις μελέτες της για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.
Οι δύο Έλληνες πανεπιστημιακοί μίλησαν στους Αιγυπτίους φοιτητές, παρουσία των συναδέλφων τους πανεπιστημιακών από το επίσης ιστορικό πανεπιστημιακό ίδρυμα του Καΐρου και τους έφεραν πιο κοντά στην Ελλάδα με τις ομιλίες τους, που είχαν να κάνουν με τη νέα πολιτιστική εικόνα που παρουσιάζει η Αθήνα, αλλά και με ό,τι έχει προσφέρει ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στην Αίγυπτο.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν στις δυαντότητες που μέσω του Πάντειου Πανεπιστημίου μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus στους Αιγυπτίους φοιτητές και έθεσαν τις βάσεις έτσι ώστε να επεκταθεί το εν λόγω πρόγραμμα σε Αιγυπτίους φοιτητές, δημιουργώντας έτσι μία από τις πρώτες σημαντικές γέφυρες γνώσεως και επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου, στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου με το πρόγραμμα Erasmus, που εφαρμόζεται και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
Έτσι, το «πάντρεμα» των δύο πολιτισμών και κυρίως η συνεργασία μεταξύ των δύο ιστορικών ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έγινε και με τη σύναψη του Μνημονίου Κατανόησης, που θέτει τις βάσεις για μία γόνιμη κοινή πορεία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.
Το εν λόγω μνημόνιο προβλέπει την πραγματοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, ανταλλαγές επισκέψεων πανεπιστημιακών των δύο Πανεπιστημίων για εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς, συνεργασία σε επιστημονικές μεγάλες εκδηλώσεις και συμπόσια, ανταλλαγή επισκέψεων φοιτητών μεταξύ τους στα Καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα που υπάρχουν στις δύο χώρες και άλλα ζητήματα που προάγουν τη συνεργασία των δύο ιδρυμάτων.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο Αντιπρύτανις Οικονομικών του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Νίκος Λέανδρος είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την «Πολιτιστική Δημιουργία στη σύγχρονη Αθήνα», κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Urbandin για γειτονιές», μέσα από το οποίο αναπτύσσονται οι καλλιτεχνικές δεξιότητες των ανθρώπων μιας ολόκληρης περιοχής, και το οποίο πρόγραμμα «στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής διαδικασίας πυροδοτεί μια παράλληλη συλλογική ερευνητική διαδικασία πολιτισμικού αρχείου της γειτονιάς, ξεκινώντας ένα οριζόντιο δια-τομεακό δίκτυο ανθρώπων και φορέων που ενδιαφέρονται για αυτή. Μέσα από διαρκείς δράσεις, ενεργοποιεί και οργανώνει το τοπικό πολιτισμικό αρχείο και δίκτυο με αφορμή την έρευνα για μία παράσταση, που εν τέλει δεν είναι παρά το εορταστικό φινάλε της διαδικασίας». Ο κ. Λέανδρος τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου μαζί με το Πάντειο συνεργάστηκαν 67 φορείς και πάνω από 400 άτομα, δείχνοντας μάλιστα στους φοιτητές μέσα από τις φωτογραφίες τα απτά αποτελέσματα του όλου φιλόδοξου όσο και επιτυχημένου εγχειρήματος.
Παράλληλα, ο κ. Λέανδρος αναφέρθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που αποτελεί – όπως εξήγησε στους Αιγυπτίους φοιτητές του Πανεπιστημίου Καΐρου – ένα πολυλειτουργικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο κέντρο παιδείας, τέχνης και αναψυχής, που αποτελείται από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 210.000 τ.μ., και τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ένας χώρος που αποτελεί μια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο, που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 32.000 επισκέπτες ταυτόχρονα και τα έργα κατασκευής του στοίχισαν 630 εκατομμύρια ευρώ.
Εξάλλου, ο Αντιπρύτανις μίλησε για την προσφορά της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στη Λεωφόρο Συγγρού, στις εκδηλώσεις του Παντείου, που αποτελεί το πέμπτο αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και την πρώτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Ελλάδας, διαθέτοντας σήμερα εννέα ακαδημαϊκά τμήματα, τα οποία καλύπτουν το φάσμα των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, καθώς επίσης μίλησε για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το Ζάππειο Μέγαρο και κατέληξε ότι μέσα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, «επιδιώκουμε τη σύνδεση των μεγάλων πολιτισμών, την ανάδειξη των κοινών τους σημείων και τη συνεργασία για ένα κόσμο ειρήνης και βιώσιμης ανάπτυξης», απευθυνόμενος στους φοιτητές της Αιγύπτου, που διαθέτει επίσης τον τεράστιο αρχαίο πολιτισμό της.
Τέλος, από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Παντείου Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη μίλησε για την προσφορά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στη Χώρα του Νείλου, ξεκινώντας από την ίδρυση της μεγάλης πόλεως της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ., επικεντρώνοντας επίσης στον 19ο μ.Χ. αιώνα με τη διακριτή παρουσία της ελληνικής παροικίας κατά την εποχή του Μοχάμεντ Άλι, και μετά στη σημαντική συμμετοχλη των Ελλήνων στη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ και του Φράγματος του Ασουάν, στην ισχυρή ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο τους τελευταίους δύο αιώνες, αλλά και στη σύγχρονη προσφορά της παροικίας και των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας.