ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Κυβερνήτης Ν. Σινά, Στρατηγός Χάλιντ Φούντα, δηλώνει από την Αθήνα: «Νιώθω την Ελλάδα, σα δεύτερη πατρίδα μου»

 

 

 

 

Πολύ εποικοδομητικό χαρακτηρίζεται το ταξίδι που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Κυβερνήτης του Νοτίου Σινά, Στρατηγός Χάλιντ Φούντα, ο οποίος έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Αθηνών το μεσημέρι της 29ης Νοεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία κ. Αντώνη Καζαμία, και υποδεχόμενος από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό καθώς και τον Αιγύπτιο Πρέσβη στην Αθήνα κ. Φαρίντ Μονίμπ.

 

 

 

 

«Νιώθω την Ελλάδα, δεύτερη πατρίδα μου»

 

 

 

 

Πολύ συγκινητική ήταν η ομιλία που ανέπτυξε κατά την ίδια ημέρα ο Κυβερνήτης του Νοτίου Σινά στην εκδήλωση για τα παλίμψηστα χειρόγραφα του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αιικατερίνης.

 

 

 

«Νιώθω την Ελλάδα, σα δεύτερη πατρίδα μου», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό, ευχαριστώντας τον για την πρόσκληση για να συμμετάσχει στη σημαντική αυτή εκδήλωση.

 

 

 

Μετέφερε μάλιστα τους θερμούς χαιρετισμούς του Αιγυπτίου ηγέτη Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι προς όλους τους παρεβρισκομένους και τους προσκάλεσε να επισκεφθούν το Σινά και το ελληνορθόδοξο μοναστήρι αλλά και το διεθνώς γνωστό τουριστικό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ.

 

 

 

 

Συνάντηση με τον ΥΦΥΠΕΞ Ιωάννη Αμανατίδη

 

 

 

 

Παράλληλα, ο Κυβερνήτης κ. Φούντα είχε δίωρη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, με τον οποίον αναφερθήκανε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και βεβαίως και της Κύπρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εξάλλου, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, με τον οποίο ξεκίνησαν μία συζήτηση για το πώς και το πότε μπορεί να γίνει η αδελφοποίηση της πρωτεύουσας της Κρήτης με το επίσης τουριστικό Σαρμ Ελ Σέιχ και την πόλη της Αγίας Αικατερίνης.

 

 

 

Μάλιστα, οι κ.κ. Φούντα και Λαμπρινός δώσανε υπόσχεση να φυτέψουν από κοινού μία ελιά από την Κρήτη πάνω στην Αγία Αικατερίνη, που να δείχνει την πανάρχαιη φιλιά των δύο λαών και κρατών αλλά και την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών.

 

 

 

 

Δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους

 

 

 

  

Να σημειωθεί ότι κατά την ίδια ημέρα, ο Αιγύπτιος Ανώτατος αξιωματούχος μίλησε σε δημοσιογράφους, που τον ρώτησαν για το θλιβερό γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης στο βόρειο Σινά, όπου στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 310 ανθρώπους.

 

 

 

Και όπως γράφει το «ΒΗΜΑ», «τρεις μήνες προθεσμία για να «ξεριζώσει» την τρομοκρατία στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά έδωσε στον αιγυπτιακό στρατό και την αστυνομία ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι», σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Φούντα.

 

 

 

«Οι αδίστακτοι δράστες δεν έχουν θρησκεία, αλλά πληρώνονται από ξένες δυνάμεις για να πλήξουν την Αίγυπτο» τόνισε ο κυβερνήτης του Νοτίου Σινά. «Μπορούμε να εξαλείψουμε την τρομοκρατία. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας προσέχοντας πάντως να αποφύγουμε την αιματοχυσία μεταξύ των αθώων πολιτών, καθώς οι τρομοκράτες κρύβονται ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό».

 

 

 

Στη Χερσόνησο του Σινά έχουν αναπτυχθεί δύο σώματα στρατού με συνολικά 300.000 αιγύπτιους στρατιώτες. Περίπου οι μισοί έχουν αναπτυχθεί στο Βόρειο Σινά και πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στο Νότιο Σινά, ενισχύοντας την ασφάλεια της περιοχής γύρω από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης και το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ.

 

 

 

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναικού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Χαλίντ Φούντα α Σεντίκ Μοχάμεντ τόνισε πάντως με έμφαση ότι το Νότιο Σινά είναι απολύτως ασφαλές και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την τρομοκρατία. «Οι 150.000 στρατιώτες που ελέγχουν την περιοχή του Νοτίου Σινά, σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας –περισσότερες από 600 κάμερες  έχουν τοποθετηθεί στη γύρω περιοχή-, καθιστούν απολύτως ασφαλή την περιοχή στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης και του Σαρμ ελ Σέιχ» τόνισε.

 

 

 

 

Στρατηγικής σημασίας οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις

 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Αιγύπτου, Φαρίντ Μονίμπ, σημείωσε, αναφερόμενος  στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, ότι είναι «στρατηγικής σημασίας και καθοριστικός παράγοντας για την ισσοροπία και την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι δύο χώρες πρέπει επίσης να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά στον οικονομικό και τον τουριστικό τομέα, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη. Και οι δύο χώρες είμαστε στο σωστό δρόμο και η στενή συνεργασία μας θα οδηγήσει σε πολύ καλά αποτελέσματα».

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνήτης του Νοτίου Σινά τόνισε ότι καταβάλλει προσπάθειες για να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στην Αθήνα και το Σαρμ ελ Σέιχ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *