ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κραυγή αγωνίας για τον ΕΝΟΑ Αθήνας, από τον ιστορικό ερευνητή Νίκο Νικηταρίδη

 

 

 

 

Ανοιχτή επιστολή προς την ελληνική πολιτεία και κοινωνία υπέρ του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατεδάφιση για «το κέρδος ενός απρόσωπου επενδυτικού ομίλου» απέστειλε ο κος Νίκος Νικηταρίδης, συγγραφέας-ερευνητής του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

 

Στην επιστολή γίνεται σύντομη αναφορά στο έργο του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών και τη σημαντική συνεισφορά του στα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών.

 

Ολόκληρη η επιστολή:

 

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Επειδή οι μπουλντόζες μιας κρατικής μηχανής-Αννίβα βρίσκονται προ των πυλών των ιστορικών εγκαταστάσεων του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών στον Άγιο Κοσμά, έτοιμες να συντρίψουν με τ΄ ατσάλινα δόντια τους θυσίες, ιστορία και όνειρα, με γνώμονα μονάχα το κέρδος ενός απρόσωπου επενδυτικού ομίλου, σας παρουσιάζουμε μια συνοπτική και σύντομη εικόνα της δραστηριότητας που ανέπτυξε ως χθες το ερασιτεχνικό αυτό Ναυταθλητικό Σωματείο, το οποίο έχει καθιερωθεί και πρωταγωνιστήσει στο αθλητικό στερέωμα της χώρας μας, μιας χώρας τόσο ποικίλα ευεργετημένης από τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά.

 

Σκιαγραφώντας λοιπόν τον Ε.Ν.Ο. Αιγυπτιωτών, συνδέουμε το ένδοξο παρελθόν με το δυναμικό παρόν, αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές του μέλλοντος, αφού ο Όμιλος έχει διαχρονική παρουσία στον Υγρό Στίβο.

 

Συγκροτούμε έναν πυρήνα πεπειραμένων περί τα Ναυταθλητικά ερασιτεχνών και ακραιφνών φιλάθλων, που έχουν τάξει σαν σκοπό της ζωής τους την ανιδιοτελή προσφορά των υπηρεσιών τους για τη δημιουργία και ανάπτυξη Ναυταθλητών και Αθλουμένων γενικά, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του Ελληνικού Αθλητισμού.

 

Αποτελούμε τη συνέχεια των τριών Ελληνικών Ναυτικών Ομίλων της Αιγύπτου και συγκεκριμένα του Ε.Ν.Ο. Αλεξανδρείας (έτος ίδρυσης 1909), του Ε.Ν.Ο. Καΐρου (1927) και του Ε.Ν.Ο. Πορτ-Σάιτ (1930), που κάλυψαν δεκαετίες ολόκληρες έντονης παρουσίας, ακμής και δόξας, ενώ έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των αθλημάτων του Υγρού Στίβου στη χώρα του Νείλου. Υπήρξαν δε, Ιδρυτικά Μέλη των Ελληνικών Ομοσπονδιών Κωπηλασίας, Ιστιοπλοΐας, Κολύμβησης και Υδατοσφαίρισης, των σημερινών Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ., Ε.Ι.Ο. και Ε.Κ.Ο.Φ., από κοινού με άλλα ιστορικά σωματεία, όπως ο Όμιλος Ερετών και ο Ν.Ο.Ν.Φ. (Πειραιά).

 

Το Σωματείο μας ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1965 από επαναπατρισθέντες Αιγυπτιώτες Έλληνες, που είχαν αρκετά ψυχικά αποθέματα, αλλά και ισχυρή θέληση, με την ενθάρρυνση της Πολιτείας και ειδικότερα της Γ.Γ.Α. και τη φιλοδοξία να καταστεί φυτώριο Αθλουμένων, μια πραγματική Αθλητική κυψέλη, όπως οραματίστηκαν οι Ιδρυτές του, στα Αθλήματα που βασικά καλλιεργεί και συγκεκριμένα στην Κωπηλασία, Ιστιοπλοΐα, Κολύμβηση και Υδατοσφαίριση, όπως και στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση που προστέθηκε μεταγενέστερα, καθώς και το Καγιάκ, ένα Ολυμπιακό επίσης άθλημα.

 

Οι Εγκαταστάσεις μας έχουν ανεγερθεί με την ηθική συμπαράσταση της Πολιτείας, αλλά και με την ουσιαστική θυσία των Ιδρυτικών Μελών μας, ορισμένοι των οποίων είχαν υποθηκεύσει τα σπίτια τους για να εξασφαλίσουν κάποια δανειοδότηση από τράπεζα.

 

Η ενεργή αθλητική δραστηριότητα μας χρονολογείται βασικά από το 1969 και μέχρι σήμερα συμμετέχουμε ανελλιπώς σ΄ όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις όλων των Αθλημάτων και Κατηγοριών, ενώ έχουμε πετύχει αξιόλογα επιτεύγματα σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Βαλκανικούς Αγώνες, πέρα από τους Διασυλλογικούς Αγώνες, όπως  και σε πολλές άλλες Διεθνείς Αναμετρήσεις, όπως Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, όχι μόνο με τα χρώματα του Ομίλου μας, αλλά και με τα Εθνικά, αφού αρκετοί από τους Αθλούμενους των διαφόρων Τμημάτων μας έχουν φορέσει τις φανέλες των Εθνικών μας Συγκροτημάτων.

 

Από τα αξιόλογα επιτεύγματα των Αθλητών μας ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε το χάλκινο μετάλλιο της Ιστιοπλόου μας Βιργινίας Κραβαριώτη στην Ολυμπιάδα 2008 του Πεκίνου, τη συμμετοχή της Κωπηλάτριας μας Χρύσας Μπισκιντζή στην Ολυμπιάδα 1996 της Ατλάντα και την κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου από τον Ιστιοπλόο μας Χρ. Χιονά στην κατηγορία νέων με σκάφη τύπου ΦΙΝΝ στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα 1996, που διεξήχθη στη Βουλγαρία.

 

Στον τομέα των διοργανώσεων, οι Αθλητικές Αρχές μας έχουν κατ΄ επανάληψη εμπιστευθεί την οργάνωση στις εγκαταστάσεις μας Πανελληνίων ή και Βαλκανικών Αγώνων, όπως οι ¨XV Βαλκανικοί Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες¨, οι οποίοι διεξήχθησαν με άψογο ομολογουμένως τρόπο, ταυτόχρονα σε πέντε τύπους Σκαφών και στις διάφορες κατηγορίες.

 

Ο Ε.Ν.Ο.Α. επιτελεί αξιόλογο κοινωνικό έργο, παράλληλα με το αθλητικό, μια προσπάθεια άξια κάθε υποστήριξης, αφού προσφέρει τη δυνατότητα στη Νεολαία να αθλείται, σε καθαρά ερασιτεχνικό, αγνό και σωστό περιβάλλον, μακριά από τους πειρασμούς και τις μάστιγες της εποχής μας, ενώ έχει αγκαλιάσει τους επαναπατρισθέντες Απόδημους Συμπατριώτες μας, μετά τη συρρίκνωση των Ελληνικών Παροικιών της Αιγύπτου και της Αφρικής γενικότερα.

 

Στόχος μας ήταν και είναι να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα του Ολυμπισμού, να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο αρχών και παραδόσεων του Ομίλου μας και να διαφυλάξουμε την Αιγυπτιώτικη κληρονομιά μας.     Δεν ζητάμε να παρανομήσουμε, αλλά και δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Ζητάμε μια λύση, μια δίκαιη λύση μακριά από αβάσταχτα ενοίκια και ανέγερση νέων εγκαταστάσεων αξίας χιλιάδων ευρώ, που είναι αδύνατον να βρεθούν από έναν ερασιτεχνικό Όμιλο και μάλιστα στην Ελλάδα της κρίσης. Ζητάμε μια λύση ελπίδας που θα ικανοποιήσει τα εκατοντάδες μέλη μας και τους χιλιάδες Αιγυπτιώτες απανταχού.

 

Με εκτίμηση

 

Νίκος Νικηταρίδης

 

Πολιτικός Επιστήμονας

 

Συγγραφέας-Ερευνητής του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *