Νέα εποχή στις ελληνοαφρικανικές σχέσεις, με την επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουΐκ στη Νιγηρία, την πρώτη μετά 50 χρόνια επίσκεψη Έλληνα Υπουργού
Νέα δυναμική στις διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Νιγηρία έδωσαν η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ στην Αμπούτζα, πρωτεύουσα της Νιγηρίας, με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Geoffrey Onyeama, η πρώτη επίσημη Ελληνική υπουργική επίσκεψη μετά από πέντε δεκαετίες, όπως και η επιχειρηματική αποστολή η οποία πραγματοποιήθηκε αυτό το διήμερο στο Λάγος, της οποίας επικεφαλής ήταν ο ΥΦΥΠΕΞ.
Στη συνάντηση των κ.κ. Κουΐκ και Onyeama συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Συμφωνήθηκε η έναρξη πολιτικών διαβουλεύσεων μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ, όπως επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει συγκεκριμένος σύνδεσμος στο Υπουργείο Εξωτερικών της Νιγηρίας, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι συνεργασίες που θα προκύψουν από τις B2B συναντήσεις που είχαν οι Έλληνες επιχειρηματίες με τους Νιγηριανούς συναδέλφους τους στο Λάγος.
Ο κ. Κουΐκ, μιλώντας στα Νιγηριανά ΜΜΕ, τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νιγηρίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθιστώντας την ιδιαίτερο παίκτη στην εδραίωση της ασφάλειας και ανάπτυξης, όχι μόνο της ίδιας της χώρας της, αλλά γενικότερα της ευρύτερης περιοχής της Υποσαχάριας Αφρικής.
Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Νιγηρίας κ. Onyeama σημείωσε ότι η χώρα του μπορεί πολλά να μάθει από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα, αυτά τα τελευταία 10 χρόνια, μετασχημάτισε και ανέταξε την οικονομία της προς όφελος του λαού της, επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση.
Αναφέρθηκε, επίσης, με ιδιαίτερα θερμά λόγια, στους Ελληνικούς επιχειρηματικούς οίκους που δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία από τις αρχές του περασμένου αιώνα και στη δύναμη της Ελληνικής ναυτιλίας.
«Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική αποστολή, προϊόν της συνεργασίας ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και Έλληνο-Νιγηριανού Επιμελητηρίου, οι ιδιοκτήτες και οι εκπρόσωποι των εταιριών που ήρθαν στο Λάγος, έδειξαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των B2B συναντήσεων», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ, για να προσθέσει:
«Είναι πολύ σημαντικό να βοηθούμε και να ενθαρρύνουμε την εξωστρέφεια των Ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως σε αναπτυσσόμενες Αγορές όπως της Υποσαχάριας Αφρικής, δράσεις οι οποίες είναι αυταπόδεικτο ότι συνεισφέρουν τα μέγιστα στις μητρικές εταιρίες που εδρεύουν στην Πατρίδα μας».
Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε σε ποιο οικονομικό περιβάλλον καλούνται να δραστηριοποιηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Η Νιγηρία ταξινομείται ως αναδυόμενη αγορά μικτής οικονομίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 36η, με άφθονους φυσικούς πόρους, ανεπτυγμένους οικονομικούς τομείς, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και χρηματιστήριο, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αφρική.
Η Νιγηρία κατατάσσεται 30ή στην κόσμο όσον αφορά το ΑΕΠ, που για το 2016 υπολογίσθηκε από το Δ.Ν.Τ σε 1,166 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (22η παγκοσμίως), το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε αφρικανική χώρα.
Η Νιγηρία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Υποσαχάρια Αφρική και της παρέχει το ένα πέμπτο του πετρελαίου της, Έχει το έβδομο μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ σε σχέση με οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της χώρας.
Το 2011, η Citigroup ανέφερε ότι η Νιγηρία θα έχει την μεγαλύτερη μέση ανάπτυξη ΑΕΠ στον κόσμο το διάστημα 2010-2050.
Η Νιγηρία είναι μία από τις δύο αφρικανικές χώρες ανάμεσα στις 11 παγκόσμιες παραγωγούς ανάπτυξης.
Η Νιγηρία είναι ο 12ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και 8ος μεγαλύτερος εξαγωγέας, ενώ διαθέτει τα 10 μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα.