Η μεγάλη ελληνοαιγύπτια ηθοποιός Λάιλα Έλουι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση, στα Ελληνικά Σχολεία Καΐρου (FOTO,VIDEO)
Εκδήλωση με πολλά μηνύματα ήταν η εξαιρετική εκδήλωση που πραγματοποίησε στις 12 Δεκεμβρίου το βράδυ, στο κτίριο των Ελληνικών Σχολείων Καΐρου, η Ελληνική Πρεσβεία στην Αίγυπτο, συνδιοργανώνοντας μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Μετανάστευση, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για το θέμα των Προσφύγων, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο.
Διότι, μέσα στον κατάμεστο μικρό θέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου, παρουσία πολύ κόσμου αλλά και αρκετών δημοσιογράφων, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης έκανε μία εμπεριστατωμένη αναφορά για τα μεγέθη των προσφύγων που έχουν περάσει ή ακόμη διαμένουν στην Ελλάδα και μάλιστα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης που κράτησε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή, θύμισε σε όλους τους παρεβρισκόμενους ότι ακόμη και αυτός ο χώρος όπου γίνεται η εκδήλωση για τους μετανάστες και πρόσφυγες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο που έκτισαν Έλληνες, που και αυτοί πριν από ένα ή ενάμισυ αιώνα ήρθαν στην Αίγυπτο ως μετανάστες, για διάφορους ιστορικούς λόγους, αφήνοντας τα έργα τους μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, παρά τα όποια προβλήματα έχει δημιουργήσει το κύμα των προσφύγων στην Ελλάδα, ο Πρέσβης κ. Διάμεσης τόνισε την τεράστια ευαισθησία του ελληνικού κράτους να φροντίσει τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, που και στον τομέα της υγείας αλλά και της εκπαίδευσης βρίσκουν την αναγκαία θαλπωρή.
Και κατέληξε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά όλη η Ευρώπη από κοινού», για ένα θέμα που «στο τέλος της ημέρας, πολύ δύσκολα μπορούμε να σταματήσουμε πλήρως το φαινόμενο αυτό» και τελικά «θα πρέπει να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα και την κινητικότητα…»
Από την πλευρά του, και ο Πρόεδρος του τοπικού κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Λωράν ντε Μποκ τόνισε συμβολικά ότι και οι Έλληνες γίναν δεκτοί εδώ και αιώνες στην Αίγυπτο, όπως και τώρα η Ελλάδα υποδέχεται πρόσφυγες μεταξύ άλλων από την Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Αλλά, ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για να φανεί η καλή πλευρά αυτής της κινητικότητας και της διαφορετικότητας, με πρόσφυγες ή μετανάστες, ήταν η παρουσία στην εκδήλωση, της μεγάλης Ελληνοαιγύπτιας ηθοποιού κας Λάιλα Έλουι, μίας μεγάλης πρωταγωνίστριας του αιγυπτιακού κινηματογράφου που έχει συμμετάσχει σε πάνω από 70 μεγάλες ταινίες, και η οποία είναι γόνος οικογένειας μεταναστών από ελληνική οικογένεια. Η μητέρα της, Στέλλα, κατάγεται από την Ικαρία και για πολλά χρόνια παραγωγός του Ελληνικού προγράμματος στο αιγυπτιακό ραδιόφωνο. Η γιαγιά της ήρθε στην Αίγυπτο αρχές του 20ού αιώνα. Η ίδια η μεγάλη ελληνοαιγύπτια ηθοποιός περιέγραψε με συγκίνηση στο κοινό ότι σε αυτόν ακριβώς το χώρο όπου γινόταν η εκδήλωση, εκεί ακριβώς μάθαινε ελληνικά, όπως και η αδελφή της, όταν ήταν μικρές. Για να φτάσει να γίνει μεγάλη ηθοποιός, την οποία υποδέχτηκε θερμά το κοινό που παρακολουθούσε την εκδήλωση, όταν την παρουσίασε ο Δ/ντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, παρουσία του Συμβούλου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Χρήστου Αποστολόπουλου, του Ακολούθου της Πρεσβείας και πρώην Μορφωτικού Ακολούθου κ. Ιωάννη Μελαχροινούδη, του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Τάσου Αναστασίου, πολλών εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων και αρκετών Αιγυπτίων.
Αίσθηση προκάλεσε και η επισήμανση του Δ/ντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, Χρίστου Παπαδόπουλου, που ανέφερε ότι τελικά «η Ελλάδα απέδειξε ότι δεν είναι μόνον η χώρα με το μπουζούκι, το συρτάκι και το σουβλάκι. Είναι και η χώρα που έχει προσφέρει ένα τεράστιο έργο σε όλους αυτούς τους πρόσφυγες ή μετανάστες που ζήτησαν τη βοήθειά της, στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τους πολέμους και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση δύο ταινιών για την ευαισθητοποίηση του κοινού στα προβλήματα των μεταναστών.
Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρεσβείες στο Κάιρο, σε ένα παγκόσμιο φεστιβάλ όπου συμμετέχουν συγχρόνως δεκάδες χώρες από όλον τον κόσμο.