ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα εκπαιδευτικά ζητήματα και η Α΄ Παγκόσμια Αμπετειάδα επί τάπητος στη συζήτηση που είχε ο Ν. Βαδής με τον ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουΐκ, στην Αθήνα

 

 

 

 

 

 

Τον αγώνα τους για τη βελτίωση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο Κάιρο ένωσαν, ακόμη περισσότερο με τη χθεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουΐκ με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου και Διαχειριστικό Δ/ντή της Αμπετείου Σχολής κ. Νικόλα Βαδή, που έγινε θερμά δεκτός, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Μία συνάντηση που ήταν μία ευκαιρία για να γίνει μία ανασκόπηση των προσπαθειών της περσινής χρονιάς, που με την καθοριστική βοήθεια του κ. Κουΐκ, και με τη μεσολάβησή του στην αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας κα Τζούφη, είχαμε σαν αποτέλεσμα την έγκαιρη σε μεγάλο βαθμό τοποθέτηση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα στις σχολικές μονάδες της Αιγύπτου.

 

Σε εκείνη τη σύσκεψη λοιπόν που είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου 2018 στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα, όλες οι πλευρές (Κάιρο, Αχιλλοπούλειος και Αμπέτειος καθώς και Αλεξάνδρεια με το Αβερώφειο και την Τοσιτσαία) είχανε προτείνει στην αρμόδια Υφυπουργό να δημοσιευτεί πολύ νωρίτερα το 2019 η πρόσκληση ενδιαφέροντος στους εκπαιδευτικούς που τυχόν ενδιαφέρονται να υπηρετήσουν στην Χώρα του Νείλου.

 

Το ίδιο αυτό θέμα παρακάλεσε και χθες ο κ. Νικόλας Βαδής, τον κ. Κουΐκ, ο οποίος από την πλευρά του, υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιηθεί το αίτημα της παροικίας, Καΐρου και Αλεξανδρείας.

 

Παράλληλα, η χθεσινή συνάντηση των κ.κ. Βαδή και Κουΐκ, ήταν μία σημαντική ευκαιρία για μία ενημέρωση επί της προετοιμασίας που ήδη ξεκίνησε για την Α΄ Παγκόσμια Αμπετειάδα, που θα διεξαχθεί το 2020 στο Κάιρο. Και σε αυτό το θέμα, ο κ. Βαδής εξετίμησε την όλη στήριξη του κ. Κουΐκ και εξέφρασε την επιθυμία του ο Έλληνας Υφυπουργός προς την Αιγύπτια ομόλογό του κα Ναμπίλα Μάκραμ, έτσι ώστε και εκείνη να συμβάλλει στη μεγάλη αυτή ιδέα της Αμπετειάδας, που φέρνει ακόμη πιο κοντά τις δύο χώρες, μέσα από τον εκπαιδευτικό τομέα.

 

Τέλος, ο κ. Βαδής, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, προσκάλεσε τον κ. Κουΐκ, στο πλαίσιο της δυνατότητας που του δίνει το βαρύ πρόγραμμά του, να επισκεφτεί όποτε μπορεί και πάλι το «Σπίτι των Ελλήνων στο Κάιρο», ευχαριστώντας τον θερμά για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο ιστορικό παροικιακό σωματείο, στα μέσα Οκτωβρίου.

 

 

 

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *