ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Συναντήσεις της Υφυπ. Ναυτιλίας της Κύπρου, Ν. Πηλείδου με Αιγύπτιο Υπουργό Μεταφορών και Πρόεδρο της Αρχής του Καναλιού του Σουέζ

 

 

 

 

 

Την ικανοποίησή της για τις συναντήσεις που είχε στο Κάιρο και την Ισμαηλία της Αιγύπτου, με τον Υπουργό Μεταφορών της χώρας Δρ Ισάμ Αραφάτ και τον Πρόεδρο της Αρχής του Καναλιού του Σουέζ, Αντιναύαρχο Μοχάμπ Μαμίς, εξέφρασε με δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Νατάσα Πηλείδου.

 

 

Μιλώντας στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στο Κάιρο, Νίκο Κάτσικα, η κα Πηλείδου χαρακτήρισε «εξαιρετική τη συνεργασία με την Αίγυπτο, στον ναυτιλιακό τομέα, σε θέματα πολιτικής, σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, αλλά και σε θέματα που αφορούν την περιφερειακή διαχείριση».

 

 

Αναφορικά με τις συναντήσεις της στη Χώρα του Νείλου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας μίλησε για «περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας της Κύπρου ως ναυτιλιακό κράτος με ένα ακόμη σημαντικό ναυτιλιακό κράτος όπως είναι η Αίγυπτος, με την οποία υπάρχει μία πολύ δυνατή συμμαχία, που αναπτύσσεται, όχι μόνον μέσω των διμερών, αλλά και των τριμερών υπουργικών συναντήσεων Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου».

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειδικότερα, η κα Πηλείδου επεσήμανε ότι σκοπός της συνάντησης που είχε χθες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με τον ομόλογό της Αιγύπτιο Υπουργό Μεταφορών ήταν «να θεσμοθετηθεί αυτή η συνεργασία, ώστε να υπάρχει μία συνεχής επικοινωνία μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών της Αιγύπτου και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου, και έτσι ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε πιο εντατικά πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η ανάπτυξη του τομέα των κρουαζιέρων, η περαιτέρω συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και σε άλλα διεθνή θέματα, καθώς επίσης και σε θέματα που αφορούν τη δική μας περιφέρεια και τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων εταιρειών».

 

 

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πού βρίσκεται το θέμα του ανοίγματος νέας γραμμής, τουριστικής ή άλλης μορφής, μεταξύ των δύο χωρών, η Υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι «βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, ειδικά στον τομέα της κρουαζιέρας καθώς το θέμα αυτό έχει συμπεριληφθεί και στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, όπου έχουν προσεγγιστεί κάποιες εταιρείες – κολοσσοί και εξετάζεται το ενδεχόμενο προσθήκης κάποιων γραμμών.  Ήδη έχει γίνει εφικτό – ή τουλάχιστον τροχιοδρομείται για τα επόμενα χρόνια – με θετικά αποτελέσματα. Θα θέλαμε να δούμε να αναπτύσσεται περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Και η κα Πηλείδου προσέθεσε ότι «από πλευράς της Κύπρου, η DP World έχει ανακοινώσει 35% αύξηση στα δρομολόγια στις κρουαζιέρες για το 2019. Και θα υπάρξει μία σταθερή επικοινωνία με την Αίγυπτο σε αυτό το σημείο ούτως ώστε να γίνουν κάποιες δράσεις από κοινού για την περαιτέρω προώθηση αυτού του θέματος μέσα στους επόμενους μήνες».

 

 

Αναφορικά με το θέμα της θαλάσσιας σύνδεσης, ανέφερε ότι «εξετάζεται και έχει συζητηθεί, επίσης και με την Ελλάδα, όπου επίσης εξετάζεται. Και από πλευράς της Κύπρου, γίνονται και κάποιες προσπάθειες για να εντοπιστεί το χρηματοδοτικό κενό, τουλάχιστον για το κομμάτι Πειραιά – Κύπρου, το οποίο θα πρέπει πιθανόν να καλυφθεί με κάποια επιδότηση, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε όχι, και το κομμάτι Κύπρου – Αιγύπτου θεωρείται ότι από πλευράς εμπορικής θα μπορεί να είναι αρκετά κερδοφόρο, αν όχι από πλευράς επιβατών».

 

 

Και η κα Πηλείδου επεσήμανε ότι «όσον αφορά τις κρουαζιέρες, το όφελος δεν είναι μόνο τουριστικό, καθώς πέρα της συνεισφοράς στην οικονομία, μπορούν και οι πολίτες να επωφεληθούν».

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το αποτέλεσμα και της συνάντησης που είχε η Υφυπουργός Ναυτιλίας και με τον Πρόεδρο της Αρχής του Καναλιού του Σουέζ, Μοχάμπ Μαμίς.

 

 

Όπως τόνισε προς το ΚΥΠΕ η κα Πηλείδου, «πολύ σημαντική είναι και η συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ της Κύπρου και της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ με τα πάρα πολλά πλοία του κυπριακού στόλου που επισκέπτονται την Αίγυπτο. Καίριας σημασίας οι άριστες σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου για το κυπριακό νηολόγιο, κάτι που επιδιώκουμε με όλες τις χώρες που συνεργαζόμαστε, άρα υπάρχει όφελος για την κυπριακή ναυτιλία μέσα από αυτές τις σχέσεις».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και αναφερόμενη στη θέση που καταλαμβάνει η Κύπρος στην παγκόσμια ναυτιλία, η Υφυπουργός επεσήμανε ότι «όσον αφορά τη συνεργασία σε θέματα διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, τόσο η κυπριακή ναυτιλία όσο και η ναυτιλία διεθνώς να παραμείνει ανταγωνιστική. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συνεργασίες με κράτη τα οποία αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητά μας και σε βάθος χρόνου».

 

 

Να σημειωθεί ότι μετά τις χθεσινές συναντήσεις που είχε στο Κάιρο και την Ισμαηλία, η κα Πηλείδου επισκέπτεται σήμερα την Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών, στην Αλεξάνδρεια, «όπου έχουν γίνει ήδη κάποιες προσπάθειες για συνεργασία, και εκεί πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες όσον αφορά την ανταλλαγή γνώσεων, όσον αφορά τη συνεργασία σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ήδη, οι τρεις ναυτικές σχολές που έχουν βάση και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο μεγαλώνουν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Και θεωρούμε ότι οι διεθνείς συνεργασίες θα είναι πολύ επωφελείς, ώστε να διευρυνθούν οι δραστηριότητες αυτών των ακαδημαϊκών, αλλά και να προσελκύσουμε περισσότερα άτομα στα κυπριακά πλοία και στον κυπριακό ναυτιλιακό κόμβο, ο οποίος φιλοξενεί σήμερα περισσότερες από διακόσιες εταιρείες που ασχολούνται άμεσα με τη ναυτιλία και ακόμη τουλάχιστον εκατόν άλλες που ασχολούνται με παρεμφερείς δραστηριότητες.

 

 

Επομένως, η επόμενη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια θα είναι να έχουμε το απαιτούμενο άρτια καταρτισμένο προσωπικό το οποίο να μπορεί να στελεχώνει αυτές τις εταιρείες και τα πλοία, που είτε τούς ανήκουν είτε διαχειρίζονται», κατέληξε η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Νατάσα Πηλείδου, που ολοκληρώνει αύριο την επίσκεψή της στην Αίγυπτο.      

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *