Ιστορική η πρώτη τριμερής συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου στη Λευκωσία
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης Τριμερούς Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, την οποία φιλοξένησε, στις 11 Φεβρουαρίου 2019, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου στη Λευκωσία. Στη Συνάντηση, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου δρ Ali Abdel Aal, συνοδευόμενος από τριμελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία. Παρόντες στη Συνάντηση ήταν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Ηλίας Φωτόπουλος και η Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κα Mai Taha Mohamed Khalil.
Κατά τη Συνάντηση, συζητήθηκαν οι προοπτικές για περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας. Τους Προέδρους των τριών Κοινοβουλίων απασχόλησαν ειδικότερα οι τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, με στόχο την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων με απτά αποτελέσματα, μέσω των οποίων θα αναδειχθεί πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διάστασης της Τριμερούς Συνεργασίας.
Οι εργασίες της Συνάντησης έληξαν με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης, στην οποία υπογραμμίζεται η σημασία της συνεργασίας των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, προς όφελος των τριών χωρών και των αντίστοιχων λαών τους και προς όφελος της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.
Συμφωνήθηκε, τέλος, όπως η δεύτερη Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και η τρίτη στην Αίγυπτο.
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι οι τριμερείς συναντήσεις σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο «έχουν ήδη θέσει τα θεσμικά θεμέλια ενός μηχανισμού συνεργασίας και εταιρικής σχέσης, που λειτουργεί ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την εποικοδομητική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε ομιλία του, στην πρώτη συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου, που γίνεται στη Λευκωσία, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι οι τρεις μεσογειακές χώρες, ευρισκόμενες πολύ κοντά σε περιοχές κρίσεων από τις οποίες και αναπόφευκτα επηρεάζονται, «δημιουργούν ένα τρίγωνο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μίλησε στη συνάντηση για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Τα άλλα θέματα είναι η ενέργεια και ο πολιτισμός.
Η τριμερής συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου έχει αναπτύξει, είπε, εξαιρετική δυναμική το τελευταίο διάστημα, έχοντας διευρυνθεί σε νέα πεδία συνεργασίας «με προεξέχον εκείνο του τουρισμού προς όφελος της οικονομίας και των τριών χωρών».
«Η ανάπτυξη τριμερών τουριστικών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελούν», δήλωσε ο κ. Βούτσης, «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας -και ειδικά στην παρούσα συγκυρία- για την προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και την ανάδειξη του ρόλου των χωρών μας ως ισχυρών πόλων έλξης των παγκόσμιων τουριστικών ροών». Και, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής:
«Προς ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού, που αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα των οικονομιών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου οι τρεις χώρες προχώρησαν τον Νοέμβριο του 2017 στην υπογραφή του τριμερούς Πρωτοκόλλου συνεργασίας, το οποίο αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων για προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.
Τον Ιανουάριο του 2017, από την πλειοψηφία της ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε «Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου», με το οποίο καλύπτονται οι ειδικότερες ενέργειες που θα απαιτηθούν, με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Στο πλαίσιο του τουριστικού ανοίγματος σε δυναμικές αγορές, η Αίγυπτος συγκαταλέγεται στις αγορές στρατηγικής προτεραιότητας για την Ελλάδα, η οποία προοπτικά μπορεί η να αποτελέσει τον πρώτο προορισμό των Αιγυπτίων για τουρισμό επί 365 ημέρες το χρόνο».
Η Ελλάδα, ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Βούτσης, αποτελεί διαχρονικά τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στην Κυπριακή τουριστική αγορά, με το ποσοστό των Κυπρίων ταξιδιωτών που την προτιμούν να ανέρχεται στο 64,7 %, ταυτόχρονα, όμως, αύξηση της τάξεως του 22.8% παρουσίασαν και οι αφίξεις των Αιγυπτίων προς την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε ότι η «ενθάρρυνση της αμοιβαίας προώθησης και διευκόλυνσης των επενδύσεων Ελλήνων Κυπρίων και Αιγυπτίων επιχειρηματιών, και κοινών επιχειρήσεων, στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς τους και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους των τριών χωρών στο πλαίσιο και του Κέντρου Έρευνας και Επιχειρηματικότητας, που λειτουργεί με έδρα την Αίγυπτο και διατηρεί παραρτήματα στην Κύπρο και στην Ελλάδα».
Επίσης, ο κ. Βούτσης μίλησε για την ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας στον τομέα των ειδικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, στον καταδυτικό τουρισμό, στον προσκυνηματικό τουρισμό, στον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας και στον οικοτουρισμό, μέσα από την ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων, τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας, και τη διοργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων και στις τρεις χώρες.
Άλλη σημαντική πτυχή συνεργασίας, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, είναι ο τουρισμός κρουαζιέρας. Στο πλαίσιο του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, σημείωσε, επιδιώκεται ο σχεδιασμός συνδυαστικών δρομολογίων κρουαζιέρας σε λιμάνια των τριών χωρών με προοπτικές προώθησης και ένταξής τους στα προγράμματα διεθνών ομίλων κρουαζιέρας σε ώριμες, αλλά και αναδυόμενες και νέες τουριστικές αγορές, όπως επίσης και η δημιουργία τουριστικών πακέτων που θα συνδυάζουν κρουαζιέρα με διαμονή και επισκέψεις στους τουριστικούς προορισμούς.
Επίσης, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συνεργασιών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με τον τουρισμό και των οποίων και οι τρεις χώρες είναι μέλη.
Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισήμανε ότι ένα ακόμα «απτό αποτέλεσμα της υποδειγματικής τριμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη πολιτική και ιστορική σημασία είναι το πρόγραμμα: «Αλεξάνδρεια: Νόστος, η επιστροφή»».
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η «ΑΛ ΑΧΡΑΜ»
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
«Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου συζητούν για τις συνθήκες για την οικονομία και την ασφάλεια στη Μεσόγειο». Με τον τίτλο αυτό, η μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ», παρουσιάζει στην αγγλόφωνη ιντερνετική της έκδοση ένα εκτενές ρεπορτάζ για τη χθεσινή πρώτη συνάντηση των προέδρων των κοινοβουλευτικών σωμάτων των τριών χωρών, που διεξήχθη στη Λευκωσία.
«Οι Πρόεδροι δήλωσαν ότι η συνάντησή τους στην Κύπρο τη Δευτέρα αποσκοπούσε στη στήριξη της δημιουργίας ενός περιφερειακού μπλοκ ικανού να αντιμετωπίσει τις απειλές στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η εφημερίδα.
Στη συνέχεια, η εφημερίδα, η οποία μάλιστα φιλοξενεί μεγάλη φωτογραφία από τη συνάντηση των τριών Προέδρων των Κοινοβουλίων, Νίκο Βούτση, Δημήτρη Συλλούρη και Δρ Άλι Άμπντελ Άαλ, αναφέρεται σε δήλωση του Αιγύπτιου Προέδρου της Αιγυπτιακής Βουλής, ο οποίος εκφράζει τη μεγάλη του ικανοποίηση για τις «σχέσεις μεταξύ των τριών μεσογειακών χωρών, που ενδυναμώνονται ραγδαία».
«Οι τρεις χώρες επιθυμούν να οικοδομήσουν ένα ισχυρό περιφερειακό μπλοκ που να μπορεί να αντέξει σε τρομοκρατικά κινήματα που διασπείρουν εξτρεμιστικές ιδεολογίες και να αποτρέψουν την παλίρροια της παράνομης μετανάστευσης, η οποία έχει αποτελέσει μία απειλή για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Άμπντελ Άαλ, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή τους συνάντηση ότι έρχεται να υποστηρίξει τις Συνόδους Κορυφής των ηγετών των τριών χωρών: του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Όπως βλέπετε, η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών μας δεν περιορίζεται πλέον στις ανακαλύψεις του φυσικού αερίου και στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και στο να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό περιφερειακό μπλοκ που να μπορεί να καταπολεμήσει τις δυνάμεις που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση των χωρών μας», ήταν η δήλωση του Προέδρου της Αιγυπτιακής Βουλής, που κατέγραψε η «Αλ Αχράμ», προσθέτοντας ότι «η συνάντηση των τριών Προέδρων επικεντρώθηκε σε τρεις σημαντικούς τομείς: την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση».
Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Άμοντελ Άαλ, «στον τομέα της ενέργειας, όλοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η Ανατολική Μεσόγειος γνώρισε τεράστιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου, ιδιαίτερα του αιγυπτιακού πεδίου Zohr, το οποίο έχει αποθεματικά αρχικά εκτιμώμενα σε 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Και οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν στη σύνδεση των ηλεκτρικών τους δικτύων και έχει υπογραφεί μνημόνιο συμφωνίας από την Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου (Egypt’s Holding Company for Electricity) και την Κυπριακή Εταιρεία «Euro-Africa Interconnector Company» για τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σε ένα πρώτο στάδιο και στη συνέχεια με την Ελλάδα, μέσω της Κρήτης, σε ένα δεύτερο στάδιο», προσθέτοντας ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής ότι «η σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας θα συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης στις τρεις χώρες και στην εξασφάλιση των ενεργειακών τους αναγκών για πολλά χρόνια».
Παράλληλα, όσον αφορά στον τουρισμό, ο κ. Άαλ δήλωσε ότι «η συνάντηση τόνισε την ανάγκη για την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στον τομέα αυτό, συζητώντας «την αναγκαιότητα λειτουργίας θαλάσσιων περιηγήσεων μεταξύ των τριών χωρών, την ενθάρρυνση του ιατρικού τουρισμού και την ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών μας».
«Συζητήσαμε επίσης το πώς να ενισχύσουμε την πολιτιστική μας συνεργασία και να καταπολεμήσουμε το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, καταλήγοντας, όσον αφορά στην εκπαίδευση, ότι «η τριμερής συνάντηση υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής συμφωνιών μεταξύ των πανεπιστημίων στις τρεις χώρες», ενώ «εξετάστηκε και η δυνατότητα διδασκαλίας Αραβικών σε κυπριακά σχολεία».
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΜΕΡΗΣ
ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ
Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η 2η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, όπως αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Λευκωσία οι Ν. Βούτσης, Δημ. Συλλούρης και Αλί Αμντέλ.
Η 1η Τριμερής Συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης, σύμφωνα με την οποία οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων των τριών χωρών «τόνισαν την σημασία της μετατροπής της ενέργειας σε καταλύτη για την ειρήνη και την ευημερία και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων των κρατών».
Επίσης, σημειώνεται ότι οι τρεις Πρόεδροι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής εξοικονόμησης, της ενεργειακής απόδοσης και της προστασίας του περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ αναφέρεται ότι οι οι τρεις πρόεδροι επαναβεβαίωσαν ότι η στενή διακυβερνητική συνεργασία των τριών χωρών «είναι επωφελής και για τους λαούς των χωρών και για τους στόχους της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».
Επιπλέον, αποφάσισαν να προωθήσουν την περιφερειακή συνεργασία, εκτός από την ενέργεια, στον τουρισμό, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό, ενώ στις συζητήσεις που είχαν αναδείχθηκε, σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη, και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των τριών χωρών και «η ανάγκη να οικοδομηθεί συνεργασία και στο ζήτημα της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων, με τακτική ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών».
Για τον τουρισμό επισημαίνεται πως συζήτησαν τρόπους «για περαιτέρω συνεργασία μέσω κοινών πακέτων με στόχευση σε νέες αγορές και με διαφοροποίηση και αναβάθμιση κοινών θεματικών ταξιδίων» και συμφώνησαν «στην ανάγκη εμπλοκής της Διασποράς».
Οι τρεις Πρόεδροι συμφώνησαν, επίσης, να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας με άλλα Κοινοβούλια χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες αρχές.
Στην αρχή της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων, ως των συνδέσμων μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών, «εξυπηρετεί τους στόχους, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των έξι, μέχρι στιγμής, Συνόδων Κορυφής» και ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου της Κύπρου για δημιουργία Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής και την εισαγωγή της Αραβικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής της Αιγύπτου, Αλί Αμντέλ, είπε ότι η συνάντηση «μεταφέρει μήνυμα σε όσους προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να αξιοποιήσουν το φυσικό πλούτο τους» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία των τριών χωρών θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στον χώρο του κοινοβουλευτικού διαλόγου.