ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Αιγυπτιώτης Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο, Ν. Γαριλίδης, από καρδιάς, για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό (VIDEO)

 

 

 

 

Ένας Πρέσβης που αποπνέει μέσα από τα έγκατα της ψυχής του Ελλάδα και Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, είναι ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, ο κ. Νικόλαος Γαριλίδης.

 

 

Ένας Έλληνας της Χώρας του Νείλου, βαθιά πνευματικός άνθρωπος και άριστος γνώστης της αραβικής που μιλάνε οι απλοί Αιγύπτιοι στην καθημερινότητά τους, και ο οποίος καταφέρνει να σε φέρει πίσω στα χρόνια που εκείνος έζησε όταν ήτανε μικρός, με τον πατέρα του Χριστόφορο Γαριλίδη να ξεκινά τη σταδιοδρομία του σαν ανταποκριτής και να εντάσσεται σύντομα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, με δεδομένες τις γνώσεις του στις διάφορες γλώσσες, και βεβαίως και την αραβική.

 

 

Χάρισμα που έδωσε και στον γιο του, τον Νικόλαο Γαριλίδη, που σε ηλικία 61 ετών επανέρχεται στη χώρα όπου γεννήθηκε για να ανταποδώσει όσα ο Ελληνισμός και η Αίγυπτος του προσέφεραν από κοινού.

 

 

Έτσι, μετά από 36 χρόνια υπηρεσίας του στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχοντας ζήσει τον Ελληνισμό της Χώρας του Νείλου που δεν υπάρχει πια, σε σαγηνεύει περιγράφοντας τις εικόνες που έζησε μικρός, τους σπουδαίους ανθρώπους που γνώρισε, τις ψηφίδες του πολιτισμού που κατέγραψε ενός Ελληνισμού στην Αίγυπτο που υπάρχει πλέον καταγραμμένος στην ιστορία.

 

 

«Έζησε μεγάλη ανάπτυξη ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός», είπε χαρακτηριστικά ο νέος Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Ν. Γαριλίδης, με τη γνώση του ίδιου του Αιγυπτιώτη, επισημαίνοντας την προσφορά των μεγάλων Ευεργετών.

 

 

Και παράλληλα, πρόσθεσε: «Την φιλοξενία, την καλή διάθεση, την καλή καρδιά και το χιούμορ των Αιγυπτίων δεν το ξέχασα ποτέ!»…

 

 

Ενώ, αναφερόμενος στην Αίγυπτο, ο κ. Γαριλίδης την χαρακτηρίζει ως «μία χώρα που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μ. Ανατολή, μία χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει μία στρατηγική σχέση και η οποία αγκαλιάζει τους Έλληνες μέχρι σήμερα…».  

 

 

Συζητώντας μαζί του, για περίπου δύο ώρες, είχαμε την εκπληκτική χαρά και τιμή να ακούσουμε για τους παλιούς Αιγυπτιώτες, για το νηπιαγωγείο του Πορτ Σαΐντ όπου βρέθηκε, για την Αμπέτειο Σχολή, συγκινώντας μας για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κράτησε στα φυλλοκάρδια του την εικόνα που του είχε προσφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, μόλις είχε αναλάβει Δ/ντής της Σχολής, και δείχνοντας τα «κειμήλια» του παρελθόντος που δεν είναι μόνον οι μεγάλες επαφές με τους σημαντικούς ανθρώπους που συνάντησε στο διάβα της επαγγελματικής του καριέρας, αλλά οι αναμνήσεις που κρατάνε οι Αιγυπτιώτες, με τις Κοινότητες, το Πατριαρχείο, την Ιερά Μονή Σινά, μην ξεχνώντας και τη σημαντική θητεία του στους ναυτοπρόσκοπους του Καΐρου και επισημαίνοντας την τρομερή συγκίνησή του, ιδιαίτερα κάθε Μεγάλη Παρασκευή, που με δυσκολία κατάφερναν να συγκρατήσουν την αγάπη των απλών Αιγυπτιωτών από το να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες, γεμίζοντας ασφυκτικά τους ιερούς ναούς, με χιλιάδες να περιμένουν έξω από τους ναούς να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

 

 

Ο πατέρας του ήθελε να τον στείλει στο Πολυτεχνείο, όμως ο ίδιος ήθελε να ενταχθεί στον διπλωματικό τομέα για να προσφέρει ως Πρεσβευτής του Ελληνισμού σε όλον τον κόσμο.

 

 

Και το κατάφερε, όπως όλοι οι Αιγυπτιώτες, ως ένας γνήσιος Αιγυπτιώτης και κείνος, που δεν κρύβει την χαρά του και πάνω από όλα τη συγκίνησή του για την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ελλάδας στην Αίγυπτο όπου γεννήθηκε.

 

 

Και ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός της ιδιαίτερα ευγενικής στιχομυθίας με την οποία τον υποδέχτηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά τα διαπιστευτήρια που επέδωσε, διαπιστευτήρια που πραγματοποιήθηκαν μόλις τέσσερις μέρες μετά την άφιξή του στην Αίγυπτο.

 

 

Θα μπορούσαμε πάρα πολλά να αναφέρουμε από όσα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από το νέο Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, τον κ. Νικόλαο Γαριλίδη, όπως την αγάπη του για την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αίγυπτο, αφού αυτό το μέλημα χαρακτήρισε διαχρονικά όλους τους Αιγυπτιώτες καθώς επίσης για κάθε τι απλό μπορεί να μας θυμίζει την Αίγυπτο και τον Ελληνισμό της Χώρας του Νείλου από τα παλιά, για το ενδιαφέρον του για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Ιερά Μονή Σινά, τις Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας και τα παροικιακά σωματεία…

 

 

Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο τον Πρέσβη να μιλήσει στη σύντομη αλλά ιδιαίτερα σημαντική δήλωσή του, αφού του ευχηθούμε ολόκαρδα καλή επιτυχία στο έργο του:    

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *