ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ Μ. Γκρουνστέιν: «Το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου έχει αποκτήσει πάλι το καλό του όνομα»

 

 

 

 

Από τον Σωτήρη Λέτσιο («Ορθόδοξη Αλήθεια»)

 

 

 

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς να προοδεύει και να έχει ενεργή παρουσία σε όλους τους τομείς της ζωής στην Αίγυπτο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι εργασίες που εκτελούνται αυτή την περίοδο για τη ριζική ανακαίνιση του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου (ΕΝΚ), στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, όπου εδώ και πολλούς αιώνες το ελληνικό στοιχείο μεγαλουργεί γράφοντας ένδοξες σελίδες Ιστορίας.

 

 

Η ελληνική κοινότητα -η οποία σήμερα αριθμεί περίπου 2.000 άτομα- είναι υπερήφανη για τη διαδρομή και την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει το ΕΝΚ. Επιχειρώντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, μεταφερόμαστε νοερά στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Ελληνισμός στη χώρα του Νείλου διήνυε μία από τις πλέον ανθηρές περιόδους της ιστορίας του.

 

 

Μη ιδιωτικό

 

 

Το 1912 η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου στην περιοχή της Αμπασίας, με σκοπό φυσικά να διαμορφωθούν όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση της ελληνικής παροικίας. Εδώ και πάνω από έναν αιώνα δεν έχει σταματήσει ποτέ η λειτουργία του, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το εν λόγω νοσοκομείο είναι το μοναδικό μη ιδιωτικό ελληνικό νοσοκομείο της διασποράς. Στους θαλάμους του όσο και στους χώρους των εξωτερικών ιατρείων δέχθηκαν την ιατρική φροντίδα χιλιάδες Αιγυπτιώτες της εκεί παροικίας. Στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες νοσηλείας των Ελλήνων αεροπόρων, οι οποίοι πολεμούσαν με τους Συμμάχους στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 αρχίζει να συρρικνώνεται εντυπωσιακά ο αριθμός των Ελλήνων σε όλη την Αίγυπτο, γεγονός που είχε αποτέλεσμα τη σταδιακή υπολειτουργία του, όπως και τη μείωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε αυτό, βέβαια, συντέλεσε και το γεγονός ότι οι δαπάνες λειτουργίας και συντήρησής του ήταν μεγαλύτερες συγκριτικά με τα έσοδά του. Σταδιακά άρχισαν να γίνονται εμφανή και τα σημάδια της φθοράς, γεγονός που προκαλούσε έντονο αίσθημα θλίψης στους εκεί Ελληνες.

 

 

«Από το 2001 και έπειτα από πρωτοβουλία του νυν προέδρου της ελληνικής κοινότητας Χρήστου Καβαλή κάτι είχε αρχίσει να αλλάζει στην ελληνική κοινότητα, με την είσοδο νέων σε ηλικία στελεχών, με σοβαρή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων» τονίζει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο Μιχάλης Γκρουνστέϊν, αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, και συνεχίζει: «Κατ’ αυτόν τον τρόπο άρχισαν να γίνονται εμφανή τα σημάδια της αλλαγής στην πορεία του νοσοκομείου και να μπαίνει μια τάξη, όπως και να υπάρχει μια οργάνωση, έτσι ώστε, ακόμα κι εάν δεν υπάρχουν κέρδη, τουλάχιστον να μη συνεχίζονται τα ελλείμματα. Στα χρόνια του ’70 και του ’80 είχε μετατραπεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, με τις παρεχόμενες υπηρεσίες να μην είναι τόσο ικανοποιητικές. Εδώ και τέσσερα χρόνια όμως έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση του νοσοκομείου. Και αυτό χάρη στη συμβολή του Αντώνη Ιορδανίδη, ταμία της κοινότητάς μας, που ανέλαβε τη διεύθυνση του νοσοκομείου σε καθημερινή βάση. Και από εκεί που αυτό έδινε την εικόνα ενός βομβαρδισμένου” χώρου, αυτός κατάφερε να αναβαθμίσει όλες τις υπηρεσίες του, τα χειρουργεία, τις κλίνες κ.ά. και να το μετατρέψει σε έναν κερδοφόρο οργανισμό. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο έχει αποκτήσει πάλι το καλό του όνομα».

 

 

Οι αλλαγές

 

 

Ως προς την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το νοσοκομείο, έχουν διαμορφωθεί εκ νέου οι χώροι στα Εξωτερικά Ιατρεία. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση των χώρων του πλυντηρίου και της αποστείρωσης των ιατρικών εργαλείων. Το πάτωμα έχει καλυφθεί με μάρμαρο, έχει γίνει ανακαίνιση εκ βάθρων στις τουαλέτες, έχουν δημιουργηθεί καινούργιο γκισέ και χώρος για την υποδοχή των ασθενών. Εκ βάθρων έχουν ανακαινιστεί και οι χώροι εξέτασης. Έχουν δε αντικατασταθεί οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και έχουν σοβατιστεί εκ νέου οι τοίχοι. Αλλαγή έχει γίνει στη διάταξη των παραθύρων και των θυρών. Ανάλογη είναι και η εικόνα στον περίβολο, αφού έχουν διαμορφωθεί καινούργια σκαλιά και παρτέρια για φυτά, προκειμένου ο χώρος να γίνει περισσότερο λειτουργικός και να εξωραϊστεί. Επόμενος στόχος είναι να ανακαινιστεί και το κυλικείο. Το νοσοκομείο διαθέτει περισσότερες από 110 κλίνες και υπηρεσίες, ενώ στο νοσοκομείο απασχολούνται αρκετοί Αιγυπτιώτες.

 

 

«Τα κενά θα αντιμετωπιστούν»

 

 

Η παροχή περίθαλψης είναι δωρεάν για τους Αιγυπτιώτες, οι οποίοι από την πλευρά τους είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν μόνο το αντίτιμο των φαρμάκων. Όσο για τους απόρους, τα αναγκαία γι’ αυτούς φάρμακα παρέχει δωρεάν η κοινότητα: «Σίγουρα είναι αναγκαίο να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες η λειτουργία και ενός ακτινολογικού κέντρου. Επίσης, ακόμη απουσιάζουν αρκετές ειδικότητες. Τα κενά αυτά σίγουρα θα αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα» υπογραμμίζει ο κ. Γκρουνστέϊν. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του ΕΝΚ στεγάζεται και το Ελληνικό Γηροκομείο, το οποίο έχει ανακαινιστεί. Λειτουργεί μια ξεχωριστή πτέρυγα για τους Ελληνες, όπως και μια πτέρυγα στην οποία φιλοξενούνται Αιγύπτιοι ασθενείς.

 

 

Πηγή: Εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια»

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *