Ο ΠΕΛΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Ο χρόνος είναι αμείλικτος για το φθαρτό σώμα των μύθων, αλλά τόσο δοτικός για την άυλη διάσταση τους. Έτσι, ενώ η φιγούρα του Πελέ από τα τέλη του 2022 δεν θα ξαναπερπατήσει στο μάταιο τούτο κόσμο, ο θρύλος του θα μείνει για πάντα ανεξίτηλος στη συλλογική κοινωνική μνήμη, στη μνήμη εκείνη που τον αναβίβασε στο βάθρο του ¨Γητευτή της Μπάλας¨, στο βάθρο του καλύτερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.
Ας γυρίσουμε όμως το ρολόι του χρόνου στα 1960 και συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου, όταν έλαβε χώρα στη Νειλοχώρα ένα ποδοσφαιρικό μπαλέτο με πρώτο χορευτή τον Πελέ, όταν οι πρωταθλητές κόσμου Βραζιλιάνοι νίκησαν με 5-0 την Αιγυπτιακή Εθνική Ομάδα της Νοτίου Επαρχίας :
¨Ουδέποτε εις τα αθλητικά χρονικά της Η.Α.Δ. έγινε ότι χθες εις το Νάσιοναλ [του Καΐρου]. Από την 7ην πρωϊνήν οι κάτοχοι εισιτηρίων με διψηφίους αριθμούς είχαν πάρει τον δρόμον προς το γήπεδον, με την ελπίδα ότι θα καθίσουν για να παρακολουθήσουν τους Βραζιλιάνους ημιθέους του ποδοσφαίρου. Από όλες τις πόλεις της Αιγύπτου εξεστράτευσαν με όλα τα εκδρομικά χρειώδη, κι έτσι μόνον με το κλείσιμο των γεφυρών ανεκόπη η ανθρωποθάλασσα. Όσοι ηυτήχησαν να μπουν στις 11 π.μ. άκουσαν (απεκλείετο να δουν) τον αγώνα από τα ραδιο-τρανζίστορς που είχαν την πρόνοια να φέρουν μαζί των.
Εις χιλιάδες ανέρχονται όσοι εμπήκαν εις το στάδιον και ξανάφυγαν είτε γιατί δεν βρήκαν ούτε πιθαμή να σταθούν, είτε διατί έσκασαν από την δίψα. Ας έλειπε τέτοια απόλαυση… Μαρτύριον ταντάλειον. Και φυσικά ο λόγος της ταλαιπωρίας των 40 χιλιάδων ήτο ότι εξεδόθησαν πολύ περισσότερα εισιτήρια απ΄ όσα εχωρούσε το Νάσιοναλ, για να σκεπάσουν οι διοργανωταί από την αρχή τα έξοδα.
Οι επί της τάξεως διηυκόλυναν την αταξίαν… Τραυματισμοί και λιποθυμίαι άφθονοι. Όσοι δε είχον την ευφυΐαν να πάρουν γεμάτα τα πορτοφόλια των, ελάφρυναν εις την επιστροφήν… Το μπουκάλι της κόκα-κόλα με νερό επωλείτο παρακαλετά προς 2 γρ.διατ…
Αφού ιδώσαμε μια εικόνα αμυδρά του μαρτυρίου που υπέστησαν όσοι αποφάσισαν να δουν τους Βραζιλιάνους, ερχόμεθα εις τον αγώνα που άρχισε με 15 λεπτά αργοπορία, την οποίαν το κοινόν, σαν σε ξέσπασμα, υπεδέχθη με σφυρίγματα.
Η Εθνική Βραζιλίας πράγματι είναι ¨αξιοθέατη¨. Είναι η καλύτερη ομάς που είδε ποτέ η Αίγυπτος. Πλήρης είς όλας της τας γραμμάς, διαθέτει μίαν τεχνικήν μαγευτικήν. Οι Βραζιλιάνοι ¨χορεύουν¨ κυριολεκτικά. Σουτέρ κλάσεως, με ακρίβειαν θαυμαστήν εις τας πάσσες και με σωματικήν διάπλασιν εξαιρετικήν, γοητεύουν τους θεατάς, διότι ακόμα και τα κορδελλάκια των ήταν χαριτωμένα, τεχνικά, έξυπνα.
Με τους δικούς μας επιτιθεμένους αρχίζει ο αγών υπό την διαιτησίαν του Ιταλού Καμπανάτι. Αλλά μετά το πέμπτον λεπτόν αρχίζει μία μονωδία βραζιλιανή, η οποία δεν ήτο μονότονη, διότι είχε τέχνην. Και εις το 7ον λεπτόν ο Πελέ στέλνει κεραυνοβόλον σουτ που καταλήγει κόρνερ. Μετά ένα λεπτόν ο Σίνες παραβιάζει με γωνιαίον σουτ ασύλλυπτον τα δίκτυα του Αμπντέλ Γκελίλ, ο οποίος εις το 11ον ξαναμαζεύει την μπάλλα από τα δίκτυα του από τεχνικόν καρφωτόν σουτ του Γκαρίνχα.
Ο Αμπντέλ Γκελίλ εις το 15ον αντικαθίσταται από τον Χόρσιντ, ο οποίος κι εστάθη τυχερότερος. Ο Ριφάι εις την γραμμήν του τέρματος εις το 25ον σώζει τέρμα τελειωμένο. Ο εξαιρετικός Ρέντα εις το 26ον λεπτόν κεραυνοβολεί την βραζιλιανήν άμυναν και του τέρμα του Γκιλμάρ σώζεται από το κάθετο δοκάρι. Οι Μπελλίνι, Σάντος Ντ. και Νίλτον Σάντος μαζί με τους Σίττο και Βικτώρ αποδεικνύουν την κλάσιν των υπερφαλαγγίζοντες τους προς στιγμήν λάμψαντας Ντίζουϊ, Ρέντα και Χάμντι. Οι Σάλεχ Σελίμ και Μπαντάουϊ είναι απογοητευτικοί. Το παιχνίδι αρχίζει και παίρνει βραδύν ρυθμόν, αλλά η επίδειξις των βραζιλιανών διασκεδάζει το κοινόν. Βροχή από κόρνερ εις βάρος των εντοπίων. Εις το 43ον ο Νίλτον Σάντος μόνος με τον Χόρσιντ μόλις αστοχεί. Το κόρνερ που παραχωρείται εις το 44ον λεπτόν ο Πέπε με μπαλλιά με σεφέρ καταλήγει εις τέρμα, υπό τα έκπληκτα βλέμματα του Αλάα Ριφάτ και Εσνάουϊ : 3-0.
Κατά την επανάληψιν οι δικοί μας που έχουν αντικαταστήσει τον Μπαντάουϊ με τον Ναμπίλ Νοσσέιρ παρουσιάζονται ζωηρότεροι και απειλούν επί 7 λεπτά το τέρμα του Ζίλμαρ. Φάουλ εκτός περιοχής ο Ρίφαατ κτυπά έξυπνα και μια ειλουροειδής εκτίναξις του Ζίλμαρ σώζει το τέρμα. Η χαλάρωσις των Βραζιλιανών επιτρέπει εις τους δικούς μας να αναπτύξουν παιχνίδι, κι οι Ντίζουϊ και Ρίφαατ ελ Φαναγκίλι δημιουργούν καλάς προϋποθέσεις δια τέρμα πολλές φορές, αλλά οι κολοσσοί της Βραζιλίας διατηρούν παρθένα τα δίκτυα των. Εις το 30΄ ο Ναμπίλ και εις το 35΄ ο Ρέντα έχασαν υπερβέβαια τέρματα. Οι Βραζιλιάνοι Πελέ, Πέπε, Κουαραντίνα, Τσίνες και Γκαρίνχα καταπλήσσουν με ωραίους συνδυασμούς και δικαιότατα εχαρακτηρίσθη το παιχνίδι των ¨ποδοσφαιρικό μπαλέτο¨. Μοιραία λοιπόν σουτ του Πέπε βρίσκει τα πόδια του Άλαα και ανεβαίνει έτσι το σκορ εις 4-0. Ώτο-γκολ που δεν βαρύνει τον ηρωϊκά αμυνθέντα Άλαα. Κι ενώ ο κόσμος έφευγε, φάουλ εκτός περιοχής κτυπά ο Σίνες, ο βιρτουόζος ποδοσφαιριστής και αναγκάζει την ηαδικήν ομάδα να αποχωρήσει με πέντε τέρματα έναντι μηδενός, κατόπιν ενός αγώνος που άφησε αρίστας εντυπώσεις δια τους πρωταθλητές του κόσμου¨.
Ας σημειωθεί πως ο Πελέ αγωνίστηκε ξανά στα αιγυπτιακά χώματα, πετυχαίνοντας μάλιστα και γκολ όταν η Σάντος έπαιξε με την Αλ-Άχλυ στο Κάιρο το 1973.