ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου. Εθνική υπερηφάνεια και ένα ακόμα αντάμωμα της παροικίας στο Κάιρο 

 

Βασίλης Α. Πουλαρίκας 

 

Ο Ελληνισμός του Καΐρου γιόρτασε για μια ακόμα χρονιά με υπερηφάνεια και ανάταση ψυχής της επέτειο την 25η Μαρτίου στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Όλη η Καϊρινή παροικία έδωσε το παρόν σε αυτήν την μεγάλη γιορτή της εθνικής μας παλιγγενεσίας που σηματοδότησε την δημιουργία, αλλά και την απαρχή του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους μέσα από τις αντιφάσεις και τις αντίρροπες δυνάμεις του λαού μας.

 

Μέρα γιορτινή και για την Εκκλησία η 25η Μαρτίου, που γιορτάζεται το άγγελμα της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε στην Παναγία από τον αρχάγγελο Γαβριήλ. Την Θεία Λειτουργία, αλλά και την δοξολογία για την εθνική μας επέτειο τέλεσε ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος μετά των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Ιωακείμ και Παρθένιου, ενώ τους ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο ιεροψάλτης κ. Ηλίας Σεμάαν.

 

 

 

Τι χαρά και συγκίνηση, όταν γύρω στις ένδεκα το πρωί είδαμε το χαρούμενο σμάρι των νιάτων της παροικίας μας να μπαίνει στην εκκλησία με τις σημαίες και τα λάβαρα του και να παίρνει την θέση του  μπροστά από το ιερό, δεξιά και αριστερά της εικόνας. Οι μαθητές των Ελληνικών μας σχολείων, αλλά και οι Πρόσκοποι του Καΐρου έστεκαν  αμίλητοι και αγέλαστοι καθόλη την διάρκεια της τελετής, συναισθανόμενοι τον σημαντικό ρόλο τους στο τελετουργικό αυτό δρώμενο.

Στον λόγο του ο π. Στέφανος αναφέρθηκε στο άγγελμα της γέννησης του Θεανθρώπου που σαρκώθηκε για την δική μας σωτηρία και για την απελευθέρωσή μας από την αμαρτία. Σήμερα είπε, γιορτάζει η Παναγιά γιορτάζει και η πατρίδα. Είναι διπλή εορτή για όλο το γένος των Ελλήνων όπου και αν βρίσκονται. Και απευθυνόμενος προς τους νεαρούς μαθητές τους προέτρεψε να κρατήσουν τα λόγια προς την νεότητα  που είπε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα, αλλά και τα ποιήματα και τα τραγούδια που καταμαρτυρούν ότι ο Χριστός και η πατρίδα θα πρέπει να γίνουν βιώματά μας μέσα στις καρδιές μας για να προχωρήσουμε με αγάπη προς το μέλλον. Ο π. Στέφανος μετέφερε τέλος προς όλους τους παριστάμενους την αγάπη και την σκέψη του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου και του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημου που όπως είπε βρίσκονται στο μακρινό Κονγκό στην πόλη Λουμουμπάσι και γιορτάζουν την εθνική μας επέτειο με την ακμάζουσα εκεί Ελληνική Κοινότητα.

 

 

 

 

Ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κύριος Νικόλαος Παπαγεωργίου ανέγνωσε στην συνέχεια το μήνυμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον Απόδημο Ελληνισμό αναφέροντας ότι «Η ιδέα της Επανάστασης, ωστόσο, δεν γεννήθηκε μέσα στα στενά όρια της τότε τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Οι ελληνικές παροικίες στην Οδησσό, την Πίζα, το Λιβόρνο, τη Βιέννη, το Παρίσι, το Βουκουρέστι, το Ιάσιο, την Τεργέστη, τη Βενετία και αλλού καλλιέργησαν τις ιδέες του διαφωτισμού, πρωτοστάτησαν στην πνευματική αφύπνιση του γένους, προετοίμασαν ιδεολογικά και πρακτικά την Επανάσταση. Ρήγας Φεραίος, Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ, Υψηλάντης, Καποδίστριας μεταλαμπάδευσαν τη φλόγα του οράματός τους σε όλους τους Έλληνες, υπόδουλους και μη. Ενίσχυσαν τον αγώνα με κάθε τρόπο, επηρέασαν προς όφελος της Ελλάδας την πολιτική των χωρών όπου διαβιούσαν, μετέστρεψαν το κοινωνικό κλίμα υπέρ του αγωνιζόμενου λαού μας και συνέβαλαν τα μέγιστα στην άνθιση του φιλελληνισμού. Και ήταν μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων της διασποράς που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία μας, μαχόμενοι στο πλευρό των αδελφών τους.»

 

 

 

 

Η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Πόλυ Ιωάννου ανέφερε με συγκίνηση  ότι η Κύπρος τιμά τον άνισο και γενναίο αγώνα του Ελληνικού Έθνους, τους αμέτρητους νεκρούς και το βαρύ τίμημα που πλήρωσε σύσσωμος ο Ελληνικός λαός για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Η κυρία Ιωάννου μίλησε επίσης  και για την συμβολή των Κυπρίων στον εθνοαπελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας μας και έκλεισε την ομιλία της με τους συνταρακτικούς και σπαραξικάρδιους  στίχους του ποιήματος του Βασίλη Μιχαηλίδη για την Ρωμιοσύνη «Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ιξηλείψη, κανένας, γιατί σιέπει την που τα’ψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!… »

 

 

 

 

Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κυρία Βίλλυ Πολίτη Ζουέ  εκπροσωπώντας την Καϊρινή Κοινότητα μετέφερε τις ευχές του Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρήστου Καβαλή, αλλά και όλης της Κοινοτικής Επιτροπής. Συνεχίζοντας τον λόγο της ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή, μια διπλή γιορτή, εθνική και θρησκευτική» Ευχαρίστησε από καρδιάς τα παιδιά των Ελληνικών σχολείων που ήρθαν σήμερα με τις σημαίες τους, αλλά και τους Προσκόπους μας που όπως είπε, είναι κοντά μας σε όλες μας τις εκδηλώσεις

 

 

 

 

Παρέλαση, παραδοσιακοί χοροί και στο τέλος όλοι στο Προσκοπείο

 

Μετά το πέρας της δοξολογίας, τις ευχές και τα χρόνια πολλά όλων προς όλους και φυσικά τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, οδηγηθήκαμε στον προαύλιο χώρο του Ναού περιμένοντας με ανυπομονησία να ξεκινήσει η μαθητική και η προσκοπική παρέλαση. Μπροστάρηδες οι Πρόσκοποι με την μπάντα τους να δίνουν τον ρυθμό της παρέλασης και πίσω να ακολουθούν μαθητές και Πρόσκοποι. Χαμόγελα και δάκρυα συγκίνησης από τους γονείς, χειροκροτήματα από όλους μας για τα παιδιά μας, που κραθρέφτιζαν με την αυτοπεποίθηση στο βήμα τους, το παρόν αλλά και το μέλλον της Ελληνικής Παροικίας του Καΐρου.

 

 

 

 

Η γιορτή συνεχίστηκε με τους παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς και την εκπαιδευτικό κυρία Δώρα Μάστακα να δίνει τον τόνο, αλλά και την ψυχή της όλη στα παιδιά που χόρεψαν για όλους εμάς με πάθος και δύναμη, κάνοντας κάθε τους βήμα, κάθε φιγούρα και κάθε τους στροφή, μια γέφυρα με την Ελλάδα. Απέναντι από την κα Μάστακα ως alter ego στεκόταν η μοναδική κα Ευαγγελία Χαλκιά που είχε μια και μόνη αποστολή. Να σφυράει δυνατά, εκτονώνοντας την ενέργεια και δίνοντας ακόμα περισσότερο πάθος στους χορευτές.

 

Η αυλαία της γιορτινής ημέρας στον Άγιο Κωνσταντίνο έπεσε στο πάντα φιλόξενο  Προσκοπείο όπου όλοι απόλαυσαν το πλούσιο κέρασμα από την Ελληνική Κοινότητα, αλλά και χάρηκαν την ηλιόλουστη ημέρα. Τα παιδιά έπαιζαν και οι μεγάλοι έπιναν τον καφέ τους απολαμβάνοντας την χαρούμενη συναναστροφή. Η έκπληξη της ημέρα ήρθε και πάλι από τους Προσκόπους που είχαν στήσει τον πάγκο τους και πουλούσαν τις χειροποίητες και καλαίσθητες τους λαμπάδες, οι οποίες μέσα σε λίγα λεπτά φυσικά εξαντλήθηκαν.

 

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αντώνη Ιορδανίδη για την γενναιόδωρη προσφορά του στα υλικά των λαμπάδων, αλλά θέλω επίσης να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Προσκόπους που ασχολήθηκαν και έφτιαξαν με το μεράκι τους και την φαντασία τους όλες αυτές τις υπέροχες δημιουργίες» μας είπε ο Αρχηγός των Προσκόπων του Καΐρου κ. Χρήστος Αντωνίου.

 

 

 

 

Μπακαλιάρος σκορδαλιά, σούσι  και Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου

 

Γύρω στη μία το μεσημέρι η χαρούμενη γιορτή έφτανε στο τέλος της με την παροικία να βάζει πλώρη για τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο για να απολαύσει τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο σκορδαλιά, αλλά και όλα τα πιάτα από το μενού του ΕΝΟΚ δίπλα στον μαγευτικό Νείλο. Τα τραπέζια γέμισαν και το γνώριμο προσωπικό του Ομίλου δεν σταματούσε να σερβίρει. Η πραγματικά μεγάλη έκπληξη που μας επεφύλαξε ο Όμιλος ήταν ο πάγκος στο πλάι του πλωτού, όπου ο κ. Michel Nabky έφτιαχνε μπροστά στα μάτια μας καταπληκτικά και πεντανόστημα σούσι. Μια ακόμα πρωτοβουλία του Ομίλου που συνεχώς εξελίσσεται με φρέσκες ιδέες και προτάσεις για ένα όλο και καλύτερο αύριο. Η εικόνα που βλέπαμε ήταν αυτή που αξίζει για τον Όμιλο. Στο κάτω μέρος, το γυμναστήριο γεμάτο από κόσμο, η αυλή με τα παιδιά, μικρά και μεγάλα να παίζουν και πάνω όλα τα τραπέζια γεμάτα με όλους να αλλάζουν συνεχώς καρέκλες και τραπέζια, έχοντας σε καθένα από αυτά και μια μισοτελειωμένη συζήτηση που συνέχιζε απτόητη ,τροφοδοτώντας την επόμενη.  

 

Και κάπως έτσι έσβηνε σιγά σιγά στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου άλλη μια 25η Μαρτίου με τους πάροικους να γυρνάνε σπίτι τους αργά το απόγευμα γεμάτοι από όμορφες εικόνες, γεύσεις και εμπειρίες μοναδικές.

 

 

 

 

Στην δοξολογία για την 25η Μαρτίου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και τα μέλη της διπλωματικής μας αποστολής, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλυ Ιωάννου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης καθώς και Κύπριος ΑΚ.ΑΜ Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Χατζηκωστής

 

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ενώ παρέστησαν οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ και Ανδρέας Γιόσρι.

 

Τα Ελληνικά μας σχολεία στο Κάιρο εκπροσώπησαν οι Διευθυντές τους κ. Λάγιος Βασίλης από την Αχιλλοπούλειο και ο κ. Γιώργος Κοκορέλης από την Αμπέτειο , η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, η Οικονομική Διευθύντρια του ΕΠΚΚ κα Κωνσταντίνα Γεδεών  και πλήθος εκπαιδευτικών και από τις δύο Σχολές. Παρέστη επίσης και ο ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης

 

https://ekkairo.org/2023/03/25/25th_martiou_cairo_enok/

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *