Νηστίσιμο Σαραγλί: Συνταγή της Εβδομάδας
Αναστασία Καδρέβη
Υλικά
1 κιλό φύλλο κρούστας
3 φλυτζάνια τσαγιού καρυδόψυχα χοντροκομμένη
2 κουταλιές σούπας κανέλλα
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Γαρύφαλλο ολόκληρο
1 φλυτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
1 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο
Για το σιρόπι
4 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι 250 γραμ.
1 ξυλάκι κανέλλας
1 φέτα λεμόνι
1 βανίλια
Οδηγίες παρασκευής
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε την καρυδόψυχα με την κανέλλα και τη ζάχαρη.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το λάδι και το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο από τη θερμοκρασία. Φροντίζουμε να είναι ζεστό, όχι καυτό.
Αλείφουμε καλά με πινέλο ένα τετράγωνο ταψί κουζίνας.
Ραντίζουμε 3 φύλλα με το μίγμα που έχουμε κάνει (λάδι – βούτυρο), και σκορπίζουμε καρυδόψυχα να πάει παντού. Τυλίγουμε σε ρολό, όχι πολύ σφιχτά, και τοποθετούμε στο ταψί μας.
Βάζουμε άλλα 3 φύλλα κρούστας, ραντίζουμε με βούτυρο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας και να γεμίσει το ταψί μας.
Χαράζουμε (δεν κόβουμε) με μυτερό μαχαίρι σε σημεία που θα κόψουμε τις μερίδες μας, καρφώνουμε από ένα κομμάτι γαρύφαλλο σε ορισμένα σημεία και ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180ο C για 30 έως 35 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι με προσοχή, ώστε να πάει παντού.
Το γλυκό ζεστό, το σιρόπι κρύο. Κόβουμε τα κομμάτια στα σημεία που έχουμε χαράξει με το μαχαίρι για να τραβήξει καλά το σιρόπι μας.
Μικρά Μυστικά
Προαιρετικά μπορούμε αντί για καρύδια να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα ή φυστίκι Αιγίνης.
Χαράζουμε τα κομμάτια με το μαχαίρι, επειδή όταν ψήνεται το φύλλο ξεραίνεται και σπάει μετά στο κόψιμο
https://sentoukitisgiagias.club/