Άντυ Ελ Άραμπι: Οι οπτασίες του θρόνου της Άλμπα
Συγγνώμη Σαίξπηρ, αλλά δεν μας είπες την αλήθεια..
Η περίληψη του μυθιστορήματος :
Τα γεγονότα διαδραματίζονται στα πλαίσια μιας ρομαντικής ιστορίας που εκτυλίσσεται κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. και επισκιάζεται από αιματοχυσίες και διαμάχες γύρω από τον θρόνο της βασιλείας της Αρχαίας Άλμπα (σημερινής Σκωτίας).
Τα φαντάσματα του Βασιλιά Μάκβεθ και της λαίδη Μάκβεθ -πρωταγωνιστές του διάσημου θεατρικού έργου του Σαίξπηρ- διηγούνται τα γεγονότα, βασιζόμενοι σε ιστορικά ντοκουμέντα και πρωτότυπα έγγραφα που εξιστορούν την αλήθεια από ιστορικής άποψης, μέσα από ένα ερευνητικό ταξίδι που διήρκησε μια δεκαετία σοβαρής μελέτης και εντριφής, η οποία τελικά αναιρεί τις απόψεις του Σαίξπηρ.
Τα γεγονότα ξεκινούν από την γέννηση του Μάκβεθ και της Τζέρουιντ (λαίδης Μάκμπεθ) εξιστορώντας τα στάδια τις ζωής τους και τις προσπάθειές τους να μην εμπλακούν ή να κρατήσουν τις αποστάσεις τους- όσο ήταν δυνατό- από την διαμάχη που υπήρχε ανάμεσα στις οικογένειες τους γύρω από τον θρόνο και άλλοτε να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ίντριγκες με το λιγότερο δυνατό κόστος, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα το δικαίωμά τους στην κτήση του θρόνου, ένα δικαίωμα που επιθυμούν πάραυτα να ανακτήσουν. Το γεγονός αυτό τους φέρνει αναγκαστικά αντιμέτωπους με μια σειρά από ίντριγκες, πλεκτάνες και συνομωσίες δίχως τελειωμό, προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους αυτό και να παραμείνουν εν ζωή για να ανέλθουν στον θρόνο των Άλμπα και να αναδειχθεί η Τζερουιντ ως η πρώτη επίσημη βασίλισσα του Βασιλείου των Άλμπα.
Έτσι, το βασίλειο των Άλμπα την εποχή της βασιλείας τους μεταμορφώνεται σε ένα από τα ισχυρότερα βασίλεια έως της στιγμής που δολοφονείται ο Μακβεθ από τους εχθρούς του και ζει η Τζερουιντ το υπόλοιπο της ζωής της να τον θρηνεί, έως ότου του πέφτει και η ίδια αιχμάλωτη, φυλακίζεται και στην συνέχεια θανατώνεται. Η πλοκή συνεχίζει με αναφορές στο πώς οι εχθροί του ζεύγους, διαστρέβλωσαν την Ιστορία και αρνήθηκαν την προσφορά του ζεύγους προς το βασίλειο των Άλμπα και πώς εσκεμμένα αμαύρωσαν την εικόνα τους στα μάτια των λαών, στο διάβα της Ιστορίας.
Επιθυμώ να λαμβάνω την Πυραμίς News. Σύλλογος Ελλήνων Καϊρου.