¨ΠΑΕΙ¨ ΚΑΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΣΟΥΛΗ ΣΑΜΠΑΧ
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σούλη Σαμπάχ – ψευδώνυμο της Αναστασίας Χριστοδούλου που σημαίνει ¨Φως της Αυγής¨ στα αραβικά – γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1931 και σπούδασε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο. Ο πατέρας της καταγόταν από το Πολέμι της Πάφου και η μητέρα της από τη Χίο.
Το 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άρχισε να τραγουδάει στο γνωστό κοσμικό κέντρο ¨Τζάκι¨. Την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έκανε το 1955 στην ταινία ¨Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο¨ πλάι στους Αυλωνίτη, Φωτόπουλο και Καρέζη.
Από το 1959 συμμετείχε σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις, κι από το 1971 σε τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σε πάνω από 10 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως : ¨Η καφετζού¨, ¨Η βίλα των οργίων¨, ¨Ζήτω η τρέλα¨, ¨Ο παπατρέχας¨, κ.ά.
Από τα τραγούδια που ερμήνευσε, σημειώνουμε τα του Χατζιδάκι : ¨Ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει¨, ¨Τα νιάτα τ΄ αφιλότιμα¨ και ¨Φιρί φιρί το πας¨.
Σύζυγος του, επίσης ηθοποιού, Δημήτρη Νικολαΐδη, ταξίδεψε στην Αιωνία Αυγή στις 2/5/2023.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε δηλώσει μεταξύ άλλων για την Αιγυπτιώτισσα καλλιτέχνη : ¨Από την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1955, ως τσιγγάνα στο ¨Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο¨ του Αλέκου Σακελλάριου, η Σούλη Σαμπάχ, με την έντονη προσωπικότητα και την ξεχωριστή φωνή της, έκλεψε την παράσταση από τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Για πολλές δεκαετίες ακόμη, μοιράστηκε με το κοινό το ταλέντο και το πηγαίο της χαμόγελο, στο μουσικό θέατρο, στην κωμωδία, στην τηλεόραση, πολύ συχνά μαζί με τον σύντροφο της ζωής της Δημήτρη Νικολαΐδη, με τον οποίο υπήρξαν ένα από τα αγαπημένα καλλιτεχνικά ζευγάρια του ελληνικού θεάματος. Ευγενής και χαρισματική, ήταν από τα πρόσωπα που συνδημιούργησαν την ιστορία της ελληνικής κωμωδίας, η οποία εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε θεατές όλων των ηλικιών¨.
Τέλος, αρκετές δεκαετίες πίσω διαβάζουμε στις αιγυπτιώτικες εφημερίδες : ¨Πασίγνωστη και δημοφιλέστατη σήμερα βεντέτα της σκηνής και της πίστας η Σούλη Σαμπάχ, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για το καλλιτεχνικό μας στερέωμα. Οι επιτυχίες της στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο και στους δίσκους είναι πολλές και μεγάλες¨ (Ταχυδρόμος, 5/5/63). Και ο Μανώλης Γιαλουράκης γράφει στον Ταχυδρόμο στις 16/11/58 : ¨Ξεκίνησε από την Αλεξάνδρεια, Σούλα Χριστοδούλου τότε, κι έφτασε στην Αθήνα για να γίνει μια απ΄ τις γνωστότερες καλλιτέχνιδες του ελαφρού τραγουδιού, Σούλη Σαμπάχ τώρα. Όμως κι εδώ δεν ήταν άγνωστη στους καλλιτεχνικούς τίτλους, είχε μάλιστα αρκετές επιτυχίες στο ερασιτεχνικό θέατρο. Μπορούμε ακόμη να αποκαλύψουμε πως έγραφε και ποιήματα μ΄ επιτυχία […]¨.
Ανάπαυση να έχει η ψυχούλα της. Αιωνια της η μνήμη.