Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ¨ΣΑΝΤΡΑΠΕ¨ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Ο Λουκάς Σαντραπές γεννήθηκε στο Καστελόριζο το 1852. Σε ηλικία 15 ετών πήγε στην Αίγυπτο, όπου εργαζόμενος με ιδιαίτερη ευφυΐα και επιχειρηματικό πνεύμα απέκτησε σύντομα μεγάλη περιουσία. Ένα από τα όνειρα του που πραγματοποίησε ήταν η ίδρυση της Σαντραπείας Αστικής Σχολής στο Καστελόριζο, για την οποία έδωσε 50.000 χρυσά φράγκα. Με δαπάνη της συζύγου του Αναστασίας Σαντραπέ κτίστηκε και ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του νησιού. Η αγαθοεργία του ζεύγους επεκτάθηκε και σε ευαγή ιδρύματα της Ρόδου και γενικά των Δωδεκανήσων. Ο Σαντραπές πέθανε το 1912 και σήμερα πλάι στον Άγιο Γεώργιο βρίσκεται το μνήμα του με τα οστά του ιδίου και της συζύγου του.
Λόγω του θανάτου του Σαντραπέ και του ξεσπάσματος του Α΄ π.π. ο Ναός του Αγίου Γεωργίου παρέμεινε ημιτελής, ενώ προσπάθειες αποκαταστάσεως του τη δεκαετία του ΄80 δεν ολοκληρώθηκαν, με κίνδυνο λόγω των εκτεταμένων φθορών της κατάρρευσης του. Χάρη όμως στο προσωπικό ενδιαφέρον του εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου και της συζύγου του Μαρίνας, η εκκλησία και ο περιβάλλων χώρος αποκαταστάθηκαν οριστικά και στις 29/4/2023 έλαβαν χώρα τα εγκαίνια του ανακαινισμένου πλέον Αγίου Γεωργίου ¨Σαντραπέ¨ στο Καστελόριζο από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο.
Ας σημειωθεί πως ο καλλιμάρμαρος αυτός ναός, που βρίσκεται στη θέση ¨Χωράφια¨, αποτελεί ιδιαίτερο είδος εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στον ελλαδικό χώρο και σήμα κατατεθέν του νησιού. Ως αρχιτεκτονικό πρότυπο του είχε το Ναό της Αγίας Ειρήνης Αιόλου των Αθηνών και ως προς τον τύπο του είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής υποστηριζόμενος από κίονες που στέφονται από κορινθιακά κιονόκρανα. Ιδιαίτερης δε μαρμαρογλυπτικής είναι το τέμπλο, ο άμβωνας και ο δεσποτικός θρόνος. Για όλους αυτούς του λόγους το Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 τον κήρυξε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.