ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ¨ΑΛΑΚΕΦΑΚ¨ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ¨PAESANO¨
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Όλα ξεκίνησαν στην Αλεξάνδρεια στις 23-5/4/1918, όταν και διαβάζουμε πως τελέστηκαν ¨τα εγκαίνια του νέου ζαχαροπλαστείου ¨Αλακέφακ¨ του ρέκτου Νικολάου Χατζηκώστα, κείμενον ακριβώς κάτωθεν του Καζίνου Μπελβύ. Το κατάστημα θα έχει πλούσια συλλογήν σάντουϊτς, καθαριότης, περιποίησις, τιμαί λογικώταται¨. Ας σημειωθεί πως ο Νικόλαος Χατζηκώστας, με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, διατηρούσαν στην αγορά Ρατίο Πασσά ειδικό πρατήριο ελαιολόδων, σάπωνος, κτλ. αρχικά με συνέταιρο τον Μιλτιάδη Κωνσταντουλάκη και από το Φεβρουάριο του 1922 μόνοι τους. Ας σημειωθεί πως το 1922 είναι και η χρονιά που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή του ¨Λούνα Παρκ¨ από το θίασο Αλ. Γονίδη η σατυρική αλεξανδρινή επιθεώρηση του Αλεξανδρινού δικηγόρου Λουδοβίκου Σμιτ ¨Αλακέφακ¨.
Στις 23/4/1932 στην αλεξανδρινή συνοικία και οδό Αταρίν 32 εγκαινιάστηκε το νέο ζαχαροπλαστείο ¨Αλακέφακ¨ των επιχειρηματιών Νικόλαου Χατζηκώστα και Β. Τσίρου, ιδιοκτητών παραπλεύρως και του μεγάλου Αθηναϊκού Αρτοποιείου, όπου πρώτα εισήχθησαν στην Αλεξάνδρεια τα ηλεκτροκίνητα ζυμωτήρια άρτου, ο οποίος στη γεύση θύμιζε πολύ τα μπισκότα. Το ζαχαροπλαστείο, μεταξύ άλλων, διέθετε πολίτικα τσουρέκια, τσουρεκάκια σμυρναίικα, διάφορα κουλουράκια, σοκολατένια αυγά, κ.ά.
Στις 10/12/1932 έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ζαχαροπλαστείου και μπαρ ¨Αλακέφακ¨ του Νικολάου Χατζηκώστα στο Ράμλι στη γωνία της πλατείας Ισμαήλ Α΄ και υπό του κινηματογράφου Μπελβύ. Το ¨Μικρό Αλακέφακ¨, όπως καταγράφεται, πληρούσε μια πραγματική ανάγκη της πόλης του Αλέξανδρου.
Με τον καιρό, τα ηνία του ¨Αλακέφακ¨ πήρε ο γιος του Νικόλαου, Βασίλης και το ζαχαροπλαστείο από το 1951 ξανάνοιξε το μπαρ του με εκλεκτούς μεζέδες, ενώ μετά τον επαναπατρισμό της οικογένειας το 1956, πέρασε σε άλλα χέρια φέρνοντας και συγκροτήματα, όπως το ελληνικό ¨Blue Jets¨ το 1965.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 1973 στην αθηναϊκή Καλλιθέα πλέον, ένα νέο ¨Αλακέφακ¨ έκανε χρυσές δουλειές ως ζαχαροπλαστείο με σπεσιαλιτέ την αρίσα και φουλάδικο…, ενώ στα 2010 είχε ανοίξει από Αιγυπτιώτες και ένα ¨Αλακέφακ¨ στην πλατεία του Χαλανδρίου.
Επίσης, στα 1933 λειτουργούσε στη Φαγκάλα του Καΐρου το ζαχαροπλαστείο ¨Αλακέφακ¨ των αδελφών Κρητικού.
Ο Βασίλειος Χατζηκώστας είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια το 1920. Σπούδασε στα Κοινοτικά Εκπαιδευτήρια και το Αβερώφειο Γυμνάσιο. Κατόπιν πηγαίνει στην Ιταλία να σπουδάσει γεωπονικά, αλλά ξεσπά ο Β΄ π.π.. Φεύγει για την Ελλάδα, εντάσσεται στο αντάρτικο στην Κρήτη και το 1941 επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια κατατασσόμενος στο Πολεμικό Ναυτικό. Με την αποστρατεία του το 1945 αναλαμβάνει τις κτηματικές και εμπορικές επιχειρήσεις του πατέρα του Νικολάου, καθώς και το ¨Αλακέφακ¨. Διετέλεσε Σύμβουλος της Κρητικής Αδελφότητας (1947) και της Ενώσεως Αίματος, της οποίας ήταν από τους ιδρυτές. Το 1950 βγήκε πρώτος στη σφαιροβολία κατά του Πανελληνίους στην Αίγυπτο αθλητικούς αγώνες. Ήταν μέλος της Τεκτονικής Στοάς ¨Παρελθόν¨, στην οποία διετέλεσε Σεβάσμιος την περίοδο 1953-54.
Ο εκκεντρικός Νίκος Χατζηκώστας, περισσότερο γνωστός ως ¨Paesano¨, ¨Ζντουπ¨ και ¨Κροκοδειλάκιας¨ γεννήθηκε το 1946 στην Αλεξάνδρεια, γιος του Βασίλη Χατζηκώστα, ιδιοκτήτης εστιατορίων, και της Έλλης Βακάκη. Ήταν μάλιστα πρώτος ξάδερφος του ¨Mr Jumbo¨ Απόστολου Βακάκη και μακρινός ξάδελφος του Ντέμη Ρούσσου, με τον οποίο ήταν και συμμαθητές σε σχολείο της Αιγύπτου.
Η οικογένεια ζούσε στην Αλεξάνδρεια, σε μια τετραώροφη έπαυλη με δεκαμελές υπηρετικό προσωπικό και έναν κήπο ¨ζούγκλα¨, γεμάτο μαϊμούδες, κροκοδειλάκια, αλεπούδες και κατσίκια, με τον μικρό Νίκο να μιμείται τον ηθοποιό Τζόνι Βαϊσμίλερ, τον τότε τηλεοπτικό ¨Ταρζάν¨. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο υποχρέωσαν την οικογένεια το 1956 να μετακομίσει στην Ελλάδα.
Εγκαταστάθηκαν σε ένα διαμέρισμα στην Αγίου Μελετίου 41 και γρήγορα ο πατέρας του άνοιξε στην Κυψέλη το πρώτο ρεστοράν με μακαρονάδες, τη ¨Spaggeteria¨, επί της Φωκίωνος Νέγρη. Οι γονείς του χώρισαν λίγο καιρό αργότερα και ο Βασίλης Χατζηκώστας παντρεύτηκε ξανά με μια Ελληνοαμερικανίδα, ενώ η μητέρα του είχε μετακομίσει στη Νιγηρία όπου συζούσε με έναν Άγγλο στρατιωτικό. Όταν εκείνος πέθανε, η Έλλη Βακάκη επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε ζευγάρι με τον Νίκο Μομφεράτο, ξάδελφο του εκδότη της ¨Απογευματινής¨, μένοντας μαζί του ως το θάνατο του.
Όσο για τον αδελφό του, τον Αποστόλη, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ, πήγε στην Ινδία, στο Κατμαντού και το Νεπάλ και το 1978 έγινε γκουρού, ζώντας σήμερα σ΄ ένα ινδικό μοναστήρι στην Παιανία Αττικής αλλάζοντας το όνομά του σε Σουάμι Απαροξανάντα Σαρασουάτι.
Ο Νίκος Χατζηκώστας, αφού εργάστηκε από νεκροθάφτης ως υπάλληλος καθαριότητας στη λαχαναγορά και βοηθός σε καθαριστήριο, λόγω της γνώσης της αραβικής έγινε μεταφραστής της οικογένειας του βασιλιά Ίμπν Σαούντ, που έμενε στο Καβούρι. Συνόδευε τους πρίγκιπες στις εξόδους τους, αλλά και στα prive sex πάρτι τους σε μεγάλο ξενοδοχείο των Αθηνών. Έτσι κατάφερε να ανοίξει τα σαλόνια της καλής κοινωνίας και να γνωρίσει μυθικά ονόματα. Το 1977 ο Νίκος Χατζηκώστας άνοιξε το περίφημο έθνικ ρεστοράν ¨Paesano¨ στην Κυψέλη – όπως λεγόταν το μαγαζί όπου δούλευε στο Μόντρεαλ στα ΄70 και ανήκε σε έναν πρώην Αιγύπτιο υπηρέτη της οικογένειας του – στη θέση της ¨Spaggeteria¨ του πατέρα του. Σέρβιρε διεθνή κουζίνα, μακαρονάδες και εντυπωσιακές πίτσες. Στη ουσία το Paesano δεν ήταν μόνο ένα εστιατόριο που έγινε σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή νύχτα, αλλά και ένα after μαγαζί με εκλεκτή καλλιτεχνική και επιχειρηματική πελατεία. Το 1997 πούλησε το ιστορικό μαγαζί του, αφού ο πεζόδρομος είχε γεμίσει με καφετέριες και fast food, μετακομίζοντας με την Αγγλίδα σύζυγό του Αντουανέτ Εντεάν – με την οποία απέκτησε τρεις γιους – στις Αρχάνες στην Κρήτη, όπου και πέθανε τον Ιούλιο του 2022.
Πηγές : ¨Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 24-6/4/1918, 21-3/2/1922, 8-21/7/1922, 15-28/7/1922, 10-23/7/192230-12/8/1922, 25/4/1932, 30/4/1932, 10/12/1932, 12/12/1932, 14/3/1934, 24/5/1951, 27/5/1965, 3/7/1973 – ¨Espresso¨, Αθήνα 2/5/2015, 15/7/2022