Εγκαίνια αίθουσας με κυπριακές αρχαιότητες στο Neues Museum, στο Βερολίνο
Η Υφυπουργός Πολιτισμού παρευρέθηκε στα εγκαίνια αίθουσας με κυπριακές αρχαιότητες στο Neues Museum, στο Βερολίνο
Σε εκδήλωση για τα εκ νέου εγκαίνια της αίθουσας με τις κυπριακές αρχαιότητες στο Neues Museum, στο Βερολίνο, παρευρέθηκε στις 17-6-24, η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Βασιλική Κασσιανίδου μαζί με την Υφυπουργό Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Γερμανίας κα Claudia Roth. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της 20ής επετείου από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), υπό τη διοργάνωση της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο Neues Museum την τρέχουσα εβδομάδα με τίτλο «Εβδομάδα Κύπρου» (17–23/6/2024).
Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι η «Αίθουσα της Κύπρου» θα δώσει την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου να γνωρίσουν την κυπριακή αρχαιολογία και τον αρχαίο πολιτισμό και να μάθουν περισσότερα για το νησί μας και τη χιλιετή ιστορία του. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος ή πιο κατάλληλος τόπος, για να γιορτάσουμε 20 χρόνια ένταξης στην ΕΕ, καθώς και τις βαθιά ριζωμένες, μακροχρόνιες πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας», υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος και φιλοδοξία μας είναι να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο τους πολιτιστικούς μας δεσμούς.
Μεταξύ άλλων, η δρ Κασσιανίδου αναφέρθηκε και στη θλιβερή επέτειο των 50χρόνων από την παράνομη τουρκική στρατιωτική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974, και τη βίαιη διαίρεση της Κύπρου σε δύο μέρη, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι του Βερολίνου μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τι σημαίνει να ζει κανείς σε μια διαιρεμένη πόλη, όπως η Λευκωσία, η οποία σήμερα αποτελεί την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Επεσήμανε δε ότι η Γερμανία ανέκαθεν υποστήριζε τις προσπάθειες για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και τις αξίες και αρχές της ΕΕ.
Υπογραμμίζοντας τις άριστες σχέσεις όσον αφορά τη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης λεηλατημένων αρχαιοτήτων από την Κύπρο, εξέφρασε την ευχαρίστησή της για τη στήριξη των γερμανικών αρχών ως προς τη διευκόλυνση των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τα οποία εξήχθησαν παράνομα από το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, συνεπεία της τουρκικής εισβολής στο νησί.
Αναφερόμενη στις πολιτιστικές σχέσεις Κύπρου-Γερμανίας από το 1960, η δρ Κασσιανίδου πρόσθεσε ότι αναπτύσσεται ήδη μια νέα, ενδιαφέρουσα προοπτική για τη συνεργασία κυπριακών και γερμανικών παραγωγών, ενώ παράλληλα το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στο European Film Market, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης η Υφυπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Γερμανίας, ο Διευθυντής του Μουσείου Προϊστορίας και Πρώιμης Ιστορίας δρ Matthias Wemhoff, ο Διευθυντής της Συλλογής Αρχαιοτήτων δρ Andreas Scholl, ο Επιμελητής της Κυπριακής Συλλογής κ. Anton Gass, o Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Humboldt δρ Stephan G. Schmid και η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο κα Μαρία Παπακυριακού.
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από την πολυβραβευμένη χορωδία ΉXOS του Βερολίνου με κυπριακά και ελληνικά τραγούδια υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Στέλιου Χατζηκτώρη, και ολοκληρώθηκε με μουσική συνοδεία από την κα Eleni Era.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Υφυπουργού Πολιτισμού στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε επίσης διμερής συνάντηση με τη Γερμανίδα Υφυπουργό Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κα Claudia Roth, κατά την οποία συζητήθηκαν οι ισχυρές πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας σε όλους τους τομείς των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και τρόποι περαιτέρω ανάπτυξής τους. Παράλληλα, έγινε αναφορά στην άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των γερμανικών αρχαιολογικών αποστολών στην Κύπρο με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην πρόσφατη συμμετοχή της Κύπρου στην περίφημη Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης μετά από πολλά χρόνια απουσίας.
Επιπρόσθετα, έγινε συζήτηση αναφορικά με την ανάπτυξη περαιτέρω τρόπων συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της πολιτιστικής βιομηχανίας σε όλα τα κράτη μέλη. Η δρ Κασσιανίδου υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης λεηλατημένων αρχαιοτήτων από την Κύπρο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας μας προς τις αρμόδιες γερμανικές αρχές για την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των κυπριακών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τα οποία αποτέλεσαν προϊόν παράνομης εξαγωγής από το κατεχόμενο τμήμα του νησιού.