Η αναγέννηση του Ελληνικού σχολείου ξεκίνησε από το πρώτο σκαλοπάτι… το Νηπιαγωγείο
Βασίλης Α. Πουλαρίκας
Από τις αρχές του καλοκαιριού που πέρασε παρακολουθήσαμε όλοι με μεγάλη χαρά και υψηλές προσδοκίες την πορεία αναγέννησης του Ελληνικού μας Σχολείου στο Κάιρο. Με το που σβήσανε τα φώτα από τις σχολικές γιορτές, και ξεκίνησαν οι διακοπές για μικρούς και μεγάλους, στήθηκαν με γοργούς ρυθμούς, από την «επόμενη ημέρα» οι σκαλωσιές που μέσα σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα αναμόρφωσαν το Σπετσεροπούλειο Μέγαρο.
Την μεγάλης έκτασης αυτή ανακαίνιση την περιγράψαμε και σε προγενέστερά μας ρεπορτάζ δίνοντας τον τόνο της δυναμικής πορείας που έχει χαράξει πλέον η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου.
Όπως χαρακτηριστικά λέει και ο σοφός λαός μας: «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και αυτή η «καλή μέρα» ήταν στον Αγιασμό για την νέα σχολική χρονιά, όταν διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, ότι τα σχέδια και το όραμα της Ελληνικής Κοινότητας για την ελληνόφωνη εκπαίδευση έχουν βρει πλέον κατάλληλους και άξιους θεσμικούς συμμάχους για να πάρουν επιτέλους σάρκα και οστά και αύτο σε μια εποχή που όπως έχει επανειλημμένα τονίσει και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής «Οι καιροί ου μενετοί».
Το παρόν άρθρο επιδιώκει να ρίξει λίγο παραπάνω φως σε αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού εκτός από το Νηπιαγωγείο.
Στα πρώτα χρόνια του Νηπιαγωγείου, για όλους εμάς που τα βλέπουμε από έξω, όλα φαντάζουν ελπιδοφόρα, πολύχρωμα, γελαστά και κάπως εύκολα. Σε αυτά τα ευαίσθητα πρώτα χρόνια μπαίνουν οι απαραίτητες βάσεις για την ψυχοσωματική και διανοητική εκπαίδευση των παιδιών μας. Εκεί μαζί με το Δημοτικό καθορίζονται σχεδόν όλα όσα μας χαρακτηρίζουν και σε μεγάλο βαθμό μας κατατρέχουν στην μετέπειτα ενήλικη ζωή μας.
Θελήσαμε να δούμε από κοντά όλες τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο Νηπιαγωγείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Η Υπεύθυνη του χώρου κα Μαρίνα Μέχερ μας καλοδέχτηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου και μας ξενάγησε στον συναρπαστικό αυτό πολύχρωμο κόσμο που θα γοητεύει καθημερινά τους οκτώ μικρούς μπόμπιρες και θα συγκινεί πραγματικά όλους εμάς τους μεγάλους.
Είδαμε την ολοκαίνουρια νέα και φωτεινή αίθουσα που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετηθούν οι επιπρόσθετες εκπαιδευτικές ανάγκες του Νηπιαγωγείου, και εκπλαγήκαμε θετικά με την συνολική αλλαγή στην διακόσμηση και στις δύο παλαιότερες αίθουσες.
Η κα Μέχερ απόφοιτος και η ίδια της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής, ξεκίνησε το σχολείο από τον ίδιο αυτό χώρο και όπως μας είπε χαριτολογώντας «δεν είχε καμία σχέση με αυτό που βλέπω εγώ ως δασκάλα σήμερα».
Την ρωτήσαμε για το νέο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και μας το παρουσίασε με ζωηρό ενθουσιασμό «Ξεκινάμε την φετινή χρονιά με μια νέα τάξη για προνήπια και μια για νήπια. Μεγάλες προσδοκίες για φέτος (γέλια), αφού έχουμε εμπλουτίσει την εκπαίδευση των παιδιών μας με νέα στοιχεία που πιστεύουμε σίγουρα ότι θα τους ωφελήσουν σε όλη την πορεία τους στο σχολείο, αλλά και μετά από αυτό. Μέσα από το παιχνίδι, την ζωγραφική, τις χειροτεχνίες και πόσα άλλα, μαθαίνουμε στα παιδιά, τον κόσμο γύρω τους, τα σχήματα, τα χρώματα και τα αρώματα από όλα αυτά που τους περιβάλλουν, που πιστέψτε με θα παίρνουν μορφή και υπόσταση μπροστά στα μάτια τους κάθε μέρα. Θα τους διδάξουμε όμως σε αυτή την πολύ τρυφερή ηλικία και όλες τις ηθικές αξίες που χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Να σέβονται δηλαδή το διαφορετικό και να αγαπάνε τον διπλανό τους, να συνεργάζονται αποτελεσματικά με όλους και να αποδέχονται τον εαυτό τους χωρίς να συγκρίνονται με κανέναν. Ξεκινήσαμε επίσης από αυτήν την χρονιά και αυτό πιστεύω είναι πολύ πρωτοποριακό στοιχείο για το Νηπιαγωγείο μας, την συστηματική διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, την ευθύνη της οποίας έχει η εκπαιδευτικός κα Αθανασία Δημοπούλου. Επίσης τα παιδιά θα διδάσκονται την Αραβική γλώσσα με την κα Μάριαμ Αρμενιούζ και την Αγγλική με εμένα. Δύο ώρες κάθε μέρα θα αφιερώνουμε σε κάθε γλώσσα και πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει όλα τα παιδάκια να αποκτήσουν στέρεες βάσεις που θα τους είναι πολύτιμες στην μετέπειτα πορεία τους. Και φυσικά να αναφέρω και την κα Όλγα Καλατζή, έμπειρη στο χώρο του Νηπιαγωγείου και πολύτιμη βοηθό όλων μας για όλες τις δράσεις που κάνουμε με τα παιδιά.».
Στο Νηπιαγωγείο συναντήσαμε επίσης και την κα Μάριαμ Γιακούμπ, την «ψυχή» της όλης αυτής αναγέννησης, που είδαμε με τα μάτια μας. Την εκπαιδευτικό, που ως κύρια υπεύθυνη του Νηπιαγωγείου αφουγκράστηκε το όραμα, αλλά και τις ανάγκες της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου θέτοντας τις στέρεες πλέον βάσεις αυτής της νέας αρχής.
Επόπτευσε και οργάνωσε την φυσική ανακαίνιση του χώρου, και εκπόνησε το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν τα παιδιά όλη την σχολική χρονιά. «Ήταν μια δύσκολη και κοπιώδης περίοδος φέτος το καλοκαίρι για όλους μας. Η συνολική όμως αναμόρφωση του Νηπιαγωγείου ήταν επιβεβλημένη και πραγματικά αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη και περήφανη για το τελικό αποτέλεσμα που παρουσιάσαμε στους γονείς των παιδιών μας, οι οποίοι πραγματικά κατενθουσιάστηκαν με την νέα μορφή του Νηπιαγωγείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.»
Ζήσαμε από κοντά φωτογραφίζοντας την παιδική αυτή ενέργεια και για δύο ώρες μαγευτήκαμε στην κυριολεξία από ότι συνέβαινε γύρω μας. Πάνω από όλα όμως σιγουρευτήκαμε και σας μεταφέρουμε την είδηση, ότι η αναγέννηση της ελληνόφωνης παιδείας στην Αίγυπτο ξεκίνησε, με αποφασιστικότητα και όραμα, από το πρώτο της σκαλοπάτι…το Νηπιαγωγείο