Πολιτισμός

¨Αραβικά Χικαγιάτ και άλλα διηγήματα¨

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ 40ο ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ

Από τις εκδόσεις ¨Τάδε Έφη¨ κυκλοφόρησε το 40ο βιβλίο του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών ιστορικού του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού Νίκου Νικηταρίδη υπό το τίτλο ¨Αραβικά Χικαγιάτ και άλλα διηγήματα¨, ένα βιβλίο αφηγημάτων εμπνευσμένο κυρίως από τον Αραβικό Κόσμο, μιας μαγικής περιοχής που μόνο στη σκέψη της μπορεί να ταξιδέψει τον οδοιπόρο του χρόνου.

Εξάλλου, τα ταξίδια δεν χρειάζονται μεταφορικά μέσα, βαλίτσες και φωτογραφικές μηχανές, δεν απαιτούν πολυτελή ξενοδοχεία ή μια σκηνή στη μέση του πουθενά, δεν ζητούν καν να είσαι ξύπνιος… Τα ταξίδια στο χρόνο μπορούν να γίνουν με το νου, με το όνειρο, με τη φαντασία, τα ταξίδια στο χρόνο μπορούν να γίνουν με οδηγό ένα βιβλίο… Εξάλλου, ιδίως παλαιότερα, οι Αιγύπτιοι και οι Άραβες εν γένει, είτε δίπλα σε μια φωτιά στην έρημο, είτε σ΄ ένα παραδοσιακό καφενείο, συνήθιζαν να ξεδιπλώνουν τα χικαγιάτ τους, τα αφηγήματα δηλαδή για παλαιότερες καταστάσεις σε άλλες εποχές.

Ένα τέτοιο βιβλίο – σύντροφος φιλοδοξεί να γίνει και τούτο, μέσα από δώδεκα διηγήματα και ένα ποίημα, και να μετατρέψει τον αναγνώστη σε ταξιδιώτη που βαδίζοντας σε λέξινα ονειρικά μονοπάτια να οδηγηθεί πίσω στο χρόνο, σε τόπους της Β. Αφρικής της Μ. Ανατολής, μα και της Ελλάδας.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *