ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Άδωνις Γεωργιάδης στο Κάιρο: «Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν Άξιοι και διατηρούν το Νοσοκομείο και το Γηροκομείο σε άριστη κατάσταση»

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, το Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, είχε την τιμητική του μέρα και πραγματικά το άξιζε. Ο Υπουργός Υγείας της Πατρίδας μας κ. Άδωνις Γεωργιάδης συνοδευόμενος από τον Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου επισκέφτηκε στη μία το μεσημέρι το Νοσοκομείο μας και εμφανώς εντυπωσιασμένος δήλωσε λίγη ώρα μετά το τέλος της επίσκεψης του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «οι Άξιοι αυτοί άνθρωποι, διατηρούν το Νοσοκομείο και το Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου σε άριστη κατάσταση.»

Στην εμβληματική μαρμάρινη σκάλα του ιστορικού αυτού τοπόσημου του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού τον περίμενε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής ο οποίος και τον συνέστησε στα μέλη της Διαχειριστικής Επίτροπής της Ελληνικής Κοινότητας: την Αντιπρόεδρο κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, τον Αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν, την Γενική Γραμματέα κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, τους Κοινοτικούς Επιτρόπους κ.κ. Ανδρέα Ρούσσο και Λεωνίδα Φοντριέ, και φυσικά τον Ταμία της Ε.Κ.Κ. και Προϊστάμενο της Εφορείας του Νοσοκομείου κ. Αντώνη Ιορδανίδη, καθώς και τον Διευθυντή κ. Σαμουήλ Λουίς.

Το ταξίδι στο χθες και το σήμερα της ακμάζουσας Ελληνικής Παροικίας του Καΐρου ξεκίνησε με τον Υπουργό να αφήνεται στην φιλόξενη αυτή δίνη του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, να χαιρετάει με εγκαρδιότητα και να δείχνει ότι πραγματικά θέλει να γνωρίσει όσο περισσότερο γίνεται το διαμάντι αυτό της Ελληνικής Διασποράς. Όταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χρήστος Καβαλής, τον ρώτησε για την ώρα που έχει στην διάθεσή του, ο Υπουργός του απάντησε, χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι έχει όση ώρα χρειαστεί, αρκεί να το δει όλο.

Στο πλευρό του κ. Γεωργιάδη, η σύζυγός του, διακεκριμένη καλλίτεχνις, κα Ευγενία Μανωλίδου, αλλά και ο μικρός γιός τους Αλκαίος. Ο Υπουργός επισκέφτηκε και συνομίλησε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου, αλλά και με ασθενείς που αναρρώνουν στα δωμάτιά τους. Τα Εξωτερικά Ιατρεία, η Οδοντιατρική Κλινική, τα Χειρουργεία, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η αίθουσα του Αξονικού Τομογράφου, τα δωμάτια των ασθενών στο κυρίως κτήριο, αλλά και ο χώρος με τα νεογνά στην θερμοκοιτίδα εντυπωσίασαν στην κυριολεξία τον Υπουργό Υγείας της Πατρίδας μας που δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει προς όλους, την περηφάνια που αισθανόταν ως Έλληνας με αυτό που έβλεπε και να συγχαίρει τους πάντες για την αφοσίωση τους στον υψηλό αυτό Κοινοτικό σκοπό.

Ήταν μια επίσκεψη που ήθελε να την πραγματοποιήσει, όπως είχε εκμυστηρευτεί στον κ. Καβαλή κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, και σήμερα ήταν αυτή η μέρα.

Ο κ. Γεωργιάδης επισκέφτηκε επίσης και τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται στον κήπο του Νοσοκομείου, άναψε το κερί της προσωπικής του προσευχής και θαύμασε το περίτεχνο τέμπλο και την συνολική Αγιογράφηση του Ναού.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του, το πρόσφατα ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας με την Διευθύντρια κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου και την Υποδιευθύντρια  κα Μάχα ελ Ουακίλ  να υποδέχονται τον κ. Γεωργιάδη και να τον συστήνουν στις  Ελληνίδες κυρίες, οι οποίες διαμένουν στην φιλόξενη αυτή δομή της Παροικίας μας.

Μετά την πολύωρη και ενδιαφέρουσα ξενάγηση ο κ. Γεωργιάδης, αλλά και όλοι οι παριστάμενοι απόλαυσαν το κέρασμα που είχε προετοιμάσει το Ελληνικό Νοσοκομείο. Ο κ. Καβαλής, με μια εμπεριστατωμένη και συνοπτική παρουσίαση,  ενημέρωσε τον Υπουργό για την πορεία, την ιστορία, αλλά και την αλματώδη προοπτική του Ελληνικού Νοσοκομείου στο Κάιρο, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Παροικίας μας, «αιμοδοτώντας» με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους το όραμα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού σε όλα τα επίπεδα, προετοιμάζοντας ευοίωνα  το έδαφος για την επόμενη ημέρα του Ελληνισμού στην Αίγυπτο.

Ο Υπουργός Υγείας άκουσε δια στόματος του κ. Καβαλή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το όραμα  της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου για την ίδρυση Νοσηλευτικής Σχολής στο Ελληνικό Νοσοκομείο. «Μια Σχολή που υπήρχε στο παρελθόν και ευελπιστούμε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Πατρίδας μας, να την ξαναφτιάξουμε και να δώσουμε στο άμεσο μέλλον την δυνατότητα στα Ελληνόπουλα να την επιλέγουν στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων εξετάσεων.»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας μίλησε τέλος με θερμά λόγια για την καθοριστική συμβολή, του Ταμία της ΕΚΚ κ. Αντώνη Ιορδανίδη, αλλά και του Διευθυντή κ. Σαμουήλ Λουίς στην νέα εποχή του Νοσοκομείου και προσέφερε, με τα μέλη Διαχειριστικής Επιτροπής στο πλευρό του, ένα αναμνηστικό ασημένιο δίσκο με χαραγμένη την ημερομηνία της επίσκεψης του Υπουργού στο Κάιρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Υγείας που επισκέπτεται το  Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ. Γεωργιάδης συγκινημένος από την φιλόξενη αυτή υποδοχή και ξενάγηση ανέφερε: «Καταλαβαίνετε καλύτερα από εμένα ότι η ιστορία κάνει κύκλους. Είναι σαν την παλίρροια. Άλλοτε ανεβαίνει και άλλοτε κατεβαίνει. Το θέμα είναι όταν θα ξαναέρθει η παλίρροια προς τα εδώ, να βρει δομές έτοιμες να υποδεχτούν τον κόσμο. Πραγματικά σας ευχαριστώ πάρα πολύ που κρατάτε την Ελληνική σημαία ψηλά και κάνετε τόσο καλή δουλειά.», ενώ συνεχάρη προσωπικά τον κ. Ιορδανίδη και τον κ. Λουίς για την εξαιρετική όπως είπε κατάσταση, και την  προοπτική του  Ελληνικού Νοσοκομείου στο Κάιρο.

Διαβάστε εδώ την ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία πέραν τον άλλων προτρέπει τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα να επωφεληθούν από τον πραγματικά δελεαστικό τιμοκατάλογο του Ελληνικού Νοσοκομείου στο Κάιρο.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *