«Ευοίωνες οι προοπτικές για την πορεία της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας», τονίζει σε άρθρο του ο Γιάννης Σφακιανάκης, στέλεχος της σαουδαραβικής επενδυτικής εταιρείας MASIC
Ευοίωνες και αρκετά ελπιδοφόρες για το μέλλον διαγράφονται οι προοπτικές, αναφορικά με την αναπτυξιακή πορεία και τον έντονο δυναμισμό που χαρακτηρίζουν την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό είναι και το κεντρικό συμπέρασμα που προκύπτει από αναλυτικό άρθρο που δημοσιεύεται στην ημερήσια αγγλόφωνη εφημερίδα “Arab News” και υπογράφεται από τον ελληνικής καταγωγής, κ. Γιάννη Σφακιανάκη, στέλεχος της Σαουδαραβικής επενδυτικής εταιρείας MASIC (Mohammed Alsubeal and Sons Investment Company) και υπεύθυνο του τομέα για την στρατηγική των επενδύσεων στην συγκεκριμένη εταιρεία.
Οι διαπιστώσεις και εκτιμήσεις του αρθρογράφου για τις μέχρι τώρα επιδόσεις αλλά και τις προοπτικές της Σαουδαραβικής Οικονομίας βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία και σύγκλιση με τις θετικές αποτιμήσεις και προβλέψεις Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών και Οίκων Αξιολόγησης των οικονομιών διαφόρων χωρών. Πολύ πρόσφατα ο Οίκος Αξιολόγησης FITCH αναβάθμισε το βαθμό της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας από ΑΑ- σε ΑΑ, υποδηλώνοντας τη σταθερή και ανοδική πορεία της οικονομίας, αλλά και ως ένδειξη της πολιτικής σταθερότητας που επικρατεί στη χώρα. Η πρόσφατη αυτή αναβάθμιση και οι θετικές επιδόσεις σε αρκετούς τομείς, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε αρκετούς στρατηγικούς τομείς τοποθετούν την Σαουδική Αραβία στην 7η θέση, εντός του G20, μετά από τις ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά, Αυστραλία, Βρεταννία και Γαλλία και μπροστά ακόμη και από τις Ιαπωνία και Κίνα.
Η Σαουδαραβική Οικονομία, παρόλη τη ρευστή και σε μερικές περιπτώσεις, όπως αυτή της Συρίας, έκρυθμη και εκτός ελέγχου κατάσταση, την οικονομική και επιχειρηματική αβεβαιότητα και αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, τη σταδιακή και αργή ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης, τα μικρά βήματα ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας και τη συνεχιζόμενη αδυναμία πολλών άλλων οικονομιών, εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια σταθερά ανοδικής πορείας και αξιοσημείωτης σταθερότητας, με συνεχή αύξηση του Α.Ε.Π. κατά 6% την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον.
Μακροοικονομικοί Δείκτες που παρουσιάζουν βελτιώσεις συνηγορούν υπέρ των θετικών απόψεων και εκτιμήσεων. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα της τάξης του 3%, το Σαουδαραβικό Ριάλι εξασφαλίζει σταθερότητα και προβλεψιμότητα στον τραπεζικό τομέα, τα συνεχή δημοσιονομικά πλεονάσματα τη τελευταία δεκαετία, τα χαμηλότερα στο κόσμο επίπεδα δημοσίου χρέους και τα ξένα επενδεδυμένα κεφάλαια αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που επιβεβαιώνουν τις θετικές μακροοικονομικές επιδόσεις της οικονομίας.
Οι οικονομικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρονται στην εγχώρια και ξένη επιχειρηματική κοινότητα και η δημιουργία περισσότερο φιλικού και ελκυστικού κλίματος για τους αλλοδαπούς επενδυτές αποτελούν τις παραμέτρους εκείνες που οδηγούν τη Σαουδική Αραβία να απορροφά το υψηλό ποσοστό 40% των άμεσων αλλοδαπών επενδύσεων στον Αραβικό Κόσμο, ενώ ο συνολική τους αξία άγγιξε τα 199 δις δολάρια περίπου.
Αλλα στοιχεία που ενισχύουν την άποψη πολλών οικονομικών αναλυτών και διεθνών οικονομικών οργανισμών για την εξελικτική πορεία της Σαουδαραβικής Οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, στα τελευταία 30 με 40 χρόνια, είναι:
Στην ετήσια αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας “Doing Business 2013” η Σαουδική Αραβία σε σύνολο 185 οικονομιών κατατάσσεται στην 22η θέση, αναφορικά με την άσκηση επιχειρηματικότητας και την διευκόλυνση επιχειρήσεων, σημαντική αναβάθμιση από το 2005 και μετά, όπου βρισκόταν πολύ πιό χαμηλά στον συγκεκριμένο πίνακα στην 67η θέση. Στην ίδια αναφορά η Σαουδική Αραβία τοποθετείται στην 3η θέση, αναφορικά με το ισχύον φορολογικό καθεστώς.
Σημαντική συνισταμένη στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και της χώρας αποτελεί η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και οι κανόνες που διέπουν την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. Συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχουν φόροι, όπως φόρος εισοδήματος, φόρος για την ακίνητη περιουσία, φόρος για τις πωλήσεις καθώς επίσης δεν υπάρχει και Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Ο εταιρικός φόρος (corporate tax) αντίστοιχα, είναι 20% ενώ επιτρέπεται ο συνολικός επαναπατρισμός των κεφαλαίων και δεν απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο για την πραγματοποίηση μιάς αλλοδαπής επένδυσης στη χώρα. Επίσης οι εταιρείες επιτρέπεται να έχουν κέρδη και μερίσματα τα οποία φορολογούνται με 5%.
Βασικός στόχος της Σαουδαραβικής Κυβέρνησης είναι η σταδιακή μετατροπή της οικονομίας και της χώρας με περισσότερο σύγχρονες δομές και υπηρεσίες και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα καλύπτουν μία ευρεία γκάμα, από τα σύγχρονα πετροχημικά και τα πλαστικά έως και τα φαρμακευτικά, ανταλλακτικά και εξαρτήματα αυτοκινήτων.
Επίσης βασικός στόχος της μακροοικονομικής πολιτικής της Σαουδαραβικής Κυβέρνησης είναι η συνεχής βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η εφαρμογή ευρύτατου προγράμματος διαφοροποίησης και απεξάρτησης της οικονομίας από τη παραγωγή και τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, στόχος που θα επιτευχθεί και με την καταπολέμηση της ανεργίας σε μία χώρα όπου το 35% του πληθυσμού της είναι κάτω των 15 ετών. Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης στηρίζεται στην αυστηρή επιλογή αλλοδαπών επενδύσεων που θα αποφέρουν χειροπιαστά και ουσιαστικά οικονομικά οφέλη για την οικονομία και τη χώρα.
Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου Σύμβουλος ΟΕΥ είναι ο κ. Θεόδωρος Ξυπολιάς