Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) και το Λιμάνι της Αλεξάνδρειας
Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας εκ μέρους της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) και του Λιμένα της Αλεξάνδρειας, παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη και του Αιγύπτιου Υπουργού Μεταφορών Χάνι Ντάχι.
Ο Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, συναντήθηκε στα γραφεία της ΑΛΚ με τον Πρόεδρο και Μέλη του ΔΣ της Αρχής παρουσία και του Κύπριου ομολόγου του Μάριου Δημητριάδη.
«Με τον Αιγύπτιο Υπουργό Μεταφορών και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει συζητήσαμε αρχικά κάποια έργα τα οποία θα μπορούσαν να προωθηθούν από κοινού με την Αρχή Λιμένων και τα οποία αφορούν μελέτες για λιμάνια της Αιγύπτου και λιμάνια της Κύπρου τα οποία θα μπορούσαν να συνδεθούν μελλοντικά» δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΑΛΚ Αλέκος Μιχαηλίδης. Όπως εξήγησε αυτές οι μελέτες θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν και από την ΕΕ δεδομένης της γειτονίας των δύο χωρών.
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε παρουσίαση των έργων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι Λεμεσού αλλά και του σχεδιασμού για ανάπτυξη του λιμανιού της Λεμεσού, όπως επίσης και σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Λάρνακας και την ενιαία ανάπτυξη που είναι υπό διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία «Ζήνων», αλλά και τα μικρότερα λιμάνια Πάφου και Λατσιού.
Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκαν επίσης από την Αρχή Λιμένων το βιομηχανικό λιμάνι του Βασιλικού, οι εγκαταστάσεις που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το λιμάνι αυτό αλλά και η θέση που έχει κρατηθεί για ενδεχόμενη εγκατάσταση σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΑΛΚ και του λιμανιού της Αλεξάνδρειας. «Πρόκειται για ένα γενικό Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο σκοπεύουμε να επεξεργαστούμε περαιτέρω και στο μέλλον να καταλήξουμε σε ένα πιο συγκεκριμένο Μνημόνιο αλλά και σε πιο συγκεκριμένα έργα πάνω στα οποία να μπορέσουμε να συνεργαστούμε» εξήγησε ο Πρόεδρος της ΑΛΚ.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την προοπτική για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως συμφωνήθηκε όπως γίνει ανασκόπηση μελετών που είχαν γίνει παλαιότερα για το θέμα της συνδεσιμότητας Κύπρου – Αιγύπτου. Πρόσθεσε επίσης πως με δεδομένο ότι παλαιότερα η εταιρεία Salamis λειτουργούσε γραμμή από το λιμάνι Λεμεσού προς την Αίγυπτο, θα εξεταστούν οι λόγοι που ανάγκασαν την εταιρεία να σταματήσει τη γραμμή όπως επίσης και οι προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιηθούν έτσι ώστε να επανέλθει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου.
«Μια συνδεσιμότητα η οποία είναι προς το συμφέρον τόσο της Κύπρου, καθώς διανοίγει τις πόρτες προς την αφρικανική ήπειρο, όσο και για τους Αιγύπτιους, καθώς γι` αυτούς η Κύπρος είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκουν μπροστά τους» όπως σημείωσε.
Σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκε το ενδεχόμενο για επενδύσεις από πλευράς Αιγύπτου στα κυπριακά λιμάνια δεδομένων και των προθέσεων για αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε αρνητικά, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι οι Αιγύπτιοι γνωρίζουν πολύ καλά τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με την ανάπτυξη του λιμανιού της Λεμεσού και κυρίως σε σχέση με την αποκρατικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων και σίγουρα στην περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον από αιγυπτιακής πλευράς, τότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να διευκολυνθούν μέσω του Υπουργείου Μεταφορών για σκοπούς επικοινωνίας και αποστολής των σχετικών εγγράφων.