Oι αραβικές νύχτες του «σεΐχη» Σαμαρά, στη Σαουδική Αραβία
«Ο μεγάλος άντρας ούτε ανησυχεί, ούτε φοβάται». Κι «ο ανώτερος άνθρωπος επιδιώκει να είναι αργός στα λόγια και γρήγορος στις πράξεις»… Δύο φράσεις από τη διδασκαλία του Κομφούκιου, όλη η ύπαρξή του. Λιγομίλητος και αποφασιστικός. Από μικρό παιδί ήξερε τι έπρεπε να κάνει για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Οπως το 2002, όταν σε ηλικία 16 ετών άφησε την Ελλάδα για την ολλανδική Χέρενφεϊν, έτσι και τώρα, ο Γιώργος Σαμαράς πήγε στη Σαουδική Αραβία με όλη του την καρδιά. Ηταν μια ιδέα που είχε επεξεργαστεί πολλές φορές στο μυαλό του. Σχεδόν είχε ωριμάσει από τις διερευνητικές προτάσεις που είχε δεχθεί κατά το παρελθόν… Δεν ενέδωσε έτσι απλά επειδή η Αλ Χιλάλ τού έκανε ασφυκτικό πρέσινγκ επί έναν μήνα, ούτε επειδή θαμπώθηκε από τα πετροδόλαρα του πρίγκιπα Αμπντουλραχμάν μπιν Μουσαΐντ.
«Ενιωθε πως ήταν η ιδανική στιγμή για να επιχειρήσει ένα τέτοιο ταξίδι. Να γνωρίσει νέους κόσμους, να ανακαλύψει νέες ποδοσφαιρικές κουλτούρες… Να κάνει ένα όνειρό του πραγματικότητα. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Θέλει να εξερευνήσει το ποδόσφαιρο σε κάθε γωνιά της Γης. Στο μόνο που επιμένει είναι ότι δεν γυρίζει στην Ελλάδα… Τουλάχιστον όχι ακόμη», διαβεβαιώνουν εκείνοι που τον γνωρίζουν καλά. Αλλά το γεγονός που τον έκανε να δώσει έμφαση σε βαθύτερες αναζητήσεις της ζωής, εκτός φυσικά του ότι έχει αυτή την πολυτέλεια να το πραγματοποιεί ύστερα από τόσες σπουδαίες συνεργασίες (2006-2008 στη Μάντσεστερ Σίτι, 2008-2014 στη Σέλτικ), είναι η απώλεια του λατρεμένου του παππού, ο οποίος έφυγε στα μέσα του Δεκέμβρη από τη ζωή, πλήρης ημερών στα 91 του χρόνια, και όσοι τους γνωρίζουν έχουν να λένε για το πώς ο παππούς ακόνιζε τη σκέψη του εγγονού.
Γη και ύδωρ
Ωστόσο, η επιθυμία του να γευτεί την εμπειρία του Asia Cup εκτιμήθηκε δεόντως από τους Σαουδάραβες, που του πρόσφεραν «γην και ύδωρ» για να τον αποκτήσουν. Το συμβόλαιο είναι όντως ηγεμονικό, αλλά το αστρονομικό νούμερο των 12,3 εκατ., δολαρίων που «αποκάλυψαν» οι Ρουμάνοι, καθώς για την πραγμάτωση της συμφωνίας λέγεται πως καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εντυπωσιακή Ρουμάνα μάνατζερ Αννα Μαρία Προντάν, σύζυγος του προπονητή της ομάδας, Λαουρέντιου Ρέγκεκαμπφ, προκαλεί… αστεράκια ακόμη και στους δικούς του. «Ο Γιώργος υπέγραψε συμβόλαιο έξι μηνών με προοπτική ανανέωσης για δύο χρόνια. Το συνολικό ποσό δεν έχει οριστικοποιηθεί και για να ανανεωθεί η συμφωνία, θα πρέπει να συμφωνήσουν ο Σαμαράς, η Αλ Χιλάλ και φυσικά η Γουέστ Μπρομ στην οποία ανήκει».
Η συνεργασία με τους Αγγλους, με τους οποίους υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2016, δεν κύλησε όπως τη φανταζόταν. Δεν βρήκε τον ρόλο που ήθελε, ούτε με τον Αλαν Ερβιν στον πάγκο, μήτε με τον νέο προπονητή Τόνι Πιούλις, ο οποίος έδειξε να μην τον υπολογίζει. Ουσιαστικά στη Γουέστ Μπρομ τού έλειπε η θαλπωρή της Σέλτικ.
Ο σύλλογος της Σκοτίας θα έχει πάντα κυρίαρχη θέση στην καρδιά του -όπως και ο πιο μεγάλος υποστηρικτής της, ο μικρός Τζέι- και η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή γι” αυτόν. Η αμοιβαία εκτίμηση με τον Σαμαρά έφερε προ εβδομάδων και τη Σέλτικ στο τραπέζι των επαφών της Γουέστ Μπρομ. Το σενάριο επιστροφής του στο «Σέλτικ Παρκ» ήταν υπαρκτό, όμως ο «Σαμ» επέλεξε το ταξίδι στο μακρινό Ριάντ.
«Οι Σαουδάραβες τον προσέγγισαν με πολλή ευγένεια και θαυμασμό. Είναι μια σοβαρή ομάδα», λένε άτομα του περιβάλλοντός του. Στόχος της Αλ Χιλάλ με τον Σαμαρά στην κορυφή της επίθεσή της είναι να επιστρέψει στην κορυφή του Τσάμπιονς Λιγκ της Ασίας. Αυτό που δεν κατάφερε πέρυσι, αφού στον τελικό έχασε το Κύπελλο από τη Γουέστερν Σίδνεϊ Γουόντερερς της Αυστραλίας. Ο Σαμαράς διαθέτει διαβατήριο Αυστραλίας καθώς εκεί γεννήθηκε ο πατέρας του Γιάννης (υπεύθυνος της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού) και έτσι στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας λογίζεται ως κοινοτικός.
Το πρωτάθλημα
Η Αλ Χιλάλ έχει κερδίσει 13 πρωταθλήματα, 18 Κύπελλα, δύο Τσάμπιονς Λιγκ και ισάριθμες φορές το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Super Cup Ασίας. Ο επόμενος αγώνας της είναι στις 28 του μήνα. Στην έναρξη του β” γύρου αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Αλ Φαϊσαλί και ο μεγάλος της στόχος είναι να κατακτήσει το πρωτάθλημα, κάτι που συνέβη τελευταία φορά το 2011. Ο Σαμαράς όμως, από τη στιγμή που υπέγραψε, ζει και αναπνέει για τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ… Ταξίδια μακρινά αλλά τόποι που αν δεν σε φέρνει η δουλειά (καλή ώρα) σπάνια επισκέπτεται κανείς. Η Αλ Χιλάλ μετέχει στον γ΄ όμιλο της διοργάνωσης με τη Λοκομοτίβ Τασκένδης του Ουζμπεκιστάν, τη Φουλάντ του Ιράν και περιμένει την τέταρτη ομάδα από πλέι οφ.
Στη μεγάλη αυτή αλλαγή υπάρχει μόνο κάτι που του προκαλεί λίγο άγχος: είναι ο τρόπος ζωής. Η χώρα συνδυάζει σύγχρονες υποδομές, οι οποίες όμως συνυπάρχουν με παραδόσεις και πολύ αυστηρά ήθη του Ισλάμ. Και ειδικά για τις γυναίκες, οι οποίες φορούν μακρύ μαύρο φόρεμα, μαντίλι κι ένα πέπλο για να καλύπτει το κεφάλι και το πρόσωπο, αφού ο ιερός νόμος υποστηρίζει πως έτσι διαφυλάσσεται η τιμή τους. Ακόμη και οι τουρίστριες είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν ενδυματολογικούς κανόνες στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Ητοι, φούστα κάτω από το γόνατο και μπλούζες που να καλύπτουν τα χέρια τους. Οπότε, για να τον επισκεφθεί η λατρεμένη του μητέρα, η Ευτυχία, θα πρέπει να συμπεριφερθεί ανάλογα. Αλλά μέχρι εκεί. Να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο, απαγορεύεται…
Πηγή: ΕΘΝΟΣ