ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΪΡΟΥ
ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΪΡΟΥ
80 χρόνια ελληνικής εκπαίδευσης στην Αίγυπτο
(1884-1964)
«Παραδειγματική, οριστική μονογραφία [και] απαραίτητο σημείο αναφοράς για όλους όσοι ενδιαφέρονται όχι μόνο για τον ελληνισμό της Αιγύπτου, αλλά και για τα ελληνικά γράμματα ευρύτερα»
Οι Εκδόσεις ΑΩ με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση παρουσιάζουν μία μοναδική έκδοση για την ελληνική εκπαίδευση και τον ελληνισμό της Αιγύπτου, γραμμένη από την Μαρία Αδαμαντίδου, ερευνήτρια της ιστορίας των αιγυπτιωτών ελλήνων και δημοσιογράφο με μακρά σταδιοδρομία στον ελληνικό περιοδικό τύπο.
Το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο υπήρξε επί ογδόντα χρόνια βασικό σημείο αναφοράς στη ζωή των Ελλήνων της αιγυπτιακής πρωτεύουσας ως τόπος εκπαίδευσης, κοινωνικών συναλλαγών και αρωγής, νεανικής δράσης και δημιουργίας.
Το όνομά του είναι συνώνυμο με τον ευεργετισμό, με την πίστη στην αξία της εκπαίδευσης, με το πνεύμα κοινωφελείας που διέτρεξε τη δράση του ως κοινοτικού ιδρύματος, με τις προσπάθειες των διευθυντριών του για την εκπλήρωση της αποστολής τους, την αφοσίωση και ευσυνειδησία εκπαιδευτικών που στάθηκαν για τις μαθήτριες παράδειγμα προς μίμηση και, τέλος, με το πολύπλευρο παιδαγωγικό του έργο: τα κορίτσια της μεγάλης καϊρινής παροικίας έλαβαν γνώση, διαμόρφωσαν ελληνική ταυτότητα και ελληνορθόδοξη συνείδηση, και ―ίσως το κυριότερο― διδάχθηκαν ανθρωπισμό.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η 414 σελίδων μελέτη περιλαμβάνει πλήρως τεκμηριωμένο και εικονογραφημένο κείμενο της ιστορικής διαδρομής του σχολείου, φωτογραφικό λεύκωμα (149 φωτογραφίες), στατιστικούς και ονομαστικούς πίνακες, σχολικά προγράμματα και τεκμήρια, κατάλογο πηγών και σημειώσεις. Η έκδοσή της πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία της αποφοίτου του παρθεναγωγείου και επιχειρηματίου Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού, Μεγάλης Αρχόντισσας και Πρέσβειρας Απόδημου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.
ΕΙΠΑΝ Κατά την πρώτη παρουσίαση της έκδοσης στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο, ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Tudor Dinu τη χαρακτήρισε ως «παραδειγματική, οριστική μονογραφία προορισμένη για την αιωνιότητα (κτήμα ες αεί, για να παραθέσουμε από τον Θουκυδίδη), ακόμα και χάρη στη θαυμάσια εικονογράφησή της, γίνεται απαραίτητο σημείο αναφοράς για όλους όσοι ενδιαφέρονται όχι μόνο για τον ελληνισμό της Αιγύπτου, αλλά και για τα ελληνικά γράμματα ευρύτερα».
Εξάλλου ο γλωσσολόγος και πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Γεώργιος Μπαμπινιώτης, συγχαίροντας τη συγγραφέα σημειώνει ότι «ο αναλυτικός, αξιόπιστος και ευρέως πληροφορητικός τρόπος με τον οποίο έχετε πραγματευτεί το θέμα σας φωτίζει το μείζον θέμα της ελληνικής εκπαίδευσης στην Αίγυπτο.»
ΤΟ ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΙΚΙΑ Η διαδρομή του Αχιλλοπουλείου ακολούθησε κατά πόδας τη διαδρομή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και γενικότερα του αιγυπτιώτη ελληνισμού. Γεννήθηκε, άκμασε, αναδιπλώθηκε και τελικά επιβίωσε ανάλογα με τις στροφές που πήρε η διαδρομή της Αιγύπτου από ημιαυτόνομη οθωμανική επαρχία σε βρετανικό προτεκτοράτο και, τελικά, σε κυρίαρχο αραβικό κράτος.
ΣΗΜΕΡΑ Το Αχιλλοπούλειο λειτουργεί στο Κάιρο ως μικτό δημοτικό με τη φροντίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Παρουσιάζεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Καΐρου στις 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, 3ης Σεπτεμβρίου 56 (τηλ. 210 8228150), στις 18:30. Η πρώτη παρουσίαση της έκδοσης έγινε στο Κάιρο στις 9 και 10 Ιουνίου 2023 με την παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β΄, του πρέσβη της Ελλάδας Νικόλαου Παπαγεωργίου και του γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη.
ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ Χάρη πάντοτε στη χορηγία Μπελεφάντη-Σοφιανού πραγματοποιήθηκε συντομότερη έκδοση στην αραβική γλώσσα σε μετάφραση Σαμουήλ Μπισσάρα.