“ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΪΡΟΥ, 80 χρόνια ελληνικής εκπαίδευσης στην Αίγυπτο”
Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου της σημαντικής ερευνήτριας, δημοσιογράφου και συγγραφέως, κ. Μαρίας Αδαμαντίδου, «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΪΡΟΥ, 80 χρόνια ελληνικής εκπαίδευσης στην Αίγυπτο, 1884-1964» θα γίνει την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, ώρα 19:00, στο προαύλιο του Προσκοπείου, μετά τον Μέγα Πατριαρχικό εσπερινό στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που έχει προγραμματιστεί επίσης για την ίδια ημέρα.
Την διοργάνωση της παρουσίασης έχει αναλάβει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Πρόκειται για μια νέα έκδοση με την ιστορία του εμβληματικού σχολείου του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στο Κάιρο, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό αρχείου, που εκδόθηκε κατ’ επιθυμίαν και με την ευγενική χορηγία της κ. Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού, Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Αρχόντισσας και Πρέσβειρας του Απόδημου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Το ιδιαίτερης αισθητικής για τον απόδημο ελληνισμό και για την εκπαίδευση βιβλίο διατίθεται ήδη στα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας, «φροντισμένο» από τις ΑΩ ΕΚΔΟΣΕΙΣ.
Την ελληνική έκδοση του βιβλίου θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής και θα μιλήσουν γι’ αυτό η συγγραφέας κ. Μαρία Αδαμαντίδου και ο o Τακτικός Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Επίτιμος Διδάκτορας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ.Tudor Dinu
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου θ’ ακολουθήσει μουσική συναυλία της διάσημης Ελληνίδας συνθέτριας ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ με το μαγικό της βιολί, συνοδευόμενης από τους: Πάνο Δημητρακόπουλο στο κανονάκι, Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν, Zein El Abdin Mohamed στα κρουστά και την Αιγυπτιώτισσα Μαριλένα Ρουσσόγλου στο τραγούδι.
Το βιβλίο εκδόθηκε παράλληλα και στην Αίγυπτο, στην αραβική γλώσσα, σε μετάφραση του διακεκριμένου διερμηνέα-μεταφραστή κ. Σαμουήλ Μπισσάρα. Η αραβική έκδοση του βιβλίου θα παρουσιαστεί από την συγγραφέα κ. Μαρία Αδαμαντίδου και τον μεταφραστή κ. Σαμουήλ Μπισσαρα, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, ώρα 12:30, στην αίθουσα Blue Hall του The GrEEK CAMPUS στο κέντρο του Καΐρου, αποτίοντας με την παρουσίαση αυτή τιμή στον ιστορικό χώρο των εγκαταστάσεων του Αχιλλοπούλειου Κοινοτικού Παρθεναγωγείου, πριν την πώλησή του, το 1964 στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Καΐρου, το οποίο και φιλοξένησε για μισό αιώνα περίπου, ενώ σήμερα στο ίδιο κτήριο λειτουργεί ο πολυχώρος του The Greek Campus. Με την ευκαιρία αυτής της παρουσίασης, οι Έλληνες επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο παλιό Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο και οι παλαιότεροι να θυμηθούν τις στιγμές δόξας του σχολείου τους.
Λίγα λόγια για το σημαντικό αυτό βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο:
Το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο του Καΐρου υπήρξε επί ογδόντα χρόνια βασικό σημείο αναφοράς στη ζωή των Ελλήνων της αιγυπτιακής πρωτεύουσας ως τόπος εκπαίδευσης, κοινωνικών συναλλαγών και αρωγής, νεανικής δράσης και δημιουργίας.
Το όνομά του παραμένει συνώνυμο με την ευεργεσία που του έδωσε ζωή, με την πίστη στην αξία της εκπαίδευσης, με το πνεύμα κοινωφελείας που διέτρεξε τη δράση του ως κοινοτικού ιδρύματος, με τον αγώνα των διευθυντριών του για την εκπλήρωση της αποστολής τους, με την αφοσίωση και ευσυνειδησία εκπαιδευτικών που στάθηκαν για τις μαθήτριες παραδείγματα προς μίμηση και, τέλος, με το πολύπλευρο παιδαγωγικό του έργο: τα κορίτσια της μεγάλης καϊρινής παροικίας έλαβαν γνώση, διαμόρφωσαν ελληνική ταυτότητα και ελληνορθόδοξη συνείδηση, και – ίσως το κυριότερο – διδάχθηκαν ανθρωπισμό.
Τα έργα και οι ημέρες του Αχιλλοπουλείου ακολούθησαν κατά βήμα τα έργα και τις μέρες της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και γενικότερα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Γεννήθηκε, άκμασε, αναδιπλώθηκε και τελικά επιβίωσε ανάλογα με τις στροφές που πήρε η διαδρομή της Αιγύπτου από ημιαυτόνομη οθωμανική επαρχία σε βρετανικό προτεκτοράτο και, τελικά, σε κυρίαρχο αραβικό κράτος.
Μέσα από την εξιστόρηση της διαδρομής ενός ελληνικού σχολείου σε χώρα φιλόξενη αλλά πολιτισμικά διαφορετική, ιχνογραφούνται χαρακτηριστικά και νοοτροπίες της παροικίας όπως η εσωστρέφεια, οι συντηρητικές απόψεις γύρω από την εκπαίδευση της γυναίκας, το πνεύμα αλληλεγγύης και της προσφοράς για έναν κοινό σκοπό. Για όλα τα παραπάνω, η δουλειά αυτή δεν απευθύνεται μόνο στον εκπαιδευτικό και τον ιστορικό της εκπαίδευσης, αλλά και στον αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την ιστορία του απόδημου ελληνισμού.
*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου