ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ, ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ΖΑΡΙΦΗ


 

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ, ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ  ΖΑΡΙΦΗ

 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

 

Εκείνη την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, το 1961, στο Κάιρο εγκαινιαζόταν το ολοκαίνουργιο Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου “Άγιος Παντελεήμονας”, στην Αλεξάνδρεια γινόταν οι γυμναστικές επιδείξεις των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας και στον Αιγυπτιώτικο κινηματογράφο ΦΕΜΙΝΑ, απέναντι από το Ελληνικό Προξενείο στην οδό Εμάντ Ελ Ντιν στο Κάιρο, έπαιζε η νέα ελληνική ταινία “Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος” με πρωταγωνιστές τον Αιγυπτιώτη Ντίνο Ηλιόπουλο και την Τζένη Καρέζη, σε μουσική του φρεσκοβραβευθέντα με Όσκαρ τραγουδιού, Μάνο Χατζιδάκι.

 

 

 

Την Δευτέρα 8 Μαΐου 1961,η Ελληνική πολιτεία τιμούσε για την προσφορά του και τις υπηρεσίες του στην πατρίδα έναν σπουδαίο άνθρωπο της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο. Το άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, την επόμενη μέρα είχε τίτλο: «ΔΙΚΑΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΙΣ. Η Α.Μ ο Βασιλεύς των Ελλήνων απένειμε προς τον Ηγούμενον της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μιτροφόρον Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελον, τον Χρυσούν Σταυρόν του Τάγματος Γεωργίου του Α’.»

 

 

 

 

Η τελετή έλαβε χώρα στο Γενικό  Προξενείο της Ελλάδας στο Κάιρο, στο γραφείο του Γενικού Προξένου  Ιωάννη Γιανακάκη, στις 11 το πρωί, όπου παρουσία του υποπροξένου, του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας κ. Γ. Κομνηνού και του διερμηνέα Α. Αρβανιτάκη έγινε η επίδοση του παρασήμου στον Ηγούμενο της Μονής του Αϊ Γιώργη “εις αναγνώρισιν των εθνικών υπηρεσιών του τιμωμένου”.

 

Τον σεβαστόν Αρχμανδρίτη συνόδευε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου , Νικόλαος Πιεράκος, οι επίτροποι του Ναού Αγίου Γεωργίου, Βλ. Σαραντινός, Γ. Παγίδας, Κ. Νικολάου, Στ. Γολίδης και οι στενοί φίλοι του τιμώμενου Π. Αυγερινός και Δρ. Καλλίστρατος.

 

Ο Γενικός Πρόξενος στην προσφώνηση του κατά την επίδοση του παρασήμου μίλησε επαινετικά για την προσφορά του, αναφέροντας  πως νιώθει ευτυχής που βρίσκεται σ αυτήν τη θέση αφού όπως είπε  “εγώ ο ίδιος αντελήφθην το εξαίρετον έργον σας, η δε Ελληνική παροικία Καϊρου μου ομίλησε πολύ και επαινετικώς δι ‘αυτό.”

 

Ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος , φανερά συγκινημένος ανέφερε στην αντιφώνηση του , πως είναι μεγάλη η τιμή που γίνεται “προς εμέ τον ελάχιστον εν Μοναχοίς και ταπεινόν εργάτην της του Χριστού Εκκλησίας με συγκινεί βαθύτατα. Ταχθείς από πεντηκονταετίας και πλέον θεία χάριτι εις την ιεράν μου αποστολήν με το βαθύ αποστολικόν όνομα, έκαστος «εφ ω ετάχθη», ουδέποτε επεδίωξα τι πέραν της πιστής και ευόρκου εκτελέσεως των ιερών μου καθηκόντων, έχων πάντοτε κατά νουν το του θεανθρώπου προς ημάς παράγγελμα «Υμείς, είπε, και εάν ποιήτε πάντα τα διαταχθέντα υμίν, οφείλετε λέγειν αχρείοι δούλοι εσμέν και ο οφείλομεν ποιήσαι πεποιήκαμεν”.

 

 

 

Στη συνέχεια δηλώνοντας  βαθιά συγκινημένος ευχαρίστησε την πατρίδα και τους εκπροσώπους της, τον εκπρόσωπο της Αιγύπτου και την Ελληνική ομογένεια., υποσχόμενος ότι αυτή η τιμή θα ενθαρρύνει και θα ενισχύσει την ιερή αποστολή του “προς τ υψηλόν πνεύμα του μεγάλου αρχηγού ημών Αρχηγού σεπτού Πατρός Πατέρων Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Χριστοφόρου Β’ ”.

 

 Στη λήξη της απονομής προσφέρθηκε ένα κέρασμα στους παρευρισκόμενους , αναφέρει ο ανταποκριτής που με τη σειρά του συγχαίρει “ειλικρινώς τον Σεπτόν Λευίτη”

 

 

Αφορμή για να θυμηθούμε αυτήν την παρασημοφόρηση που συνέβη ένα πρωινό πριν από 60 χρόνια περίπου, στάθηκε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου και μας ενημέρωνε πως την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου, Κυριακή  28 Ιανουαρίου 2023 , εορτάστηκε , όπως έχει καθιερωθεί από το έτος 2020 ως “ημέρα των Ευεργετών της Ιεράς Μονής” και  τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου καθώς και Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Καθηγουμένου Αγαθαγγέλου (Ζαρίφη) εις αναγνώριση του μεγάλου οικοδομικού και πνευματικού έργου που τέλεσε κατά την επί σαρακονταετή διακονία του στην Ιερά Μονή (1933- 1970).

 

 

Εκτός από την καθιέρωση ετήσιου μνημοσύνου, ο δραστήριος σημερινός Καθηγούμενος της ιστορικής μονής Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Αλαζράϊ ,  φρόντισε και  ανακαινίστηκε  πέρσι ο τάφος των ηγουμένων της Ιεράς Μονής, που βρίσκεται στο Κοιμητήριο της , ένα μνήμα που είχε χτιστεί τη δεκαετία του 1940.

 

 

Το 2020 άλλωστε , πάλι με φροντίδα του ιδίου, τοποθετήθηκε στον κήπο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου, προς τιμήν του Μακαριστού Καθηγουμένου Αγαθαγγέλου (Ζαρίφη), η προτομή του, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον γνωστό Αιγύπτιο γλύπτη και καλλιτέχνη Nathan Doss.Τα αποκαλυπτήρια της προτομής τελέστηκαν στις 24 Απριλίου 2020 από τον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’.

 

Ο τίτλος εκείνου του παλιού άρθρου του Ταχυδρόμου επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή, έξι δεκαετίες αργότερα. Όντως, δίκαια η επιβράβευση του Μακαριστού Καθηγουμένου Αγαθαγγέλου αφού με το έργο του μνημονεύεται ακόμα.

 

 

 

 

 Αιωνία του η μνήμη !!!

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης