Άρθρα

Αιωνία σου η μνήμη Χάινς Παντελεήμωνα Γκστράιν

Βασίλης Α. Πουλαρίκας
Το παρόν άρθρο είναι ένας φόρος τιμής και εκτίμησης στην μνήμη, αλλά και στην προσφορά του Χάινς Παντελεήμωνα Γκστράιν, ενός ρομαντικού φιλέλληνα που βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος, ενός λόγιου συγγραφέα και ενός δημοσιογράφου που με την διεισδυτική του πένα κατέγραψε τα κομβικά ιστορικά ορόσημα της Ελλάδας της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής.

 

Το όνομα της οικογένειας Γκστράιν είναι σίγουρα γνωστό στους νεότερους Έλληνες του Καΐρου από τον γιό του Χάινς Γκστράιν, τον Αιγυπτιώτη δημοσιογράφο Γιώργο Γκστράιν ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καϊρινή μεγαλούπολη και δραστηριοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες στην Αυστρία όπου και καταγράφει τον παλμό της Ελλάδας, αλλά και της Ομογένειας μας όπου γης, μέσα από τις ειδησεογραφικές πλατφόρμες  Hephaestus WienΠυραμίς και από το ραδιόφωνο Orange 94FMτης Αυστρίας.

 

Ο Χάινς Γκστράιν γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1941 στο Ίνσμπουργκ της Αυστρίας. Η αγάπη του για την γνώση και την έρευνα του άνοιξε τις πύλες σε μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αυστρία και στο Παρίσι όπου απέκτησε τον τίτλο του Δικτάτορα της Φιλοσοφίας, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη όπου φοίτησε και στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης ακολουθώντας τον δρόμο της ιεροσύνης. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για τον νεαρό Χάινς Γκστράιν, ο οποίος αφού εξασφάλισε το 1966 την συνεργασία του ως δημοσιογράφος πλέον, με μια Αυστριακή εφημερίδα έγινε ανταποκριτής της στην Αθήνα και παντρεύτηκε την Αιγυπτιώτισα Κατίνα Σακελλάρη.

 

Η πορεία του στην Ελλάδα ήταν σύντομη γιατί η σύγκρουσή του με το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου του έδειξε την πόρτα της εξόδου, ως ανεπιθύμητου δημοσιογράφου, από την χώρα των συνταγματαρχών.

 

Φτάνει λοιπόν στην Αίγυπτο και για δύο δεκαετίες περίπου παρακολουθεί τον παλμό των γεγονότων της Μέσης Ανατολής ως ανταποκριτής ξένου Τύπου με βάση του Κάιρο. Το δημοσιογραφικό του έργο ήταν  πλούσιο και περιελάβανε συναντήσεις και συνεντεύξεις με τους πολιτικούς ηγέτες που καθόρισαν τις ιστορικές εξελίξεις του εικοστού αιώνα όπως του Μακάριου, του Γιάσερ Αραφάτ, του Μουαμάρ Καντάφι, του Αγιατολάχ Χομεϊνή του Σαντάμ Χουσεΐν και πολλών άλλων.

Στις αρχές του Δεκέμβρη ο Χάινς Παντελεήμων Γκστράιν έφυγε από την ζωή. Η ekkairo.org και το ΝΕΟ ΦΩΣ του Καΐρου εύχονται θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στον γιό του Γιώργο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *