Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της «Αλ Αχράμ», η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο


 

 

 

 

Με μία φωτογραφία της Ελληνικής Βουλής και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να χειροκροτούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η ιστοσελίδα της «Αλ Αχράμ» παρουσιάζει ως βασικό το θέμα, με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνει τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας».

 

 

Ο συντάκτης της μεγαλύτερης αραβόφωνης εφημερίδας στην ηλεκτρονική αγγλική της μορφή ενημερώνει τους αναγνώστες ότι «το Ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την Παρασκευή τη συμφωνία ορόσημο που αλλάζει το όνομα της γειτονικής πΓΔΜ, καταλήγοντας μία διαμάχη δεκαετιών και ανοίγοντας το δρόμο για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

 

 

Μάλιστα, επισημαίνει ότι «ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατάφερε πέρυσι με κόπο να φτάσει σε μία συμφωνία με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, εξασφάλισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκριθεί η συμφωνία με την υποστήριξη ανεξάρτητων και αντιπολιτευόμενων βουλευτών».

 

 

Και αναφέρεται σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού, όπως:

 

 

«Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος του εθνικισμού και των συγκρούσεων δίνει τη θέση του στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία», φράσεις που όπως αναφέρει η εφημερίδα συμπεριλαμβάνονται στα μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

 

 

Παράλληλα, η «Αλ Αχράμ» επισημαίνει ότι «η πΓΔΜ έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία, που διαπραγματεύτηκε πέρυσι και ο Πρωθυπουργός της απέστειλε αμέσως ένα tweet, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ψήφο του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

 

 

Και εξηγεί ότι «η διευθέτηση επιδιώκει να τερματίσει μια 28χρονη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» με τη μετονομασία του μικροσκοπικού βαλκανικού κράτους σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για να το διαφοροποιήσει από τη ελληνική βόρεια περιφέρεια της Μακεδονίας». Greece’s northern province of Macedonia

 

 

Εξάλλου, τονίζει ότι «οι σύμμαχοι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισαν την επικύρωση». «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν τον κίνδυνο, ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τα δικά τους συμφέροντα για το γενικότερο καλό», λέει η αραβόφωνη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα φιλοξενώντας δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που καταλήγουν: «Η δύσκολη αποστολή εξετελέσθη».

 

 

Η «Αλ Αχράμ» πληροφορεί επίσης ότι «η συζήτηση στο Eλληνικό Kοινοβούλιο άναψε, με την ψηφοφορία σχεδόν να διακοπεί την Παρασκευή, όταν ένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ζήτησε να ψηφίσει, φωνάζοντας: «Όχι στην προδοσία!»

 

 

Επίσης, αναφέρεται ότι «αρκετοί βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας ανέφεραν προσπάθειες εκφοβισμού τους».

 

 

Ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «πολλοί Έλληνες φοβούνται ότι η συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας και λένε ότι αποτελεί μια ιδιοποίηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας τους. Η Μακεδονία ήταν η γενέτειρα του Μέγα Αλέξανδρου».

 

 

Αναφορά γίνεται και στις διαμαρτυρίες εναντίον της συμφωνίας που σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Αλ Αχράμ» έγιναν κάποιες φορές βίαιες αυτήν την εβδομάδα και την Πέμπτη το βράδυ η αστυνομία πυροδότησε δακρυγόνα για να διαλύσει πλήθη έξω από το κοινοβούλιο, «ενώ μικρότερες ομάδες ανθρώπων παρά τη δυνατή βροχή πραγματοποίησαν διαδηλώσεις την Παρασκευή έξω από το Κοινοβούλιο».

 

 

Τέλος, η «Αλ Αχράμ» αναφέρεται στην αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, όπου φιλοξενεί την άποψη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία «η συμφωνία αυτή δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει υπογραφεί ή να έρθει στο κοινοβούλιο για επικύρωση», όπως δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, φιλοξενώντας τη δήλωσή του: «Είναι μια εθνική ήττα … ένα μεγάλο λάθος, που αποτελεί προσβολή της αλήθειας και της ιστορίας της χώρας μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης